Ha szereted a gyorsan elkészíthető, mégis különleges recepteket, akkor ez a mindössze negyedóra alatt elkészíthető, aszalt paradicsomos tészta neked való. Az aszalt paradicsom umami íze, a spenót frissessége és a fűszeres, krémes szósz együtt tökéletes harmóniát alkot.
Az aszalt paradicsomos tészta egyik nagy előnye, hogy kevés hozzávalóból, pillanatok alatt elkészíthető. Ráadásul semmilyen bonyolult konyhatechnikai műveletet vagy eszközt nem igényel, csak egy serpenyőre és egy lábasra van hozzá szükség.
Az egyik kulcsösszetevője a sörélesztőpehely, ami nemcsak sajtos ízt ad az ételnek, hanem a szószt is remekül besűríti, ráadásul tele van fehérjével és B-vitaminokkal. Ez az étel tökéletes választás, ha valami finomat ennél, de nincs kedved órákig a konyhában állni. Pár egyszerű lépés, és már tálalhatod is a gazdag, fűszeres és krémes tésztát.
Hozzávalók
6 adaghoz
- 500 g durum száraztészta
- 125 g bébispenót
- 180 g olajos aszalt paradicsom
- 8 gerezd fokhagyma
- 400 ml (egy konzerv) kókusztej
- 50 g sörélesztőpehely
- 2 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- fél teáskanál őrölt chili
Az aszalt paradicsomos, spenótos tészta elkészítése
- Főzd meg a tésztát a csomagoláson található utasítások szerint.
- A fokhagymát pucold meg és reszeld le, az aszalt paradicsomot pedig vágd apróbb darabokra.
- Egy evőkanál olívaolajon kezdd el pirítani alacsony lángon a lereszelt vagy zúzott fokhagymát. 1-2 perc után, miután már enyhén megpirult, jöhet hozzá az apróra vágott aszalt paradicsom. A paradicsom olajából tegyél hozzá 1-2 evőkanálnyit, és ezzel is pirítsd még közepes lángon 1-2 percig.
- Add hozzá az őrölt pirospaprikát, az őrölt chilit, az oregánót és a kókusztejet, majd miután felforrt, jöhet bele a sörélesztőpehely is.
- Minél tovább főzöd alacsony lángon, annál sűrűbb lesz, de ha túl híg maradt, adj még hozzá sörélesztőpelyhet. Az állagát ugyanis befolyásolja a kókusztej fajtája is. Miután elérted a kívánt állagot, add hozzá a spenótot, főzd 1-2 percig, amíg épp csak megfonnyad, majd zárd el, és keverd hozzá a tésztát.
- Tálalhatod magvakkal, vegán feta sajttal vagy extra sörélesztőpehellyel, de önmagában is megállja a helyét.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.