A lágy banánkenyér remekül harmonizál krémes cukormázzal, amelynek nem túl tolakodó, mégis édes íze kiválóan kényezteti ízlelőbimbóinkat. A banánkenyér elkészítése nem igényel különleges hozzávalókat, továbbá egy természetes édesítőszert tartalmaz csupán; a gyümölcsben lévő cukrot. Tulajdonképpen lisztmentes, hiszen csak banánlisztet tartalmaz. Reggelire tökéletes választás lehet egy langyos szelet ebből a kenyérből, megbolondítva a krémes mázzal.
Lisztmentes banánkenyér krémsajtos cukormázzal
Ez a recept: tejmentes, magas rosttartalmú, gluténmentes, alacsony szénhidráttartalmú, vegán, nem tartalmaz finomított cukrot, olajmentes / alacsony zsírtaralmú
Sütési idő: 60 perc
Hozzávalók:
- A banánkenyérhez:
- 2 csésze banánliszt vagy útifűmaghéj liszt
- 2 csésze összezúzott érett banán
- 2 „lenmag tojás” ( 2 evőkanál darált lenmagot keverj össze 6 evőkanál vízzel, és tedd a fagyasztóba 15 percre)
- 1 csésze mandulatej
- A kesu-krémsajt cukormázhoz:
- 1 csésze kesudió, amelyet melegvízben áztattunk legalább 2 órán keresztül, majd leszűrtük
- 15 datolya
- 1 csésze víz
- 1-2 teáskanál almaborecet
- 1 evőkanál vaníliakivonat
Krémsajtos cukormázzal megkent lisztmentes banánkenyér elkészítése:
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
- Egy nagyobb tálba öntsd bele a banánlisztet, az összezúzott banánt, a „lenmag tojásokat”, a mandulatejet, és kevergesd addig, amíg homogén masszát nem kapsz.
- Öntsd a banánkenyér masszát egy kenyérsütő tepsibe, süsd egy óráig, majd tedd félre, hogy teljesen kihűljön (ez körülbelül egy órát vesz majd igénybe).
- A cukormáz elkészítéséhez tedd a beáztatott kesut, a datolyákat, vizet, az almaborecetet és a vaníliakivonatot egy konyhai robotgépbe, és keverd addig, amíg krémes állagú nem lesz. (Lehet, hogy néhányszor meg kell állítanod a gépet, hogy a keverőgép széleiről le tudd szedni az odaragadt masszát. Így biztosan minden hozzávaló jól el tud majd vegyülni.)
- Kend az így elkészült mázat a kihűlt banánkenyér tetejére.
Megjegyzés:
Az egész banánkenyér mentes a mesterséges cukroktól, amely árthat a bőrödnek.
Tápanyagtartalom (a cukormáz nélkül):
- Kalória: 1304 kcal
- Szénhidrát: 297 g
- Zsír: 10 g
- Fehérje: 16 g
- Cukor: 94 g
- Nátrium: 178 g
forrás: One Green Planet
További receptek a Prove.hu-n
Budapesten jártam egyetemre és végeztem közgazdaságtan szakon. Már akkor is visszásnak tartottam a fogyasztói társadalom túlkapásait, és elkezdtem megoldás után kutatni, így találtam rá a veganizmusra. Azért kezdtem el írni, hogy másokkal is megosszam az állat- és környezetvédelem fontosságát.