Most olvasott cikk
Kurkumás kelkáposzta-főzelék – pirított gyökérzöldségek kerülnek a tetejére

Kurkumás kelkáposzta-főzelék – pirított gyökérzöldségek kerülnek a tetejére

Kurkumás kelkáposzta-főzelék

Ez a kelkáposzta-főzelék egy valódi gasztronómiai újragondolás: a teljes értékű növényi étrend jegyében született, gluténmentes, vegán, mégis laktató, fehérjedús és izgalmasan fűszeres.

Ez a napfény- és aranyszínekben ragyogó fogás egyszerre melengető és frissítő. A kurkuma meleg árnyalataiban úszó sárgaborsókrém telt alapot ad, amelyet a percek alatt omlósra párolódó kelkáposzta tesz élővé és üdévé. A koronát a sütőben pirult, roppanós gyökérzöldségek jelentik – ezek adják az étel karakterét, izgalmas kontrasztot hozva állagban és ízvilágban is.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej kelkáposzta
  • 1 evőkanál őrölt kurkuma
  • 150 g sárgaborsó*
  • 1 teáskanál őrölt kömény vagy római kömény
  • só, bors ízlés szerint
  • 4-5 kisebb burgonya
  • 5-6 szál sárgarépa, vagy fehérrépával vegyesen (mérettől függ)
  • 2 evőkanál szezámolaj vagy lenmagolaj**
  • só, bors, csipet oregánó, fokhagymapor
  • szójaszósz (gluténmentes)
  • víz

*Előző este áztasd be, majd ezt a vizet ne használd fel.

**Ha szigorúan TÉNÉ-elvek szerint étkezel, akkor ne használj olajat.

Kurkumás kelkáposzta-főzelék elkészítése

  1. Szűrd le az előzőleg beáztatott sárgaborsót, majd tedd fel főni annyi vízben, ami ellepi, só nélkül, amíg teljesen megpuhul (30-40 perc). Ezután botmixerrel pépesítsd, de hagyhatsz benne egy kevés textúrát, ha szeretnél.
  2. A fokhagymát aprítsd fel, majd egy kevés vízen párold 1 percig.
  3. Dobd rá a csíkokra vagy szeletekre vágott kelkáposztát, keverd át, majd önts rá annyi vizet, hogy ellepje a zöldséget.
  4. Fűszerezd kedvedre, a kurkuma mellé pedig el ne felejts egy kis őrölt fekete borsot tenni, mert a benne található piperin segíti a kurkumin felszívódását.
  5. A burgonyákat hámozd meg, vágd kisebb kockákra, dobd a káposztához, majd főzd lefedve kb. 15 percig, amíg a burgonya éppen megpuhul.
  6. Keverd a kelkáposztához a pépesített sárgaborsót, állítsd be a számodra preferált állagot, majd ízesítsd még sóval, borssal, ha kell. A végeredmény legyen selymes, de tartalmas.
  7. A répákat hámozd meg, vágd hasábokra vagy vékonyabb rudakra, ha szép zsenge és vékony, akkor akár egészben is hagyhatod.
  8. Egy serpenyőben forrósítsd fel a szezámolajat, majd dobd rá a zöldségeket. Ha olaj nélkül készítenéd, akkor tedd egy keverőtálba a zöldségeket, fűszerezd kedvedre (a fokhagymaport és a szójaszószt nagyon szeretik a gyökérzöldségek), és kevés vízzel masszírozd őket át, hogy mindenhova jusson az ízből. Sütőben vagy airfryerben is tökéletesen megpirulnak kb. 190-200 fokon 10-15 perc alatt.
  9. A főzeléket kanalazd mélytányérba, a tetejére halmozd a pirított gyökérzöldségeket. Díszítsd friss petrezselyemmel vagy reszelt citromhéjjal a frissesség kedvéért.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének