Most olvasott cikk
Krémes lencsecurry – illatos fűszerekkel és egészséges zöldségekkel készül

Krémes lencsecurry – illatos fűszerekkel és egészséges zöldségekkel készül

Vegán lencse curry zöldségekkel, felülnézetből.

A sűrű, fűszeres lencsecurry az egyik legjobb választás, ha egy tápláló, teljes értékű növényi alapú főételt keresel, ami úszik az ízekben – ráadásul könnyen elkészíthető, így ideális hétköznapi ebéd vagy vacsora is.

Ez a verzió a telt ízek és a krémes állag tökéletes kombinációját nyújtja – benne laktató barna vagy zöld lencsével, pirított sárgarépával, gombával és friss spenóttal. A paradicsomlé és a kókusztej együttese lágy, gazdag mártást ad, a keleti fűszerek pedig intenzív, illatos karaktert kölcsönöznek neki.

Ez az étel nemcsak kiadós és jól fűszerezett, hanem könnyen elkészíthető is – tökéletes hétköznapi ebéd vagy vacsora. Friss kenyérrel, főtt rizzsel vagy akár önmagában is tálalható, és melegítve másnap talán még finomabb is.

Hozzávalók

6 főre

  • 1 nagy fej vöröshagyma (kb. 150 g)
  • 5 gerezd fokhagyma (kb. 20 g)
  • 400 g zöld vagy barna lencse
  • 2 közepes sárgarépa (kb. 200 g)
  • 150 g csiperkegomba
  • 150 g friss spenót
  • 200 ml paradicsomlé
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1,5 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 3 teáskanál garam masala fűszerkeverék
  • 1,5 teáskanál kurkuma
  • 2 teáskanál curry fűszerkeverék
  • só ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1400 ml víz
  • 1 konzerves (400 ml) kókusztej

Krémes lencsecurry elkészítése

  1. A finomra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát egy nagyobb lábasban olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a beáztatott lencsét, felöntjük vízzel, hozzákeverjük a fűszereket, a paradicsomlevet, sót és borsot, majd közepes lángon főzni kezdjük.
  2. Közben előkészítjük a zöldségeket: a sárgarépát megtisztítjuk, elfelezzük, majd rézsútosan kb. 2 mm vastagságú szeletekre vágjuk. A gombát megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük, a spenótot alaposan megmossuk.
  3. Amikor a lencse körülbelül háromnegyedig megpuhult (éppen csak roppanós), egy nagyobb serpenyőben kevés olajon lepirítjuk először a sárgarépát, majd hozzáadjuk a gombát. Megvárjuk, míg a gomba kiengedi a levét, az elpárolog, és enyhén megpirul. Ezután hozzáadjuk a spenótot is, és megfonnyasztjuk. A sült zöldségeket ezután a lencséhez keverjük.
  4. Ha a lencse teljesen megpuhult, a főzőlé részben elfőtt, hozzáöntjük a kókusztejet. Alaposan elkeverjük, és néhány perc alatt összefőzzük, hogy krémes, lágy állagot kapjunk.
  5. Szükség esetén – a lencse fajtájától függően – kevés vízzel még beállíthatjuk az étel szaftosságát. Forrón, friss kenyérrel vagy önmagában tálaljuk.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének