Az olaszok jól tudják, hogyan kell csupán néhány összetevőből mennyei fogást alkotni: ilyen ez a vajas-zsályás tészta is, ami ugyanúgy illik hétköznapi esti vacsorának, mint egy különlegesebb alkalomra.
A vajas-zsályás tészta szépsége abban rejlik, hogy „a kevesebb néha több” elve mentén működik: nem bonyolítja túl az ízeket, hanem hagyja, hogy az összetevők tisztán érvényesüljenek. A vajban pirítás kihozza a zsálya aromás, zöld ízét, ami mellé pirított fokhagyma és friss citrom kerül.
A végén opcionálisan tálalhatod vegán parmezánnal, amihez lejjebb szintén találsz receptet. Bár ez az étel enélkül is teljes, megéri elkészíteni: mindössze néhány perc alatt elkészíthető, és amellett, hogy rendkívül egészséges, isteni, igazi umami ízvilággal egészíti ki a tésztát.
Hozzávalók
- 500 g száraz durumtészta (kifejezetten jó hozzá a kagylótészta, a rigatoni vagy más lyukas közepű tészta)
- 1 biocitrom reszelt héja és leve
- 6 gerezd fokhagyma összezúzva
- 150 g vegán vaj (legalább 70%-os zsírtartalmú) vagy olívaolaj
- frissen őrölt bors
- só
- nagy marék friss zsálya apróra vágva
A vegán parmezánhoz (opcionális):
- ¼ bögre sörélesztőpehely
- ¼ bögre dió vagy napraforgómag
- 1 teáskanál fokhagymapor
- ¼ teáskanál só
Elkészítés
- A tésztát tedd erősen sós, lobogó vízbe, és közepes lángon főzd a csomagoláson látható utasítások szerint al dentére. Ha kész, mosd át alaposan hideg vízzel, és jól csöpögtesd le. A tésztát időnként keverd át, miközben a szószt készíted, hogy ne ragadjon össze.
- Egy nagy, mély serpenyőben (amibe a tészta is belefér majd) melegíts fel 150 gramm jó minőségű vegán vajat, majd add hozzá az apróra vágott zsályát, és alacsony lángon, sűrűn kevergetve főzd három percig.
- Add hozzá egy biocitrom reszelt héját, hat gerezd összezúzott fokhagymát, fél teáskanál sót és fél teáskanál frissen őrölt borsot. Továbbra is alacsony lángon kevergesd még egy percig, majd add hozzá a citrom levét, zárd el, és tedd félre.
- A vegán parmezánhoz turmixold össze a sörélesztőpelyhet, a diót vagy napraforgómagot, a fokhagymaport és a sót.
- Melegítsd fel alacsony lángon a zsályás-citromos vajat, és add hozzá a tésztát. Forgasd össze, hogy a tésztát mindenhol befedje a vaj, majd el is zárhatod.
- Tálald vegán parmezánnal megszórva, és kínálj hozzá friss salátát.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.