Most olvasott cikk
Teknősversenyek miatt tiltakoztak az állatvédők Los Angelesben

Teknősversenyek miatt tiltakoztak az állatvédők Los Angelesben

Teknősverseny illusztráció.

Állatvédők tiltakoztak egy közel ötvenéves Los Angeles-i szokás, a teknősverseny ellen. A szervezők nem értik, mi a probléma ezekkel a rendezvényekkel. Hangsúlyozták, hogy nekik igenis fontosak az állatjóléti kérdések, sok pénzt költöttek arra, hogy javítsák a teknősök életkörülményeit.

Havonta kétszer rendeznek meg egy meglehetősen sajátos eseményt a Los Angeles-i Brennan’s Pubban, immár 1975 óta. Teknősversenyre gyűlik össze a tömeg.

Ez abból áll, hogy egy kör közepén helyeznek el számos állatot, és amelyik a rajt után előbb mászik ki a körből, az a nyertes. A valóságban persze egyik teknős sem tekinthető győztesnek, a gyorsaságából kizárólag azok profitálnak, akik előzetesen tétet helyeztek rá. A rendszer tehát a lovasversenyeken látottakhoz hasonló.

Egy márciusi alkalomra állatvédők is ellátogattak – persze nem szórakozni, hanem tiltakozni a rendezvény ellen. A demonstrációt három állatvédő csoport, az In Defense of Animals (Állatok Védelmében, IDA), a Los Angeles Animal Defense League (Los Angeles Állatvédelmi Liga, LAADL) és a Los Angeles For Animals (Los Angeles az Állatokért, LAFA) szervezte. A megmozduláson mintegy harminc fő vett részt az Independent információi szerint.

A Brennan’s majd ötven éve zsákmányolja kis a teknősöket. Mi – mint állatvédelmi aktivisták – úgy gondoljuk, hogy az állatok nem ezért vannak. Nem szórakoztató eszközök, hanem érző lények. Nem akarják, hogy stressznek, részeg embereknek és hangos zajoknak tegyék ki őket. Képzeld csak el a helyükben a kutyádat vagy macskádat! Nagyon embertelen ez, ezért követeljük, hogy mindenki tartózkodjon attól, hogy a szórakoztatás és profit kedvéért zsákmányoljon ki állatokat

– nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő szervező a brit lapnak.

A teknősverseny szervezői értetlenkednek

Az IDA állatvédő szervezet szerint tavaly szeptember óta levelezik a Brennan’s Pubbal arról, hogy mik az aggályaik ezekkel a rendezvényekkel kapcsolatban. A LAADL pedig arról számolt be, hogy őket a Brennan’s már válaszra sem méltatja.

A Brennan’s szóvivője szerint az állatvédők tiltakozása pusztán rágalmazás, nekik ugyanis kifejezetten fontosak az állatjóléti kérdések.

Amikor hét évvel ezelőtt megvásároltuk a Brennan’s Pubot, azt láttuk, hogy az itt élő teknősök nem megfelelő helyen éltek, és nem is voltak megfelelően gondozva. Néhányuk egészségi állapota kimondottan rossz volt. Ezért tanácsot kértünk a régió legjobb teknősszakértőitől, és rengeteg időt és pénzt fektettünk abba, hogy új élőhelyet építsünk nekik. Így már lehetőségük van úszni, napozni, élvezni az életet

– mondta a Brennan’s szóvivője.

Hozzátette, az állatokat szakértő kezek gondozzák a versenyeken kívüli időszakokban is. „A versenyek estéin csak rövid időre szakítjuk ki őket az élőhelyükről, tíz percnél soha nem többre” – mondta.

Azt is leszögezte, egyetlen állatot sem köteleznek arra, hogy részt vegyen a teknősversenyen. „Néha egyesek jobban szeretnek inkább pihenni vagy szocializálódni, amíg mások versenyeznek” – igyekezett a szóvivő megnyugtatni az aggodalmaskodókat. Arra, hogy pontosan miként győződnek meg arról, épp van-e kedve versenyezni egy bizonyos állatnak vagy nincs, nem tért ki.

Az aktivistákat azonban nem győzte meg a Brennan’s érvelése. „Tegyük fel, hogy valaki egy kis pincében tart téged, kapsz enni, de nem mehetsz sehová, és kizsákmányolnak. Tetszene az neked?” – fogalmazott a tiltakozás egyik szervezője.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.