Most olvasott cikk
Mesés ízekkel tenné békésebb hellyé a világot Kovács Zoltán, a kreatív vegán séf

Mesés ízekkel tenné békésebb hellyé a világot Kovács Zoltán, a kreatív vegán séf

Rendkívüli színpadi főzőshow-ra invitálta a vegán ételkészítés iránt érdeklődőket a Napfényes Étterem. A főszerepben pedig Kovács Zoltán, a növényi alapú táplálkozás népszerűsítésében élen járó vegán kreatív séf állt a több mint ötven főt számláló, népes közönség elé.

A currys-kókuszos vöröslencse levesből, tejszínes-mustáros-kakukkfüves, polentával tálalt cukkiniragúból, kínaikel salátából és meggyes-diós piskótából álló menü elkészítése azonban csak egy része volt a programnak, valójában a növényi alapú konyhaművészet rejtelmeibe is betekintést nyertek a résztvevők.

Erre pedig Kovács Zoltánnál aligha találhatnánk jelenleg alkalmasabb személyt, hiszen a szakmát nem kevesebb mint három évtizede magas színvonalon művelő szakember 2004. óta maga is vegán életmódot folytat. S bár kezdetben a munkahelyén még kénytelen volt húsokkal is dolgozni, a Napfényes Étterem Rózsa utcai megnyitásával, 2008-ban, ez a probléma is megoldódott. Azóta hivatásában sem kényszerül vállalhatatlan kompromisszumokra, s ez minden bizonnyal egyre növekvő népszerűségének is az egyik fontos pillére. Természetesen szakértelmén túl.

Fotó: Gy. Szabó Csilla / Prove.hu

A másik viszont vidám, megnyerő és kommunikatív egyéniségében keresendő, amely a rendkívüli főzőshow sikerét is megalapozta. Bár ez utóbbihoz igen jó előjel volt az étterem által korábban rendszeresen szervezett főzőtanfolyamok rendkívüli népszerűsége.

A koronavírus-járvány miatt sajnos ezeket az eseményeket fel kellett függesztenünk, pedig túlzás nélkül állíthatom, hogy az elmúlt években több mint ezer érdeklődőt vezethettünk be a növényi alapú ételkészítés alapjaiba. Úgy érzem, hogy mindannyian ki voltunk már éhezve egy hasonló összejövetelre, a közös élmény lehetőségére, még ha korlátozott körülmények között is

– mondta köszöntőjében Korpuszné Szedlmayer Beáta, a Napfényes Rendezvényterem kulturális programigazgatója, aki éppen a járvány miatti nehézségek miatt gondolkozott főzőshowban, amelyen Kovács Zoltán kreatív séf némi távolságot tartva, a színpadon helyezkedett el, az ételkészítés aprólékos mozzanatait pedig egy kivetítőn követhették a résztvevők.

Ez a távolságtartás azonban csak fizikális téren nyilvánult meg, hiszen a vegán konyhaművész minden kérdésre őszintén és örömmel válaszolt, s a főzés közben sem feledkezett meg a hasznos tanácsokról. Az egyik ilyen a tervezésre vonatkozott, éppen ezért a három fogás elkészítését is az idő tökéletes kihasználásával oldotta meg. De beszélt a só használatának fontosságáról, amely szerinte pontosan úgy hozza össze az ízeket, miként egy jó karmester a zenekarát.

A mesterséges ízfokozók használatát azonban a kreatív séf sem támogatja, ezért a sütőpor használatánál is a bio, foszfátmentes márkák vásárlásnak fontosságára hívta fel a figyelmet, miközben olyan az éttermi konyhában szokásos trükköket is megosztott a részvevőkkel, mint a házi fokhagymakrém, vagy gyömbérszósz elkészítése. Utóbbi kettővel az otthoni főzés is leegyszerűsíthető, miközben az alapanyagokkal való takarékoskodást is szolgálja. Éppen ezért a szakember a gyakran megmaradó zöldségdarabok lefagyasztását is javasolta, amelyekből, elegendő mennyiség esetén, később kiváló alaplé főzhető. S ezzel nemcsak időt, de pénzt is spórolhatunk, a környezet védelméről nem is beszélve.

Fotó: Gy. Szabó Csilla / Prove.hu

A főzőshow szervezői az étterem szellemiségével összhangban természetesen nemcsak a vegán vendégeket látták szívesen. A jó hangulatú kóstolást követően a résztvevők étkezési szokásaira vonatkozó kérdésre ennek ellenére, mindössze hatan-heten tették fel a kezüket mindenevőként. Kovács Zoltánnak azonban számukra is volt biztató üzenete:

„A legfontosabb a nyitottság, az ízletes ételekkel kell kezdeni, amitől mindenkinek könnyebben megjön az étvágya a növényi étrendre. Ha eleinte csak egyszer-kétszer egy héten, már az is jó dolog az egészségünk, az állatok, a bolygónk és a spirituális fejlődésünk számára. Hamarosan belépünk a Húsvét előtti böjti időszakba, ez akár tökéletes időzítése is lehet egy átállásnak. A nyitottságot követi a kipróbálás, majd az elfogadás, amely jó esetben egy benső késztetés. Senkit nem szeretnék ugyanis kényszeríteni a növényi étrendre. Inkább bemutatom a palettát, amely nemcsak széles, de ízletes is, bizonyítva, hogy állati eredetű összetevők nélkül is mindenki megtalálhatja a számára jó módszert.”

