Most olvasott cikk
Az ételpazarlás bevallására köteleznék az élelmiszergyártókat a brit áruházláncok

Az ételpazarlás bevallására köteleznék az élelmiszergyártókat a brit áruházláncok

Közeli felvétel egy kartondobozról, ami teli van félig megrohadt zöldségekkel és gyümölcsökkel

Legyen átlátható, melyik áruház vagy élelmiszergyártó mennyi ételt dob ki – ezt szeretné elérni kereskedők egy csoportja egy új kezdeményezéssel az Egyesült Királyságban. Az ételpazarlás visszaszorítását célzó indítvány mögé számos ismert áruházlánc is beállt.

Kötelezővé tenné a kidobott élelmiszerek mennyiségének folyamatos jelentését egy új kezdeményezés az Egyesült Királyságban – írta meg a The Guardian. Az indítvány arra alapoz, hogy ha átlátható lesz az egyes élelmiszergyártók és áruházláncok pazarlásának mértéke, akkor sokkal nagyobb nyomás nehezedik majd a pazarlókra, hogy visszaszorítsák az élelmiszer-hulladék mennyiségét.

Az ételpazarlás a klímaváltozás egyik legjelentősebb előidézője. Csak az Egyesült Királyságban éves szinten 10,7 millió tonna élelmiszert dobunk ki. Nagy öröm számunkra, hogy a környezetvédelmi miniszter prioritásként kezeli a hulladékmentes gazdaság megteremtését. Ezzel a kezdeményezéssel összhangban, valamint az élelmezési szektor több mint harminc cégének támogatásával reméljük, hamarosan bevezetésre kerül az élelmiszer-hulladék kötelező jelentése, ezzel biztosítva az élelmezési ügyek átláthatóságát

– mondta Jamie Crummie, a Too Good to Go weboldal társalapítója, a környezetvédelmi miniszternek címzett levél egyik megszervezője.

A kidobott élelmiszerek a teljes üvegházhatású gázkibocsátás jelentős részét, 8-10 százalékát teszik ki.

A Reednek szóló levél megfogalmazásában Crummie mellett a British Retail Consortium (Brit Kiskereskedelmi Konzorcium) is részt vett. A kötelező jelentés bevezetését pedig olyan áruházláncok is támogatják, mint a Tesco, Aldi, Waitrose és a Marks & Spencer. A terv szerint a gazdákra nem vonatkozna a beszámolási kötelezettség, rajtuk kívül viszont az élelmezési láncolat minden tagjára – bizonyos méret felett – igen.

Az ételpazarlás a kormány szemét is szúrja

Nemcsak környezeti és társadalmi, de gazdasági vetülete is van a több millió tonna elpazarolt élelmiszernek. 2021-ben az elpazarolt élelmiszerek (ehető részeinek) összértéke 21,8 milliárd font volt. Ebből a háztartásokban keletkezett élelmiszer-hulladék 17 milliárd fontot tesz ki. Ez egy négyfős család számára éves szinten ezer font elpazarolt élelmiszert jelent.

Az a mértékű ételpazarlás, amit művelünk, szégyenfoltja országunknak. Különböző cégekkel dolgozunk együtt, hogy csökkentsük az élelmiszer-hulladékot és biztosítsuk, hogy az étel azoknak az asztalára kerüljön, akiknek a legnagyobb szüksége van rá. Ebbe beletartozik, hogy támogatjuk az élelmiszer-felesleg újraelosztását többek között segélyszervezetek számára, és olyan projekteket valósítunk meg, amelyek segítenek a lakosságnak az ételpazarlás csökkentésében

– mondta a környezetvédelmi minisztérium a kezdeményezés kapcsán.

Steve Reed régóta hangoztatja, hogy „körforgásos gazdaságot” szeretne látni, és vissza szeretne szorítani mindennemű pazarlást. Az ország fenntarthatósági tervei között szerepel az is, hogy 2030-ra a felére csökkentik a kidobott élelmiszer mennyiségét.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének