A sűrű, fűszeres lencsecurry az egyik legjobb választás, ha egy tápláló, teljes értékű növényi alapú főételt keresel, ami úszik az ízekben – ráadásul könnyen elkészíthető, így ideális hétköznapi ebéd vagy vacsora is.
Ez a verzió a telt ízek és a krémes állag tökéletes kombinációját nyújtja – benne laktató barna vagy zöld lencsével, pirított sárgarépával, gombával és friss spenóttal. A paradicsomlé és a kókusztej együttese lágy, gazdag mártást ad, a keleti fűszerek pedig intenzív, illatos karaktert kölcsönöznek neki.
Ez az étel nemcsak kiadós és jól fűszerezett, hanem könnyen elkészíthető is – tökéletes hétköznapi ebéd vagy vacsora. Friss kenyérrel, főtt rizzsel vagy akár önmagában is tálalható, és melegítve másnap talán még finomabb is.
Hozzávalók
6 főre
- 1 nagy fej vöröshagyma (kb. 150 g)
- 5 gerezd fokhagyma (kb. 20 g)
- 400 g zöld vagy barna lencse
- 2 közepes sárgarépa (kb. 200 g)
- 150 g csiperkegomba
- 150 g friss spenót
- 200 ml paradicsomlé
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1,5 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 3 teáskanál garam masala fűszerkeverék
- 1,5 teáskanál kurkuma
- 2 teáskanál curry fűszerkeverék
- só ízlés szerint
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1400 ml víz
- 1 konzerves (400 ml) kókusztej
Krémes lencsecurry elkészítése
- A finomra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát egy nagyobb lábasban olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a beáztatott lencsét, felöntjük vízzel, hozzákeverjük a fűszereket, a paradicsomlevet, sót és borsot, majd közepes lángon főzni kezdjük.
- Közben előkészítjük a zöldségeket: a sárgarépát megtisztítjuk, elfelezzük, majd rézsútosan kb. 2 mm vastagságú szeletekre vágjuk. A gombát megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük, a spenótot alaposan megmossuk.
- Amikor a lencse körülbelül háromnegyedig megpuhult (éppen csak roppanós), egy nagyobb serpenyőben kevés olajon lepirítjuk először a sárgarépát, majd hozzáadjuk a gombát. Megvárjuk, míg a gomba kiengedi a levét, az elpárolog, és enyhén megpirul. Ezután hozzáadjuk a spenótot is, és megfonnyasztjuk. A sült zöldségeket ezután a lencséhez keverjük.
- Ha a lencse teljesen megpuhult, a főzőlé részben elfőtt, hozzáöntjük a kókusztejet. Alaposan elkeverjük, és néhány perc alatt összefőzzük, hogy krémes, lágy állagot kapjunk.
- Szükség esetén – a lencse fajtájától függően – kevés vízzel még beállíthatjuk az étel szaftosságát. Forrón, friss kenyérrel vagy önmagában tálaljuk.

Varga Szilárd több mint 25 éve dolgozik szakácsként, de 2019-ben végleg szakított az állati eredetű alapanyagokkal. Egy jógára épülő életmódváltó program során belső meggyőződésből váltott növényi étrendre, és azóta teljes szívvel ezt az utat képviseli. Szakmai tudását ma már a vegán gasztronómia szolgálatába állítja, hitelesen és szenvedéllyel. Célja, hogy inspirálja az embereket az együttérzőbb és tudatosabb étkezésre.