A Veganuár kihívás szakmai támogatója és egyik arca, dr. Szabó Zoltán dietetikus, táplálkozástudományi szakember saját példájával kíván változást elérni, ugyanakkor felelősségünket is hangsúlyozza életmódunkkal és egészségünkkel kapcsolatban.
„Az egyetemen tanult elvek alapján élek, és hallgatok a lelkiismeretemre” – dr. Szabó Zoltán dietetikus, táplálkozástudományi szakember szerint ez a magyarázata annak, hogy a vegán életfilozófia egyik hiteles képviselőjeként tekintenek ma rá Magyarországon. Pedig sohasem akart reflektorfénybe kerülni, egy ügy szószólójává válni még kevésbé. A mindennapokban ugyanis az adja számára a legnagyobb örömöt, amikor pácienseinek segíthet, hallgatókat taníthat, illetve kutatásokat végezhet. A Húson Túl weboldal létrehozásával is az volt a célja, hogy minél több tudományosan megalapozott tény jusson el azokhoz, akik egészségesebben és etikusabban szeretnének élni.
Világosan és logikusan megfogalmazott gondolatai, érhető magyarázatai azonban ismertté tették nevét, így a Veganuár támogatói csapatának is fontos tagja lett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa. A sportdietetikával is foglalkozó szakember magánpraxis keretében folytat online táplálkozási tanácsadást, s ennek során a kiegyensúlyozott növényi alapú étrend alapjait igyekszik közérthetően átadni a hozzá fordulóknak. Meggyőződése, hogy mindenki felelős az egészségéért, ennek megőrzéséhez, illetve visszaszerzéséhez pedig a növényi étrenden és a mértékletes életmódon át vezet a legjobb út.
Dr. Szabó Zoltán lassan tíz éve maga is ezen elvek szerint táplálkozik, munkája során pedig igyekszik a legújabb kutatások eredményeit is beépíteni a mindennapok gyakorlatába.
„Amikor először a növényi étrend gondolata felkeltette az érdeklődésemet, már végzett dietetikus és okleveles táplálkozástudományi szakember voltam, így viszonylag könnyen juthattam valóban megalapozott, tudományos adatokhoz” – beszél a kezdetekről lapunknak dr. Szabó Zoltán, aki ekkoriban egyetemistáknak írt tankönyvet kollégáival. Ehhez igen sok szakirodalmat, cikket, tanulmányt kellett elolvasnia, s a kutatómunka során találkozott először dr. Michael Greger egyik videójával is. Ekkor még ő is szkeptikusan közelítette meg a témát, szakmai önérzete pedig nem engedte, hogy higgyen az amerikai orvos szavainak.
Egy, a professzoraitól még hallgatóként tanult alapelv azonban nem hagyta nyugodni.
Ne azt nézd, ki mondja, hanem azt, hogy mi alapján! Ekkor ötlött fel bennem először, hogy talán az én ismereteim nem elég alaposak ahhoz, hogy meglássam a növényi étrendben rejlő lehetőségeket. Természetesen azonnal kutatásba kezdtem.
A széles körű tájékozódás meg is hozta az eredményét, s végül a komoly szakmai érvek őt is meggyőzték. Eleinte azonban egyáltalán nem állított fel sem magának, sem pácienseinek szigorú korlátokat. Egy rendszeres, teljes értékű növényi alapanyagokon nyugvó étrendbe ekkor még számára is belefért, ha heti vagy havi egyszeri alkalommal állati eredetű fogások kerültek az asztalára.
Közel egy év elteltével azonban két fontos hatás is érte, amelyek végérvényesen megváltoztatták az életét. Egy ismerős tette fel neki az egyszerű kérdést: miért is nem teljesen vegán?
„A megszokott válaszokat sorolva jöttem rá, hogy ezek mind kifogások” – idézi fel a fontos pillanatot dr. Szabó Zoltán. „A betegeim szoktak hasonló érveket felhozni, amikor az egészségük szempontjából nagyon is indokolt életmódváltás részleteibe vezetjük be őket. Ellentmondásba kerültem önmagammal. Az állati eredetű összetevőknek azonban akkor mondtam végérvényesen búcsút, amikor megnéztem az Earthlings vegán dokumentumfilm előzetesét. Ez világított rá arra, hogy még a legkisebb állati eredetű falat is elválaszthatatlanul összekapcsolódik az állatok indokolatlan szenvedésével és halálával. Én pedig ehhez nem vagyok hajlandó hozzájárulni.”
A felismerést tett követte. Az egészsége érdekében áttért a növényi étrendre, az állatokért pedig vegán lett. Csak egyetlen dolgot bánt meg: hogy nem hozta meg ezt a döntést korábban.
Dr. Szabó Zoltánnak az a tapasztalata, hogy a vegán életmódot folytató családok ritkán osztják meg ezt a fontos tényt az orvosi és egészségügyi szakemberekkel. Az előítéletek miatt félnek beszélni róla, pedig szerinte az egészségügyben dolgozóknak az a feladatuk, hogy kizárólag szakmai és emberi szempontok alapján hozzanak döntéseket a betegük egészségét érintő kérdésekben. Ő is ezek alapján fogalmazta meg a számára fontos elveket:
A nyers vegán étkezéssel például én sem értek egyet, felnőttnek sem igazán javaslom, gyereknek pedig egyenesen tiltanám.
Utóbbinak ugyanis „még nincs akkora gyomra, hogy eleget egyen, s ezzel az ideális fejlődéshez szükséges valamennyi tápanyagot bevigye a szervezetébe. Növényi alapokon viszont ma már lehet egészségesen táplálkozni, az Amerikai Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia megfogalmazása szerint a bölcsőnktől egészen a sírunkig” – mondja a szakember.
@prove.hu Indul a Veganuár 2025! Csatlakozz Dr. Szabó Zoltánhoz és próbáld ki egy hónapra a vegán életmódot!
Dr. Szabó Zoltán szerint két komoly veszéllyel érdemes számolni a növényi étrendet választóknak. Az egyik az, ha nem esznek eleget, a másik pedig a B12-vitamin hiánya. Utóbbival kapcsolatban azt is elmondta, hogy az állati élelmiszerek ennek nem forrásai, hanem egyszerűen csak hordozói, így a pótlása sem ördögtől való. Arra viszont mindig nagy gondot kell fordítani, hogy megbízható forrásból származzon.
„Az életmódunk megváltozott, amihez alkalmazkodnunk kell, korábbi gyakorlataink jelen körülményeink között már nem mindig szolgálnak jó megoldásokkal. Ugyanez igaz a B12-vitamin pótlása esetén is” – mondja a dietetikus, aki szerint a növényi étrend sem jelent automatikusan egyet az egészséges táplálkozással. Ahogy a klasszikus rántott hús, úgy a húshelyettesítővel készített sem ideális fogás, bár ez utóbbival legalább az állatokért teszünk valamit. A sok gyümölcs és zöldség – nyersen is –, a teljes értékű gabonák, magvak, hüvelyesek mértékletes fogyasztása, egyszóval a változatosság és a kiegyensúlyozottság képezheti csak igazán egy egészséges élet alapjait.
„Kerülni kell a feldolgozott és finomított élelmiszereket, zsírokat, cukrokat és csökkenteni a sótartalmat” – jelenti ki a szakember, aki szerint ez a megállapítás vegánokra és nem vegánokra egyaránt érvényes. Éppen ezért tartja nagyon fontosnak a tudatosságot. Különösen hazánkban, hiszen az uniós országok közül az egyik legrosszabb statisztikával rendelkezünk ezen a téren, alig eszünk zöldséget, gyümölcsöt, sokan dohányoznak, és nem mozgunk eleget. Nem véletlen tehát, hogy a krónikus betegségek terén viszont a listavezetők közé tartozunk. Ez a két tény a lehető legszorosabb összefüggésben van egymással.
„Felelősséget kell vállalnunk a tetteinkért, s ebbe az étkezésünk és az életmódunk is beletartozik. Ha folytatjuk a családi hagyományokat, akkor a betegségek terén is pontosan azokkal találjuk szemben magunkat, amelyektől szüleink, nagyszüleink is szenvedtek. Pedig a kezünkben a döntés lehetősége: az életmódváltás. Ebben pedig egy kiegyensúlyozott, teljes értékű növényi étrend lehet a legnagyobb segítségünk” – teszi hozzá.
A szakember a saját környezetében igen vegyes tapasztalatokat szerzett, amikor ő maga megtette ezt a lépést. Édesanyja eleinte aggódott miatta, ám az azóta eltelt évek számára is megnyugvást hoztak. Fia ugyanis azóta is jól van, egészséges, dinamikus és boldog. Így ma már a szülői házban is mindig várja egy kis tofu, hummusz vagy éppen zabpehely. A szűkebb családban pedig magától értetődő a növényi étrend, hiszen felesége is vegán.
„A személyes példamutatásban hiszek, én is megtanultam, mi a jó nekem. A rosszindulatú élcelődés azonban a mai napig megvisel. Szerencsére ritkán van csak részem benne. Szakmai vitákban viszont egyre sűrűbben, aminek kifejezetten örülök, hiszen ezek visznek csak igazán előre. Azok a kollégák, akik olvasnak, továbbképzésekre járnak, a növényi étrend felé is egyre nyitottabbak. De maga a táplálkozástudomány is intenzíven fejlődik. Haladnunk kell a korral, ami nemcsak lehetőség, de kötelesség is a számunkra” – összegez dr. Szabó Zoltán, aki a Veganuár kihívást is jó alkalomnak tartja ahhoz, hogy egy tudatosabb és egészségesebb élet felé vezető útra lépjünk.
Írok, futok, meditálok és vegán vagyok. Csak olyan dolgokkal foglalkozom, amelyekben hiszek, ezért a növényi étrendre is etikai okokból tértem át. Döntésemet a mai napig nem bántam meg, a maratonokat is pontosan úgy futom, mint korábban.