Most olvasott cikk
Kutyákat, cicákat és papagájt is kimentettek a romok alól Törökországban

Kutyákat, cicákat és papagájt is kimentettek a romok alól Törökországban

Több mint egy hete történt a szörnyű, erőteljes földrengéssorozat Törökország és Szíria területén, de a mentőcsapatok még nem adták fel a reményt, továbbra is erejükön felül teljesítve mentenek embert és állatot egyaránt.

Múlt hét hétfőn 7,8-as erősségű földrengés tarolt végig Dél-Törökországon és Északnyugat-Szírián. A mentőcsapatoknak – köztük a magyar különítményeknek – számtalan, törmelék alá szorult állatot sikerült megmenteniük az erőteljes földrengéssorozat után.

Az évtizedek óta az egyik legtöbb halálos áldozattal járó földrengés már több mint 34.000 ember életét követelte, és a majd több száz utórengés következtében még több sérülttel járt.

Bár egyre fogy a remény, több mint 72 órával a rengések után a mentőcsapatok még mindig kutatnak a törmelékek között, hogy túlélőkre találjanak, beleértve a kóbor és csapdába esett állatokat.

Egy közösségi médiás felvételen például jól látszik, hogy egy csapat a kezével ássa a romokat, hogy megmenthessen egy kutyát, aki beszorult a beton-, üveg- és fémdarabok közé a Hatay tartományban lévő İskenderunban. Nagy erőfeszítések árán a mentésben résztvevőknek sikerült úgy meghajlítani a csöveket, hogy kiszabadíthassák a rémült kutyát.

Hatay, ami Szíriával határos délen, Törökország legtöbb áldozattal járó helye, de sajnos ezek a számok várhatóan tovább emelkednek majd, ahogy a keresőcsapatok átfésülik a területet.

Nem csak kutyákat mentenek

Ezt az ijedt, tarka bundájú macskát vastag porréteg borította, miután kiszedték egy leomlott ház törmelékei alól, ahol négy napig sínylődött Adana városában.

Még a madarak sem tudtak elmenekülni a katasztrófa elől. Egy kis papagájra szintén Hatay-ban találtak rá, a megmentői a kezükből itatták meg a kitikkadt apróságot.

(Fotó: Getty Images)

A Haytap egy török állatvédő csoport, melynek tagjai a betemetett állatokat keresik a romok között és orvosi segítséget nyújtanak számukra.

„Folytatódik azoknak a lelkeknek az ellátása, akiket a Haytap Sahara Tent bázisára hoznak” – tweetelte a szervezet, és számos fotót osztott meg az önkéntesekről, ahogy a kutyákat, cicákat, galambokat gondozzák, vagy éppen teheneket mentenek.

A földrengés következtében rengeteg állat élete is bizonytalanná vált, mivel vagy meghalt a gazdájuk, vagy elvesztek. A Network for Animals egy nemzetközi állatjóléti szervezet, ami arra figyelmeztetett, hogy kezdenek kifutni az időből, hogy megmenthessék az állatokat.

Az állatok mindent elveszítettek: az otthonukat, a családjaikat, az élelmüket és a biztonságukat. Szívfacsaró látni, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek nem találnak olyan menedéket, amely befogadná a kedvenceiket vagy a háziállataikat

– mondta szervezet vezetője egy nyilatkozatában.

A hálózat arra kérte a hatóságokat és a segélyszervezeteket, hogy küldjenek sürgősen állatorvosi felszerelést, állateledelt és takarókat a földrengés érintette térségbe. A hideg időjárás és a rengeteg törmelék ráadásul még inkább megnehezíti, hogy eljuthassanak a romok alá rekedt állatokhoz.

A PETA is felhívta a figyelmet a megmentésre váró állatok helyzetére. Szerintük minden percük a túlélésért való küzdelmet jelenti számukra, mivel sokuk kóborol a törmeléken át, miközben kezeletlen sérülésekkel és a csontig hatoló hideggel küzdenek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.