Most olvasott cikk
Állatvédelmi indokokra hivatkozva betiltották Olaszországban a kölyökkutyás jógát

Állatvédelmi indokokra hivatkozva betiltották Olaszországban a kölyökkutyás jógát

Egy mopsz kutya ül egy szőnyegen nővel szemben, mindketten jóga pozícióban

Az olasz egészségügyi minisztérium betiltotta a kutyakölykök közreműködésével tartott jógaórákat. Az itthon is népszerű kutyás jóga az állatvédők szerint veszélyezteti a fiatal állatokat. Ráadásul az ilyen alkalmak kapcsán többször felmerült már, hogy a kölyökkutyákat nem megfelelően kezelik, ezzel veszélyeztetve az egészségüket.

Talán nincs is olyan tevékenység a világon, amit ne lehetne ezerszer vonzóbbá és szórakoztatóbbá tenni úgy, hogy kutyakölykökkel végezzük azt. Ezek az apró szőrcsomók a legtöbb ember szívét meglágyítják, esetlen botladozásuk, aranyos vakkantásaik szinte mindenki arcára őszinte mosolyt varázsolnak és felkeltik még a legmélyebben szunnyadó dögönyözési ingereinket is.

Nem csoda, hogy a kutyás jóga egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Az olasz egészségügyi minisztérium viszont egyáltalán nem találta olyan elragadónak az elképzelést. Májusban betiltották az országban a kölyökkutyás jógát – írta meg a The Guardian. Az indok, hogy ez a tevékenység – bármennyire is szórakoztató a vendégek számára – veszélyezteti a kölyköket.

A jóga jellegéből adódóan nemcsak fizikai, hanem egyben lelki gyakorlat is, ami közben harmóniára törekszünk az világegyetemmel. De ez a jó kedélyállapot és harmónia nem igaz a kölyökkutyákra, akiket a stúdiók eszközként használnak, hogy több pénzt keressenek

– mondta Piera Rosati, az LNDC Animal Protection állatvédő szervezet elnöke.

A minisztérium azzal indokolta a döntést, hogy a kutyás jóga állatokkal végzett tevékenység, ennek értelmében pedig csak felnőtt állatokat lehet hozzá alkalmazni. Ez viszont alapjaiban lehetetleníti el a koncepciót, hiszen a foglalkozás lényege éppen az, hogy a vendégek kölyökkutyák társaságában végezhessék a jógagyakorlatokat. Erre utal a foglalkozás nemzetközileg elterjedt elnevezése is: puppy yoga.

A kutyás jóga megfontolatlanságra ösztönözhet az állatvédők szerint

A tiltást állatvédő csoportok kezdeményezték a kölykök nem megfelelő bánásmódjáról szóló híresztelések miatt. A minisztérium azt is mondta, hogy tudomása van olyan szervezetekről, akik közvetlenül felkeresték a tenyésztőket, hogy elkérjék a kutyakölyköket a jógaórák idejére.

Olyan meggondolatlan lépésre ösztönözheti a vendégeket, aminek a következményeit nem mérlegelték kellő alapossággal

– nyilatkozta Guisy D’Angelo, az olasz állatvédelmi bizottság kutyaszakértője azzal kapcsolatban, hogy a kutyás jógán részt vevők olyan pozitív érzelmi ingereket kaphatnak, amelyek arra ösztönzik őket, hogy örökbe fogadjanak egy állatot, a kellő körültekintés és előzetes megfontolás nélkül.

Francesco Di Turi, az olasz Puppy Yoga Official kutyás jógákat szervező cég ügyvezetőjét felháborította az intézkedés. Elmondása szerint soha senki nem vett részt ilyen órán az intézkedést foganatosítók közül, hogy lássa, ténylegesen hogyan zajlik egy ilyen esemény. A szervező cég nyolcvannál is több embert foglalkoztat, akik április vége óta nem tudnak dolgozni. Di Turi elmondása szerint felnőtt kutyákkal sokkal nehezebb lenne megoldani a jógaórákat.

A kölyökkutyás jóga betiltásán már Hollandiában is gondolkodnak.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.