Marhák egy füves területen kerítés mögött, az előtérben hosszú fű

A legeltetett marha sokkal több terhet ró a környezetre, mint sokan gondolják

Egy friss kutatás megvizsgálta, hogy ténylegesen milyen előnyökkel rendelkezik a legeltetett marha fogyasztása az ipari állattenyésztéshez képest. Az eredmények nem úgy festik le az eljárást, ahogy az a közbeszédben sokszor előkerül. Kiderült, hogy a legideálisabb esetben sem kedvezőbbek a hatásai az ipari módszernél. Az egyéb fehérjeforrásoknál pedig akár negyvenszer is nagyobb lehet a környezeti hatása.

Azok számára, akik igyekeznek környezettudatosan élni, de egyelőre nem tudtak lemondani a hamburgerről vagy a steakről, a legeltetett marha jelenti sokszor az ütőkártyát. Az alpesi lankákon mérgeszöld füvet legelésző tehenek idillikus képe sokakat meggyőz a folyamat környezetbarát jellegét illetően. Környezeti hatását tekintve azonban mégsem annyira kedvező a legeltetett marha – derül ki a PNAS folyóiratban megjelent kutatásból.

A marhahúsnak arányaiban sokkal nagyobb a nyersanyagigénye, mint a legtöbb egyéb élelmiszernek. Ennek ellenére a legeltetett marha legtöbbször olyan színben tűnik fel, mint egy környezetvédelmileg kívánatos módszer. Ennek oka, hogy sokan úgy gondolják, a legeltetés javítja a mező szénmegkötő képességét, ezzel pedig a folyamat ellensúlyozza a saját kibocsátását

– olvasható a kutatás absztraktjában.

A legeltetett marha az ipari állattenyésztésnél sem jobb

A nagyüzemi körülmények között zajló szarvasmarha-tenyésztés a környezeti hatás szempontjából az egyik legkárosabb ipari tevékenység. Nemcsak az éghajlatot melegítő metán jelentős része köthető hozzá, hanem az erdőirtás és a biodiverzitás csökkenésének egyik fő okozója is egyben. A szektor kibocsátása pedig gyakorlatilag a legkárosabb élelmiszeripari termékké teszi a marhahúst. A legeltetési eljárás pártolói úgy vélik, ez a kibocsátási érték, ami az eljárás kapcsán lényegesen csökken.

A kutatás viszont úgy találta, hogy még optimális esetben sem jár alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátással a legeltetett marha. Ennek több lehetséges okát is vázolták a kutatók. Egyrészt a legelőterületek kialakításához sokszor ki kell vágni a rajta lévő erdőt, aminek következtében a növényekben tárolt szén visszakerül a légkörbe. Másrészt a legeltetés lassabban hizlalja az állatokat és nem is nőnek tőle olyan nagyra. Vagyis azonos mennyiségű fehérje előállításához nagyobb területre és hosszabb nevelési időre van szükség. A növényi eredetű fehérjék hatékonyságát pedig meg sem közelíti a módszer.

A kutatók azt írják, hogy amennyiben az élelmezésbiztonság és a természet állnak a középpontban, úgy ezeknek a legelőként használt területeknek a visszavadítása hozza a legjobb eredményt. Valamint megjegyzik, hogy az általuk használt modell nem feltétlenül alkalmazható olyan perifériás országokra, ahol a legeltetett marha, illetve a szabadban zajló állattenyésztés sokkal jelentősebb egzisztenciális szerepet tölt be, mint az iparosodott centrumországokban.

Ez a cikk is érdekelhet:

Jégtakaró felülnézetből, a repedezett, széttört jégdarabok alatt látszik a vízfelszín

Jégvulkán tört a felszínre Grönlandon – ilyet még a tudósok sem láttak

Grönlandon egy felszín alatti tó vize a jégtakaró felszínére tört.

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének