Most olvasott cikk
Krémes rigatoni tészta vajas-zsályás szószban

Krémes rigatoni tészta vajas-zsályás szószban

Vajas zsályás rigatoni tészta tányérban, parmezánnal a tetején

Az olaszok jól tudják, hogyan kell csupán néhány összetevőből mennyei fogást alkotni: ilyen ez a vajas-zsályás tészta is, ami ugyanúgy illik hétköznapi esti vacsorának, mint egy különlegesebb alkalomra.

A vajas-zsályás tészta szépsége abban rejlik, hogy „a kevesebb néha több” elve mentén működik: nem bonyolítja túl az ízeket, hanem hagyja, hogy az összetevők tisztán érvényesüljenek. A vajban pirítás kihozza a zsálya aromás, zöld ízét, ami mellé pirított fokhagyma és friss citrom kerül.

A végén opcionálisan tálalhatod vegán parmezánnal, amihez lejjebb szintén találsz receptet. Bár ez az étel enélkül is teljes, megéri elkészíteni: mindössze néhány perc alatt elkészíthető, és amellett, hogy rendkívül egészséges, isteni, igazi umami ízvilággal egészíti ki a tésztát.

Hozzávalók

  • 500 g száraz durumtészta (kifejezetten jó hozzá a kagylótészta, a rigatoni vagy más lyukas közepű tészta)
  • 1 biocitrom reszelt héja és leve
  • 6 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 150 g vegán vaj (legalább 70%-os zsírtartalmú) vagy olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • nagy marék friss zsálya apróra vágva

A vegán parmezánhoz (opcionális):

  • ¼ bögre sörélesztőpehely
  • ¼ bögre dió vagy napraforgómag
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • ¼ teáskanál só

Elkészítés

  1. A tésztát tedd erősen sós, lobogó vízbe, és közepes lángon főzd a csomagoláson látható utasítások szerint al dentére. Ha kész, mosd át alaposan hideg vízzel, és jól csöpögtesd le. A tésztát időnként keverd át, miközben a szószt készíted, hogy ne ragadjon össze.
  2. Egy nagy, mély serpenyőben (amibe a tészta is belefér majd) melegíts fel 150 gramm jó minőségű vegán vajat, majd add hozzá az apróra vágott zsályát, és alacsony lángon, sűrűn kevergetve főzd három percig.
  3. Add hozzá egy biocitrom reszelt héját, hat gerezd összezúzott fokhagymát, fél teáskanál sót és fél teáskanál frissen őrölt borsot. Továbbra is alacsony lángon kevergesd még egy percig, majd add hozzá a citrom levét, zárd el, és tedd félre.
  4. A vegán parmezánhoz turmixold össze a sörélesztőpelyhet, a diót vagy napraforgómagot, a fokhagymaport és a sót.
  5. Melegítsd fel alacsony lángon a zsályás-citromos vajat, és add hozzá a tésztát. Forgasd össze, hogy a tésztát mindenhol befedje a vaj, majd el is zárhatod.
  6. Tálald vegán parmezánnal megszórva, és kínálj hozzá friss salátát.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.