Most olvasott cikk
Lolita, a kardszárnyú delfin 52 évnyi rabság után végre szabadon úszkálhat

Lolita, a kardszárnyú delfin 52 évnyi rabság után végre szabadon úszkálhat

Lolita

A Miami Seaquariumot jelenleg tulajdonló The Dolphin Company, és a Lolita kiszabadításáért alakult alapítvány közös megegyezését a napokban jelentették be az állat szabadon engedéséről.

A karszárnyú delfint, akit a Miami Seaquarium látogatói Lolita néven ismerhetnek – eredeti neve Tokitae – még borjúként rabolták el családjából. Öt testvére közül – akik szintén fogságba estek – már csak ő van életben. A többiek mind elpusztultak egy éven belül.

Toki 52 esztendeje szórakoztatja a Miami Seaquarium látogatóit, hajt végre betanított trükköket és borítja be vízzel a tapsoló tömeget, hogy aztán Amerika egyik legkisebb medencéjében szenvedjen az ingerszegény környezettől és a bezártságtól.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) 2021-es jelentésében számos egészségügyi problémát vélt felfedezni az állattal kapcsolatban, többek között rossz volt a vérképe, és gyulladásokkal is küzdött. A szeme körül található fehér csíkok pedig arra utaltak, hogy a vízben lévő klór is rontott Lolita egészségi állapotán.

A nyílt tenger helyett medencéjében csak körbe-körbe úszkálni tudó állatnál mentális problémákat is felfedeztek, ami jellemző a természetellenes környezetbe kényszerített állatoknál.

A jelenségre „zoochosis”-ként szoktak hivatkozni. Az ebben az állapotban szenvedő állatoknál jellemző a letargia, vagy az agresszió. Mozgásuk sokszor ismétlődővé válik (ketrec mentén sétálás, fejrázogatás stb.).

Az USDA 2022 márciusában azzal a feltétellel adott működési engedélyt a The Dolphin Companynak, hogy Lolitát többé nem szerepeltethetik nyilvánosan. Ezt követően folyamatosan állatorvosi megfigyelés alatt tartották.

A tiltakozások és megmozdulások szabadították ki Lolitát

Március 30-án jelentette be a The Dolphin Company és a Miami Seaquarium, hogy hivatalosan is elindult Lolita természetes élőhelyére való visszahelyezésének tervezése.

A folyamat nemcsak elképesztően drága, de a végrehajtása is rettentően sok időt fog igénybe venni.

A tervezett költségek előreláthatóan 15-20 millió dollárra rúgnak (~7 Mrd Ft) és másfél-két évet vehet igénybe az áthelyezés elvégzése. A szállításhoz talán egy Boeing 747-esre, vagy egy katonai repülőgépre is szükség lehet Jim Irsay, az Indianapolis Colts amerikai futballcsapat tulajdonosa szerint, aki vállalta, hogy állja az áthelyezés költségeit.

Az állat visszaengedése azért is tarthat ilyen sokáig, mert Lolitának mindent újra kell tanulnia, amit az ötven év fogság alatt elfelejtett. Vadászni egyáltalán nem tud, hiszen erre nem volt szüksége, emiatt félő, hogy egyáltalán nem lenne képes ellátni magát megfelelő előkészületek nélkül.

A legmeghatóbb a történetben, hogy Lolita anyja a mai napig él és vezeti a családját. A 93 éves nőstény és 57 esztendős fia öt évtized után úszhatnak újra együtt, ha a delfin egészségi állapota elég erősnek bizonyul a szállításhoz és képes lesz megtanulni saját magáról gondoskodni.

(Green Matters)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.