Burgonya betakarítása a szántóföldön, a mezőgazdasági munkások szedik és raktárba szállítják.

Krumpliból vegán bőr? Egy jamaicai fiatal ezzel kísérletezik!

Syddonna Grizzle egy jamaicai környezetmérnök, aki a Toronto Metropolitan University mesterképzésén tanul. Projektje keretein belül azon munkálkodik, hogy a máskülönben kidobásra ítélt krumpliból inkább fenntartható vegán bőralternatívát állítson elő.

A minden év februárjában megrendezendő Black History Month – az afrikai-amerikai lakosság történelméről és fontos személyeiről megemlékező hónap – keretein belül a Toronto Metropolitan University bemutatott három diákot, akik ígéretes projekteken dolgoznak. Az egyikük a jamaicai Syddonna Grizzle, aki az egyetem mérnöki mesterképzésének hallgatója. Syddonna terve, hogy a Kanadában túltermelt, emiatt pedig sokszor kidobásra kerülő krumpliból etikus bőralternatívát állítson elő.

A mérnöki és vállalkozói mesterképzés első szemeszterében azt a feladatot kaptuk, hogy álljunk elő egy innovatív ötlettel egy új üzlethez

– meséli a projekt születésének körülményeit.

Syddonna a hulladékgazdálkodásban szerzett szakmai tapasztalatát és a fenntarthatóság iránti elköteleződését kombinálta az innovatív ötletben, ami egy krumpliból készült vegán bőr. Elképzelése szerint az egyébként szeméttelepen végző krumpliból kinyert rostokat használná fel a vegán bőr előállításához.

Miután megtudtam, hogy a kanadai termelők túltermelnek krumpliból, ami legtöbbször a szeméttelepen végzi, úgy gondoltam, a legjobb módja a felesleg felhasználásának, ha a rostokat kivonva vegán bőrt készítek. Még mindig nagyon fiatal a cég, és fogyasztói felméréseket végzünk, hogy kiderüljön, van-e érdeklődés a termék iránt

– tette hozzá a környezetmérnök-hallgató.

Syddonna Grizzle környezetmérnök a Jamaicai Egészségügyi Minisztériumban / Fotó: TMU

Vegán bőr számos alapanyagból készíthető

Nem vagyunk híján azoknak a növényi alapanyagoknak, amelyekből valamilyen eljárás során vegán bőr állítható elő. Legutóbb Stella McCartney például szőlőből készült bőrtáskát használt a Veuve Clicquot nevű pezsgőházzal közös együttműködésében. A divattervező tavaly bemutatott kollekciójának táskái pedig MIRUM-ból, egy természetes alapanyagokból összeállított vegán bőrből készültek.

Ezek az innovációk alapját képezhetik a bőripar átalakításának, az állati bőr ugyanis nemcsak etikailag, hanem környezetileg is fenntarthatatlan, illetve az iparban dolgozók számára is ártalmas. A szektorban uralkodó körülményekről, kizsákmányolásról és veszélyes eljárásokról ebben a cikkben írtunk részletesen. A vegán bőripar mindeközben egyre jobb helyzetben van, népszerűsége töretlenül növekszik.

Ez a cikk is érdekelhet:

Egy kék-piros kockás inget viselő nő tart egy friss zöldségekkel teli ládát

Őszi betegségek? Így erősítsd meg a szervezeted még időben!

Az őszi piac nemcsak színes és illatos, hanem igazi kincsesbánya

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Piperade, baszk zöldségragu egy zöld tányérban, körülötte paradicsom, paprika és hagyma

Piperade – a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének