Kovászosuborka-leves – hűsítő, savanykás és üdítően különleges

Kovászosuborka-leves fehér mélytányérban, mellette sült csicseriborsó és díszítésnek egy szál kapor

Ha van még kovászos uborka a hűtőben, kipróbálhatod a szokásostól eltérő formában is. Ez a kovászosuborka-leves lehet az új kedvenced a kánikulában.

Ha unod már a gyümölcslevest és a gazpachót is, a nyári hőségben viszont valami igazán frissítő fogásra vágysz, ez a kovászosuborka-leves lehet a megmentőd. A hűsítő kígyóuborka, az illatos kapor és petrezselyem triója olyan, mint egy korty nyári kert – savanykás, üdítő és egészen különleges. A koronát pedig a ropogósra sült, fűszeres csicseriborsó teszi fel az ételre: egyszerre laktató és meglepően addiktív.

Ez a leves tökéletes nyári előétel vagy könnyű vacsora lehet. Ha pedig intenzívebb ízre vágysz, egy kis növényi joghurt vagy kókuszkrém is belefér a turmixba, ettől még selymesebb lesz az állaga.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 4-5 db kovászolt uborka
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • pár szál friss kapor
  • 6 dl kovászosuborka-lé
  • 1-2 evőkanál hidegen sajtolt lenmagolaj*
  • 1 db konzerves (400 grammos) csicseriborsó
  • 1 ek dijoni mustár (opcionális)
  • só, bors, fokhagymapor, fűszerpaprika, sörélesztőpehely

*Más hidegen sajtolt olaj is megfelelő.

A kovászosuborka-leves elkészítése

  1. A kígyóuborkát vágd nagyobb darabokra.
  2. Tedd a turmixgépbe a kovászos uborkát a lével együtt, mellé pedig a kígyóuborkát, a friss kaprot, petrezselymet és a hidegen sajtolt olajat.
  3. A csicseriborsó-konzervről szűrd le a levet (ne dobd ki, tudod, hogy milyen sok mindenre lehet használni!). Tedd egy keverőtálba a csicserit, fűszerezd kedvedre, én pirospaprikából csípőset választottam, majd 200 fokon sütőben vagy airfryerben pirítsd meg ropogósra kb. 5-7 perc alatt.
  4. A dijoni mustárból tegyél 1 kávéskanállal minden tál aljára, majd a hideg levest öntsd rá. A tetejére halmozz a fűszeres csicseriborsóból, de mellé is tálalhatod, hogy ne ázzon bele rögtön, és megmaradjon ropogósnak.
  5. A nyári melegben érdemes lehűtve tálalni ezt a levest. Díszítheted extra kaporral, mikrozölddel, pár szelet uborkával vagy egy csepp hidegen sajtolt olajjal.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének