Most olvasott cikk
Pusztító vírus maradványaira bukkantak a pasztőrözött tehéntejben

Pusztító vírus maradványaira bukkantak a pasztőrözött tehéntejben

Egy nő tejet önt az üvegből a pohárba.

Egy amerikai hivatal vizsgálta meg, van-e madárinfluenza a tehéntejben. Nem kellett elmélyült keresgélésbe fogniuk, minden ötödik mintában megtalálták a vírus maradványait. Még folynak a vizsgálatok azzal kapcsolatban, biztonságosnak tekinthető-e még az amerikai kereskedelmi tejellátás.

Immár nem jelenthető ki biztonsággal, hogy a tehéntej hőkezelt állapotban egyáltalán nem tartalmaz madárinfluenza-vírust vagy annak maradványait. Bejelentette ugyanis az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA), hogy vírusrészecskéket találtak bizonyos összegyűjtött mintákban – adta hírül a Business Insider. A teljes ellátási láncban vettek mintákat, egészen a tehenektől a boltok polcaira kihelyezett termékekig.

Végül minden ötödik bevizsgált pasztőrözött tejben rábukkantak a vírusra. Leszögezték ugyanakkor azt is, hogy a madárinfluenza tehéntejben talált részecskéi „nem tekinthetők valódi vírusnak, amely kockázatot jelenthetne a fogyasztókra nézve”.

Az egészségügyi szakértők egy részét nem aggasztják a legújabb fejlemények, közéjük sorolható Jerome Adams is, aki Donald Trump elnöksége idején az Egyesült Államok tiszti főorvosa volt. „Tegnap tojást ettem, tegnap este tejet ittam, és eszem egy steaket is, ha valaki ad nekem. Továbbra is azt gondolom, hogy az, hogy feldolgozzuk és megfőzzük az ételt, kiiktatja a baktériumok és vírusok többségét – így ezt is” – mondta.

Sokan azonban nem ennyire magabiztosak a madárinfluenzával kapcsolatban. Számos tudós tart attól, hogy ismét kapujában állhatunk egy olyan fertőzésnek, amely az állatokról emberekre átterjedve kezd rohamosan terjedni a lakosság körében.

Diagnosztizáltak már madárinfluenzával fertőződött embert

A tudósok félelme márpedig igencsak megalapozott. Egy texasi tehenészet dolgozójáról ugyanis a közelmúltban állapították meg, hogy fertőződött a betegséggel. Ő a második olyan személy az Egyesült Államokban, akit madárinfluenzával diagnosztizáltak. Az első esetre még 2022 áprilisában került sor.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint eddig összesen 887 ember fertőződött meg a madárinfluenza magas patogenitású H5N1 altípusával az 1997-es hongkongi járvány óta. A fertőzöttek közül eddig 462-en haltak bele a betegségbe.

Olyan ez, mint az orosz rulett. Ha elég sokáig játszod ezt a játékot, előbb-utóbb úgy mutálódik a vírus, hogy emberek közt is tudjon terjedni

nyilatkozta a texasi eset kapcsán Ashish Jha, Joe Biden járványügyi főtanácsadója.

Az állattenyésztés ráadásul kiemelten nagy kockázatot jelenthet az emberre is veszélyes fertőzések tekintetében. A Harvard Law School és a New York-i Egyetem szakértői szerint a rendszertelen és elégtelen ellenőrzés, a lyukakkal teli szabályozás, valamint az élőállat-piacok is komoly rizikófaktort jelentenek ilyen szempontból.

Hőkezelés után ártalmatlan a madárinfluenza a tehéntejben?

A The Washington Postnak és a The New York Timesnak nyilatkozó egészségügyi szakértők is magabiztosan állították, hogy csak a nyers tej jelent igazi kockázatot a fertőzés szempontjából. Szerintük a pasztőrözött tej olyan hőkezelésen esett át, amely garantáltan elpusztítja a mikroorganizmusokat. A madárinfluenza – pontosabban a vírus maradványa – a tehéntejben így ártalmatlan lehet.

„Jelen állás szerint nem látunk okot arra, hogy változtassunk az álláspontunkon, miszerint a kereskedelmi tejellátás biztonságos” – írja közleményében az FDA.

Az amerikai hivatal mindenesetre úgy döntött, jobb, ha lefuttat néhány vizsgálatot a hipotézisének igazolására.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.