Az első sorból nézték végig a főzőshowt Dorka és Peti, akik 2019-ben etikai és egészségügyi okokból választották a vegán életmódot, s azóta gyakran megfordulnak az étteremben is. Utóbbi számára különösen megkapó a Napfényes békebeli, pozitív hangulata, amelyet máshol nem igen tapasztalnak.

„Egyik napról a másikra álltunk át, bár igazából korábban sem ettünk túl sok húst – véli Peti, aki elsősorban az állatok iránti szeretetét hozza fel indokként. – Egyszerűen fájt a szívem megenni őket, még akkor is, ha vidéki családból származom, így a magyaros konyhát szoktam meg. Megdöbbent a növényi táplálkozáshoz való hozzáállás mögött kirajzolódó nemi szerepek eltérése, nem értem, miért tartják sokan férfiatlannak? A különböző vegán csoportokban gyakran kezdődnek úgy a hölgyek hozzászólásai, hogy még a húsevő párjuknak is ízlett.”

Dorka ebben is egyetért férjével, s bár a baráti társaságuk alakulására nincs hatással az életmódváltásuk, szerinte egy házasság esetében igenis fontos, hogy erről a kérdésről is hasonlóképpen vélekedjenek.

„Mindig jól esik, ha az ismerőseink próbálnak a kedvünkben járni, még akkor is, ha láthatóan nagyon keveset tudnak a vegánságról – beszél a mindennapi problémákról Dorka. – A szüleink mára elfogadták a döntésünket, ők is láthatják, hogy energikusabbak, egészségesebbek vagyunk, mint korábban. Az esküvőnkön azonban vegyes menü volt, így mindenki megtalálta a neki leginkább megfelelő ételsort. A tortánk viszont csakis vegán lehetett, még soha ilyen finomat nem ettünk. De a vendégek sem!”

Dorka és Peti a főzőshow után kedvenc helyéről is elégedetten távozhatott. S nemcsak a hasznos tanácsok és a finom ízek, de a remek hangulat miatt is. Kovács Zoltánt pedig arra próbálták rávenni, hogy kezdők számára is tartson a jövőben oktatást, hiszen a hozzájuk hasonló fiatalok már nem igazán látják értelmét a régi konyhatechnikai módszerek elsajátításának. Inkább ugranának egy lépcsőfokot, s azonnal a növényi étrend mesterfogásaival ismerkednének. Természetesen a kreatív séf irányításával, aki örömmel fogadta az ötletet.

„Váradi Tibor természetgyógyász, vallásbölcsész egyik előadását meghallgatva tértem át az akkor még igen újszerű étrendre, s leginkább a „nem ártás” szellemisége fogott meg benne – vallotta be honlapunknak a főzőshowt követően Kovács Zoltán. – A fizikai és lelki egészség számomra egy testi és szellemi egyensúlyt, harmóniát jelent, amely az állatokra, a bolygónkra, a minket körülvevő világra is kiterjed. Az első azonban mindig az ember marad. A növényi táplálkozás szerintem egy lépcsőfok, amely után újabb és újabb ajtók tárulnak fel, s a világunk igazi értékei felé vezetnek. Aki akar az tovább lép ezen az úton, aki nem, az nem. Az étteremben is az a célunk, hogy mindenki találjon kedvére valót, s hogy egy család, amelynek vegán tagja is van, itt a legnagyobb békében, együtt falatozhasson. Ezért is fontos számunkra, hogy a házias és a trendi, nemzetközi ízek egyaránt szerepeljenek az étlapunkon.”

Fotó: Gy. Szabó Csilla / Prove.hu

Kovács Zoltán a korábban felmerülő kérdésre válaszolva maga is úgy véli, hogy a nők alapvetően nyitottabbak az újdonságokra, különösen spirituális témákban. Azt azonban határozottan elutasítja, hogy egy férfit a húsevés tenne igazán férfivá. Ő sokkal inkább attól érzi jól magát a bőrében, ha nem él vissza a fizikai erejével, képes saját magán és az ösztönein uralkodni és védelmezi a nála gyengébbeket. Ez persze szerinte azzal is összefügg, hogy a növényi étrendet követők alapvetően békés emberek, a „ne árts” filozófiájából fakadó lelki úton elindulva pedig az egész emberiség jövőjét jobbá tehetik. Ahogy Kovács Zoltán célja sem más.

A saját, valamint az étterem növekvő népszerűségét, a Napfényes youtube-csatornájának látogatottságát, valamint a főzőtanfolyamokat egyaránt arra kívánja használni, hogy ez az üzenet minél szélesebb rétegekhez jusson el. Természetesen a lehető legbékésebb, no és legízletesebb módon.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.