Legyen átlátható, melyik áruház vagy élelmiszergyártó mennyi ételt dob ki – ezt szeretné elérni kereskedők egy csoportja egy új kezdeményezéssel az Egyesült Királyságban. Az ételpazarlás visszaszorítását célzó indítvány mögé számos ismert áruházlánc is beállt.
Kötelezővé tenné a kidobott élelmiszerek mennyiségének folyamatos jelentését egy új kezdeményezés az Egyesült Királyságban – írta meg a The Guardian. Az indítvány arra alapoz, hogy ha átlátható lesz az egyes élelmiszergyártók és áruházláncok pazarlásának mértéke, akkor sokkal nagyobb nyomás nehezedik majd a pazarlókra, hogy visszaszorítsák az élelmiszer-hulladék mennyiségét.
Az ételpazarlás a klímaváltozás egyik legjelentősebb előidézője. Csak az Egyesült Királyságban éves szinten 10,7 millió tonna élelmiszert dobunk ki. Nagy öröm számunkra, hogy a környezetvédelmi miniszter prioritásként kezeli a hulladékmentes gazdaság megteremtését. Ezzel a kezdeményezéssel összhangban, valamint az élelmezési szektor több mint harminc cégének támogatásával reméljük, hamarosan bevezetésre kerül az élelmiszer-hulladék kötelező jelentése, ezzel biztosítva az élelmezési ügyek átláthatóságát
– mondta Jamie Crummie, a Too Good to Go weboldal társalapítója, a környezetvédelmi miniszternek címzett levél egyik megszervezője.
A kidobott élelmiszerek a teljes üvegházhatású gázkibocsátás jelentős részét, 8-10 százalékát teszik ki.
A Reednek szóló levél megfogalmazásában Crummie mellett a British Retail Consortium (Brit Kiskereskedelmi Konzorcium) is részt vett. A kötelező jelentés bevezetését pedig olyan áruházláncok is támogatják, mint a Tesco, Aldi, Waitrose és a Marks & Spencer. A terv szerint a gazdákra nem vonatkozna a beszámolási kötelezettség, rajtuk kívül viszont az élelmezési láncolat minden tagjára – bizonyos méret felett – igen.
Az ételpazarlás a kormány szemét is szúrja
Nemcsak környezeti és társadalmi, de gazdasági vetülete is van a több millió tonna elpazarolt élelmiszernek. 2021-ben az elpazarolt élelmiszerek (ehető részeinek) összértéke 21,8 milliárd font volt. Ebből a háztartásokban keletkezett élelmiszer-hulladék 17 milliárd fontot tesz ki. Ez egy négyfős család számára éves szinten ezer font elpazarolt élelmiszert jelent.
Az a mértékű ételpazarlás, amit művelünk, szégyenfoltja országunknak. Különböző cégekkel dolgozunk együtt, hogy csökkentsük az élelmiszer-hulladékot és biztosítsuk, hogy az étel azoknak az asztalára kerüljön, akiknek a legnagyobb szüksége van rá. Ebbe beletartozik, hogy támogatjuk az élelmiszer-felesleg újraelosztását többek között segélyszervezetek számára, és olyan projekteket valósítunk meg, amelyek segítenek a lakosságnak az ételpazarlás csökkentésében
– mondta a környezetvédelmi minisztérium a kezdeményezés kapcsán.
Steve Reed régóta hangoztatja, hogy „körforgásos gazdaságot” szeretne látni, és vissza szeretne szorítani mindennemű pazarlást. Az ország fenntarthatósági tervei között szerepel az is, hogy 2030-ra a felére csökkentik a kidobott élelmiszer mennyiségét.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.