Most olvasott cikk
Kik öntötték le paradicsomlevessel Van Gogh festményét, és mi volt ezzel a céljuk?

Kik öntötték le paradicsomlevessel Van Gogh festményét, és mi volt ezzel a céljuk?

Van Gogh Napraforgók című festménye

A Just Stop Oil (JSO) egy brit környezetvédelmi aktivista csoport, amely civil ellenállást alkalmaz azzal a céllal, hogy az Egyesült Királyság kormánya elkötelezze magát az új fosszilis tüzelőanyagok engedélyezésének és kitermelésének leállítása mellett.

Pénteken a Just Stop Oil aktivistái paradicsomlevest öntöttek Vincent van Gogh Napraforgók című festményére a londoni Nemzeti Galériában – számolt be róla a The Guardian.

Mi ér többet, a művészet vagy az élet? Többet ér, mint az étel? Többet, mint az igazságosság? Jobban érdekel egy festmény, mint a bolygónk és az emberek védelme?

– kiabálták az aktivisták, miután a falhoz ragasztották magukat.

„A megélhetési válság része az olajárválság, az üzemanyag megfizethetetlen több millió fázó, éhező család számára. Még egy konzervleves felmelegítését sem engedhetik meg maguknak” – nyilatkozta Alex De Koning, a Just Stop Oil szóvivője.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Guardian (@guardian)

A Nemzeti Galéria munkatársai gyorsan kiürítették a termet. A galéria azóta megerősítette, hogy a festménynek nem esett baja. Az aktivistákat ezt követően a rendőrség letartóztatta rongálás miatt, és őrizetbe vették őket.

Az elmúlt két hétben a csoport ülőtüntetéseket rendezett London belvárosának útjain, ezzel akadályozva a forgalmat, ami feldühítette a városban közlekedőket. A múzeumi incidens is vegyes reakciókat és rengeteg dühöt váltott ki. A 43 éves, surrey-i Sophie Wright kezdetben elítélte az akciót, de meggondolta magát, amikor megtudta, hogy a festmény valószínűleg nem szenvedett maradandó károsodást.

„Támogatom az ügyet, és ahogy elnézem, ezeket tüntetésnek tekintik, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet és sokkolják az embereket. Amíg nem bántanak vagy nem sodornak veszélybe embereket, addig támogatom őket” – mondta.

Egy másik szemtanú azt mondta, hogy megérti az ügyüket, de aggódik a műalkotások épségéért. Azt is hozzátette, hogy lehet, hogy megpróbálják elgondolkodtatni az embereket a problémákról, de a végén csak annyit érnek el, hogy nagyon felbosszantanak másokat.

„Természetesen aggódom amiatt, hogy az emberek elidegenednek az ügyünktől, de ez nem az X-Faktor. Mi itt nem barátokat próbálunk szerezni, hanem változást akarunk elérni, és sajnos ez a változás így történik” – mondta Alex De Koning, a szervezet szóvivője.

Október 6-án, csütörtökön a Just Stop Oil London központjában tartott tüntetésén 25 embert tartóztattak le. A tüntetők a Trafalgar tér közelében akadályozták a forgalmat.

A tüntetések egy hosszabb, a hónap hátralévő részére tervezett londoni demonstráció-sorozat részei, annak érdekében, hogy rákényszerítsék a kormányt az olaj- és gázfelhasználás leállítására.

A csoport számos más akciót is végrehajtott már, többek között július elején megrohamozták a Brit Nagydíjat (Sunday’s British Grand Prix), ahol a rendőrség hét tüntetőt letartóztatott. A verseny utáni sajtótájékoztatón Lewis Hamilton, amikor a tüntetésről beszélt, úgy tűnt, hogy támogatja a tiltakozást, és azt mondta: „Nagy tapsot nekik”.

Míg a JSO akciói a sportrajongók és a közvélemény haragját váltották ki azzal, hogy több tiltakozásuk is megzavarta az utakat, valamint a repülőterekre és a mérkőzésekre tartókat, mások szerint több támogatást kellene kapniuk az ügyükhöz.

Július 4-én két aktivista odaragasztotta magát a Nemzeti Galéria legnépszerűbb festményéhez, John Constable idilli tájképéhez, amihez “a jövő apokaliptikus vízióját” csatolták, amely bemutatja az éghajlat összeomlását és azt, hogy ez mit fog tenni ezzel a tájjal.

„A művészet fontos, meg kell őrizni, hogy a jövő nemzedékei is láthassák, de ha nincs élelem, mi haszna a művészetnek? Mi haszna a művészetnek, ha nincs víz? Amikor emberek milliárdjai fájdalmasan szenvednek, akkor mi haszna a művészetnek?” – mondta Eben Lazarus, az egyik aktivista.

Augusztus 26-án, pénteken több mint 50 ökoharcos blokkolta a benzinkutakat London nyugati és központi részén, és azt követelték, hogy a kormány állítsa le az Egyesült Királyságban tervezett új olaj- és gázprojekteket.

Ezek voltak a klímaaktivista-csoport legutóbbi tiltakozásai, melyek számos letartóztatáshoz vezettek, és több mint 70 tagjuk ellen indult büntetőeljárás.

Kik állnak a Just Stop Oil mögött?

A Just Stop Oil mindössze néhány hónapja, 2022 áprilisában alakult, és azóta több akciót is szerveztek. A szervezet mögött a szintén radikális klímaügyi kampányairól ismert Extinction Rebellion, valamint az Insulate Britain áll.

A JSO honlapján úgy fogalmaznak: „A Just Stop Oil több csoport koalíciója, amelyek együtt dolgoznak annak érdekében, hogy a kormány elkötelezze magát az új fosszilis energiahordozók engedélyezésének és kitermelésének leállítása mellett”.

Mik a céljaik?

A Just Stop Oil számos célt tűzött ki maga elé, hogy véget vessen az új engedélyezésnek és a fosszilis tüzelőanyagok feltárására, fejlesztésére és kitermelésére vonatkozó hozzájárulásoknak az Egyesült Királyságban. A csoport azt is követeli a kormánytól, hogy állítsa le az összes új olaj- és gázprojektet.

„Milliárdokat pazarolnak el az olyan technológiák támogatására, mint a szén-dioxid-leválasztási és -tárolási projektek, amelyek fügefalevélként szolgálnak az üzletmenet folytatásához. Nem történt gyors és átfogó társadalmi változás, nem történt meg az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák széles körű elfogadása” – áll a honlapon.

„A lehetőségek: gyors átmenet egy alacsony energia- és szén-dioxid-kibocsátású világba, vagy társadalmi összeomlás. Megtehetjük most, rendezett módon – megfelelő szakképzettségű munkahelyek millióit teremtve és a hanyatló iparág dolgozóinak jogait védve – vagy megvárjuk az elkerülhetetlen összeomlást”.

A szervezet egy korábbi tweetjében azt írta, a zavargások mindaddig folytatódnak az Egyesült Királyságban, amíg a kormány ki nem ad egy értelmes nyilatkozatot, amelyben elkötelezi magát az összes új olaj- és gázprojekt leállítása mellett.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.