Most olvasott cikk
Lemon curd, avagy citromkrém: tojásmentesen is elkészíthető

Lemon curd, avagy citromkrém: tojásmentesen is elkészíthető

Lemon curd, vagyis citromkrém egy nyitott tetejű csatos üvegben fa asztalon, mellette egy kanál, amiben citromkrém van, a háttérben egy félbevágott citrom

Ha szereted a citromos desszerteket, ezt a tojásmentes citromkrémet imádni fogod! A lemon curd tökéletes kenyérre kenve, süteményekbe töltve, vagy akár egyenesen a kanálról fogyasztva. Ráadásul tovább is eláll, mint az eredeti tojásos változat, így a nyári befőzés részét is képezheti.

A lemon curd, vagyis a citromkrém egy sokoldalúan felhasználható finomság, amely remekül megállja a helyét sütemények töltelékeként, kenyérre kenve, vagy akár önmagában is. Felhasználhatod például sajttortához, citromos tiramisuhoz, pitékhez vagy torták töltelékéhez, de palacsinta, keksz vagy pirítós kísérőjeként is fogyaszthatod.

A tojásmentes lemon curd nemcsak allergiások és vegánok számára ideális választás, hanem praktikus szempontból is előnyös lehet. Mivel nem tartalmaz tojást, hosszabb ideig tartósítható anélkül, hogy aggódnunk kellene a frissessége miatt. Ez különösen hasznos lehet, ha nagyobb mennyiséget szeretnél készíteni előre, vagy ha ajándéknak szánod.

Hozzávalók:

700 ml citromkrémhez

  • 500 g (kb. 6 db) biocitrom*
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 300 g cukor
  • 300 ml semleges ízű növényi tej
  • 100 g vegán vaj

A nem biocitrom héja a kezelőanyag miatt nem fogyasztható, még akkor sem, ha alaposan megmosod. Mivel ebben a receptben a héját is felhasználjuk, kizárólag a biocitrom jó hozzá.

Citromkrém elkészítése:

  1. A biocitromokat alaposan mosd meg, majd töröld szárazra. Egy apró lyukú reszelőn reszeld le a felének a héját, majd vágd félbe őket, és facsard ki mindnek a levét. Ha a fél kg citromról az összes héjat belereszelnéd, keserű lenne a végeredmény, ezért maximum a felét használd fel, de kezdésnek a harmadával is próbálhatod.
    Tipp: a citrom másik felének is reszeld le a héját, és tedd mélyhűtőbe, amit később felhasználhatsz süteményhez.
  2. Tedd a kimért cukrot, a citromhéjat és a kukoricakeményítőt egy lábasba, öntsd fel először egy kevés növényi tejjel, habverővel keverd el csomómentesen, majd add hozzá a többi tejet és a citromlevet.
  3. Közepes lángon kezdd el forralni, és amint felforrt, vedd alacsonyra a lángot, és főzd folyamatosan kevergetve addig, amíg be nem sűrűsödik. Ez kb. 15-20 percet vesz majd igénybe.
  4. Ha besűrűsödött, vedd le a lángról, és keverd hozzá a vegán vajat.
  5. Ha nagyobb mennyiséget főzöl be és szeretnéd tartósítani, akkor töltsd még forrón befőttesüvegekbe, csavard rá a tetejüket, fordítsd őket fejjel lefele, bugyoláld be konyharuhába, majd hagyd száraz helyen kihűlni. Felbontás után a citromkrémet tárold hűtőben.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének