A növényi eredetű fehérjék fogyasztásával csökkenthető a magas vérnyomás kockázata egy új kutatás szerint. Nem mindegy azonban, milyen formában: az ultrafeldolgozott növényi helyettesítő termékek a tanulmány szerint éppen ellenkező hatást értek el a vizsgált alanyoknál, mint a teljes értékű növényi protein.
Csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát egy kutatás szerint az, ha több növényi fehérjét fogyasztasz. A Journal of the American Heart Association (JAHA) folyóiratban megjelent tanulmány írói ugyanakkor azt is hangsúlyozták, egyáltalán nem mindegy, milyen formában teszed ezt meg.
A szív- és érrendszeri problémák Magyarországon vezető haláloknak számítanak, ennek a hátterében pedig rendszerint a magas vérnyomás áll.
Ma a jó vérnyomás célértéke 120/70. Nem lehetünk elégedettek egy 140-150-es vérnyomással, pedig a betegek gyakran azzal jönnek, hogy »jó a vérnyomásom, ilyen 140-150 körül van«, mert az sajnos növeli a kardiovaszkuláris rizikójukat
– nyilatkozta a Telexnek Papp Judit, a Honvédkórház kardiológiai osztályának belgyógyász-kardiológus szakorvosa.
Kiemelte, sokan bagatellizálják a vérnyomás kérdését. „Azt mondják az emberek, hogy a 150-es vérnyomás nekik jó, és ha alacsonyabb, már rosszul vannak. Ezzel meg is elégszenek, aztán eltelik tíz év, és ugye a vérnyomás alattomos, az elején többnyire nem okoz panaszt, de utána jönnek a szövődmények, amikor már tönkreteszi a szívet, a koszorúereket és a vesét. Amit már nem nagyon tudunk visszafordítani” – magyarázta.
A magas vérnyomástól a feldolgozott növényi alternatívák sem védenek
Ahogy arra Papp Judit is kitért, a magas vérnyomás esetén nem elegendő a gyógyszeres kezelés. Megfelelő életmódra és étrendre van szükség a vérnyomás kordában tartásához. Ezzel foglalkoztak a JAHA folyóiratban publikáló kutatók is.
Arra jutottak, hogy a több, csak minimális mértékben feldolgozott növényi eredetű fehérje – például bab, diófélék és lencse – fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát. Hozzátették ugyanakkor, hogy a kockázatot vizsgálataik szerint nem növelte minimális, kevéssé feldolgozott állati fehérje elfogyasztása sem.
A kutatás során egy nagy amerikai lakossági érelmeszesedési vizsgálat (MESA) 2294 résztvevőjének adatait elemezték. A vizsgálat kezdetén az alanyok átlagosan 58 évesek voltak. 18 évig követték a táplálkozásukat és az egészségügyi állapotukat, a medián követési idő pedig közel kilenc év volt.
A kutatók megállapították, az elfogyasztott növényi fehérje minden 20 grammja 16 százalékkal csökkentette a magas vérnyomás kockázatát azokhoz képest, akik a legkevesebb növényi alapú táplálékot vitték be. Megfigyelték azonban azt is, hogy ha szélesebb spektrumról válogattak az étrendjükbe növényi fehérjeforrásokat a résztvevők, az már növelte a magas vérnyomás kockázatát. A kutatás keretében azt nem vizsgálták, ennek mi lehet az oka. A tanulmány vezető szerzője, Marcia Otto szerint mindenesetre az alternatív fehérjeválaszték szélesítésével ultrafeldolgozott növényi helyettesítők csúszhattak a képletbe. „Az étkezési szokásaik a kevésbé egészséges növényi fehérjeopciók felé kezdtek elmozdulni” – idézi a táplálkozás-epidemiológust az American Heart Association amerikai egészségügyi szervezet.

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.