Ha van még kovászos uborka a hűtőben, kipróbálhatod a szokásostól eltérő formában is. Ez a kovászosuborka-leves lehet az új kedvenced a kánikulában.
Ha unod már a gyümölcslevest és a gazpachót is, a nyári hőségben viszont valami igazán frissítő fogásra vágysz, ez a kovászosuborka-leves lehet a megmentőd. A hűsítő kígyóuborka, az illatos kapor és petrezselyem triója olyan, mint egy korty nyári kert – savanykás, üdítő és egészen különleges. A koronát pedig a ropogósra sült, fűszeres csicseriborsó teszi fel az ételre: egyszerre laktató és meglepően addiktív.
Ez a leves tökéletes nyári előétel vagy könnyű vacsora lehet. Ha pedig intenzívebb ízre vágysz, egy kis növényi joghurt vagy kókuszkrém is belefér a turmixba, ettől még selymesebb lesz az állaga.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 4-5 db kovászolt uborka
- 1 db kígyóuborka
- 1 csokor friss petrezselyem
- pár szál friss kapor
- 6 dl kovászosuborka-lé
- 1-2 evőkanál hidegen sajtolt lenmagolaj*
- 1 db konzerves (400 grammos) csicseriborsó
- 1 ek dijoni mustár (opcionális)
- só, bors, fokhagymapor, fűszerpaprika, sörélesztőpehely
*Más hidegen sajtolt olaj is megfelelő.
A kovászosuborka-leves elkészítése
- A kígyóuborkát vágd nagyobb darabokra.
- Tedd a turmixgépbe a kovászos uborkát a lével együtt, mellé pedig a kígyóuborkát, a friss kaprot, petrezselymet és a hidegen sajtolt olajat.
- A csicseriborsó-konzervről szűrd le a levet (ne dobd ki, tudod, hogy milyen sok mindenre lehet használni!). Tedd egy keverőtálba a csicserit, fűszerezd kedvedre, én pirospaprikából csípőset választottam, majd 200 fokon sütőben vagy airfryerben pirítsd meg ropogósra kb. 5-7 perc alatt.
- A dijoni mustárból tegyél 1 kávéskanállal minden tál aljára, majd a hideg levest öntsd rá. A tetejére halmozz a fűszeres csicseriborsóból, de mellé is tálalhatod, hogy ne ázzon bele rögtön, és megmaradjon ropogósnak.
- A nyári melegben érdemes lehűtve tálalni ezt a levest. Díszítheted extra kaporral, mikrozölddel, pár szelet uborkával vagy egy csepp hidegen sajtolt olajjal.

Lajos Laura több mint hét éve élvezi a vegán életmódot, amely számára nemcsak táplálkozási forma, hanem tudatos döntés a bolygó, az állatok és a saját egészsége érdekében. Vegán séfként és életmód tanácsadóként nap mint nap azon dolgozik, hogy megmutassa: az etikus étkezés lehet változatos, izgalmas és nagyon is finom. Hiszi, hogy a jövő kulcsa a fenntarthatóságban, a tudatosságban és az együttérzésben rejlik – ezek az értékek pedig minden egyes receptjében ott vannak.