Megugrott a növényi húshelyettesítők gyártása a Közel-Keleten

Egyre több cég kezd a Közel-Keleten növényi húshelyettesítők gyártásába, ahogy egyre nagyobb kereslet mutatkozik ott ezekre a termékekre. Ebben a régióban jellemzően egészségügyi okokból nyit a többség a növényi étrend felé.

A világ egyre több pontján válik ismertté és kedveltté a növényi étrend, és természetesen a közel-keleti régió sem maradhatott ki a sorból. A kínálat egyre inkább tükrözi a helyiek növekvő igényét a vegán táplálkozásba illeszthető termékekre. A boltok polcain egyre több a növényi alternatíva, az éttermek étlapjain is egyre többször fedezhető fel növényi alapú opció, közel-keleti vegán Facebook-csoportok jönnek létre.

A Közel-Keleten elérhető növényi helyettesítő termékek azonban javarészt importáruk, ez pedig két okból is problémát jelent:

  • nagyobb az ökológiai lábnyomuk, mintha helyi termékek lennének, valamint
  • drágábbak is az extra szállítási költségek miatt.

A növényi fordulat már megkezdődött

A Közel-Keleten tevékenykedő gyártók már felfigyeltek a növényi alapú étrend rohamos terjedésére. A trend pedig lassacskán a helyi gazdasági folyamatokon is tükröződni kezd.

Az Egyesült Arab Emírségekben a halal – azaz az iszlám vallásban megengedett – ételekre specializálódott Al Islami 2021-ben rukkolt elő első növényi alapú termékével, egy napraforgófehérjéből, lóbabból és borsóból készült burgerrel. Ugyanebben az évben követte a cég példáját a helyi nagy élelmiszergyártó Americana is, amely rögtön öt húshelyettesítőt is piacra dobott. A márka növényi alapú termékcsaládját Nabati névre keresztelték.

A növényi alapú húshelyettesítők óriási előnye, hogy új technológiákkal készülnek, és ennek révén folyamatosan lehet fejleszteni, javítani őket. Így egyre finomabb és táplálóbb növényi alapú húsokat fejleszthetünk ki

– mondta Laurent Stévenart, az Americana növényi alapú élelmiszerekért felelős igazgatója.

Hozzátette, biztató tendenciának látja, hogy egyre kevésbé jellemző az, hogy egy étlapon ne szerepeljen növényi alapú étel is a hagyományos kínálat mellett.

A közel-keleti növényi lendület azóta sem tört meg: idén az IFFCO – egy élelmiszergyártó, amelynek a székhelye az Egyesült Arab Emírségekben található – megnyitotta a régió első növényi húshelyettesítők gyártására szorítkozó egységét Dubaj ipari negyedében.

Nem sokkal később pedig az abu-dzabi központú, növényi húshelyettesítőket forgalmazó Switch Foods is felavatott egy közel 2000 négyzetméteres gyárat a fővárosban. Ebben vegán és szójamentes

  • kebabot,
  • koftát,
  • szudzsukot, azaz török kolbászt,
  • darált „húst”,
  • valamint hamburgerpogácsákat gyártanak majd.

Az egészségügyi érvek a leghatásosabbak

Az arab háztartások húsközpontú étrendje mellett is robbanásszerű növekedés mutatkozik a növényi alapú alternatívák piacán a régióban. A brit székhelyű Triton Market Research szerint a Közel-Keleten és Afrikában a növényi alapú élelmiszerek és italok piaca 2021 és 2028 között várhatóan 8,35 százalékos összetett éves növekedési ütemet (CAGR) ér majd el.

Érdekesség, hogy míg a nyugati országokban elsősorban állatjóléti és fenntarthatósági okokból fordulnak inkább a növényi étrend felé, a Közel-Keleten a többség egészségügyi okokból dönt így.

A régióban az étrend legnagyobb vonzereje az, hogy egészséges. A mi növényi alapú húshelyettesítőnk nem tartalmaz például koleszterint vagy transzzsírt. Ha el tudjuk kezdeni tömegesen felvilágosítani a helyi fogyasztókat az egészségügyi előnyökről, akkor kezd majd el igazán felpörögni ez az egész

– mondta Laurent Stévenart.

(Fast Company Middle East)

Ez a cikk is érdekelhet:

Húsmentes fogások zöldségekkel tálalva.

Friss kutatás tárta fel, mit gondolnak a magyarok a vegán ételekről

A húsmentes alternatívák egyre nagyobb teret nyernek világszerte – a

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének