Ha szereted a citromos desszerteket, ezt a tojásmentes citromkrémet imádni fogod! A lemon curd tökéletes kenyérre kenve, süteményekbe töltve, vagy akár egyenesen a kanálról fogyasztva. Ráadásul tovább is eláll, mint az eredeti tojásos változat, így a nyári befőzés részét is képezheti.
A lemon curd, vagyis a citromkrém egy sokoldalúan felhasználható finomság, amely remekül megállja a helyét sütemények töltelékeként, kenyérre kenve, vagy akár önmagában is. Felhasználhatod például sajttortához, citromos tiramisuhoz, pitékhez vagy torták töltelékéhez, de palacsinta, keksz vagy pirítós kísérőjeként is fogyaszthatod.
A tojásmentes lemon curd nemcsak allergiások és vegánok számára ideális választás, hanem praktikus szempontból is előnyös lehet. Mivel nem tartalmaz tojást, hosszabb ideig tartósítható anélkül, hogy aggódnunk kellene a frissessége miatt. Ez különösen hasznos lehet, ha nagyobb mennyiséget szeretnél készíteni előre, vagy ha ajándéknak szánod.
Hozzávalók:
700 ml citromkrémhez
- 500 g (kb. 6 db) biocitrom*
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 300 g cukor
- 300 ml semleges ízű növényi tej
- 100 g vegán vaj
A nem biocitrom héja a kezelőanyag miatt nem fogyasztható, még akkor sem, ha alaposan megmosod. Mivel ebben a receptben a héját is felhasználjuk, kizárólag a biocitrom jó hozzá.
Citromkrém elkészítése:
- A biocitromokat alaposan mosd meg, majd töröld szárazra. Egy apró lyukú reszelőn reszeld le a felének a héját, majd vágd félbe őket, és facsard ki mindnek a levét. Ha a fél kg citromról az összes héjat belereszelnéd, keserű lenne a végeredmény, ezért maximum a felét használd fel, de kezdésnek a harmadával is próbálhatod.
Tipp: a citrom másik felének is reszeld le a héját, és tedd mélyhűtőbe, amit később felhasználhatsz süteményhez. - Tedd a kimért cukrot, a citromhéjat és a kukoricakeményítőt egy lábasba, öntsd fel először egy kevés növényi tejjel, habverővel keverd el csomómentesen, majd add hozzá a többi tejet és a citromlevet.
- Közepes lángon kezdd el forralni, és amint felforrt, vedd alacsonyra a lángot, és főzd folyamatosan kevergetve addig, amíg be nem sűrűsödik. Ez kb. 15-20 percet vesz majd igénybe.
- Ha besűrűsödött, vedd le a lángról, és keverd hozzá a vegán vajat.
- Ha nagyobb mennyiséget főzöl be és szeretnéd tartósítani, akkor töltsd még forrón befőttesüvegekbe, csavard rá a tetejüket, fordítsd őket fejjel lefele, bugyoláld be konyharuhába, majd hagyd száraz helyen kihűlni. Felbontás után a citromkrémet tárold hűtőben.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.