Ez a kelkáposzta-főzelék egy valódi gasztronómiai újragondolás: a teljes értékű növényi étrend jegyében született, gluténmentes, vegán, mégis laktató, fehérjedús és izgalmasan fűszeres.
Ez a napfény- és aranyszínekben ragyogó fogás egyszerre melengető és frissítő. A kurkuma meleg árnyalataiban úszó sárgaborsókrém telt alapot ad, amelyet a percek alatt omlósra párolódó kelkáposzta tesz élővé és üdévé. A koronát a sütőben pirult, roppanós gyökérzöldségek jelentik – ezek adják az étel karakterét, izgalmas kontrasztot hozva állagban és ízvilágban is.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej kelkáposzta
- 1 evőkanál őrölt kurkuma
- 150 g sárgaborsó*
- 1 teáskanál őrölt kömény vagy római kömény
- só, bors ízlés szerint
- 4-5 kisebb burgonya
- 5-6 szál sárgarépa, vagy fehérrépával vegyesen (mérettől függ)
- 2 evőkanál szezámolaj vagy lenmagolaj**
- só, bors, csipet oregánó, fokhagymapor
- szójaszósz (gluténmentes)
- víz
*Előző este áztasd be, majd ezt a vizet ne használd fel.
**Ha szigorúan TÉNÉ-elvek szerint étkezel, akkor ne használj olajat.
Kurkumás kelkáposzta-főzelék elkészítése
- Szűrd le az előzőleg beáztatott sárgaborsót, majd tedd fel főni annyi vízben, ami ellepi, só nélkül, amíg teljesen megpuhul (30-40 perc). Ezután botmixerrel pépesítsd, de hagyhatsz benne egy kevés textúrát, ha szeretnél.
- A fokhagymát aprítsd fel, majd egy kevés vízen párold 1 percig.
- Dobd rá a csíkokra vagy szeletekre vágott kelkáposztát, keverd át, majd önts rá annyi vizet, hogy ellepje a zöldséget.
- Fűszerezd kedvedre, a kurkuma mellé pedig el ne felejts egy kis őrölt fekete borsot tenni, mert a benne található piperin segíti a kurkumin felszívódását.
- A burgonyákat hámozd meg, vágd kisebb kockákra, dobd a káposztához, majd főzd lefedve kb. 15 percig, amíg a burgonya éppen megpuhul.
- Keverd a kelkáposztához a pépesített sárgaborsót, állítsd be a számodra preferált állagot, majd ízesítsd még sóval, borssal, ha kell. A végeredmény legyen selymes, de tartalmas.
- A répákat hámozd meg, vágd hasábokra vagy vékonyabb rudakra, ha szép zsenge és vékony, akkor akár egészben is hagyhatod.
- Egy serpenyőben forrósítsd fel a szezámolajat, majd dobd rá a zöldségeket. Ha olaj nélkül készítenéd, akkor tedd egy keverőtálba a zöldségeket, fűszerezd kedvedre (a fokhagymaport és a szójaszószt nagyon szeretik a gyökérzöldségek), és kevés vízzel masszírozd őket át, hogy mindenhova jusson az ízből. Sütőben vagy airfryerben is tökéletesen megpirulnak kb. 190-200 fokon 10-15 perc alatt.
- A főzeléket kanalazd mélytányérba, a tetejére halmozd a pirított gyökérzöldségeket. Díszítsd friss petrezselyemmel vagy reszelt citromhéjjal a frissesség kedvéért.

Lajos Laura több mint hét éve élvezi a vegán életmódot, amely számára nemcsak táplálkozási forma, hanem tudatos döntés a bolygó, az állatok és a saját egészsége érdekében. Vegán séfként és életmód tanácsadóként nap mint nap azon dolgozik, hogy megmutassa: az etikus étkezés lehet változatos, izgalmas és nagyon is finom. Hiszi, hogy a jövő kulcsa a fenntarthatóságban, a tudatosságban és az együttérzésben rejlik – ezek az értékek pedig minden egyes receptjében ott vannak.