Magyaros szójafasírt: vegán változatban is hozza a hagyományos ízeket

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

Azok a legnépszerűbb ételek, amelyek kellő otthonosságot és komfortot varázsolnak a hétköznapjainkba akkor is, ha éppen semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Ezért ma a magyaros szójafasírt receptjét mutatjuk meg.

A szójafasírt ízesítésekor a hagyományos fűszerezésre törekedtünk, hogy az otthon melegét és a tradicionális ízeket idézzük meg. Tökéletes választás egy családi ebéd vagy vacsora alkalmával például ezzel a lencsefőzelékkel párosítva.

A szójafasírt alapja a szójagranulátum, tojás helyett pedig őrölt lenmagot használtunk. Ezeken kívül pedig egyszerű, valószínűleg minden háztartásban fellelhető összetevőket tartalmaz.

Hozzávalók

16 szójafasírthoz

  • 100 g szójagranulátum
  • 1 kisebb fej hagyma felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1 szikkadt zsemle
  • kb. 100 g zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz
  • 225 ml zöldségalaplé vagy víz
  • kb. 5 evőkanál olaj
  • 1,5 evőkanál szójaszósz (opcionális)
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál édeskömény
  • 1 teáskanál majoránna
  • pár tekerés frissen őrölt bors
  • egy kisebb csokor apróra vágott friss petrezselyem

A szójafasírt elkészítése

  1. A szójagranulátumot tedd egy tálba, öntsd rá a forró alaplevet vagy vizet, majd keverd hozzá a szójaszószt, az őrölt pirospaprikát, az édesköményt, a majoránnát, egy teáskanál sót és pár tekerés frissen őrölt borsot.
  2. Az őrölt lenmagot keverd össze hat evőkanál forró vízzel, és tedd félre 15 percre.
  3. Közben egy szikkadt zsemlét áztass vízbe néhány percre, majd alaposan nyomkodd ki belőle a folyadékot.
  4. Egy serpenyőben hevíts egy evőkanál olívaolajat, és kezdd el rajta pirítani a felaprított hagymát, majd 5-6 perc után jöhet hozzá a zúzott fokhagyma. Pirítsd további két percig, majd add hozzá a szójás keverékhez a kinyomkodott zsemlével, lenmagpehellyel és felaprított petrezselyemmel együtt.
  5. Ha túl nedves a masszád, akkor keverj hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy masszív, formázható állagot kapj.
  6. Kóstold, és ha szükséges, sózd vagy fűszerezd még ízlés szerint, majd gyúrj belőle fasírtokat.
  7. Hevítsd egy serpenyőben olívaolajat, majd vedd a lángot közepesen alacsonyra, és süsd a fasírtok egyik oldalát öt percig, amíg aranybarna nem lesz, a másik oldalukat pedig további három percig. Ha sütőben készíted, akkor sütés előtt kend le a fasírtokat kevés olajjal egy ecset segítségével, és süsd kb. 20 percig 180 fokos sütőben légkeverésen vagy airfryerben. Félidőben fordítsd át a fasírtokat a másik oldalukra és ismételten kend le őket egy olajos ecsettel.
  8. Az elkészült szójafasírt fogyasztható bármilyen körettel, salátával vagy főzelékkel is.

Ez a cikk is érdekelhet:

Zöld-kék ruhás tacskó néz ki a kutyaszállító boxból|Élő állat felirattal ketrecek

Eltűnt a kutyád a repülőút alatt? A bíróság szerint nem ér többet egy átlagos poggyásznál

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének