A karácsony nemcsak az egyik legközkedveltebb ünnep, de az egyik legnagyobb kibocsátással, hulladéktermeléssel és fogyasztással járó időszak is egyben. Szerencsére van pár könnyen megvalósítható tanácsunk, amikkel fenntarthatóbb módon élheted meg az ünnepi hangulatot.
A karácsonyt szokás a szeretet ünnepének hívni, de nyugodtan lehetne a fogyasztói kultúra vagy a hulladéktermelés ünnepeként is hivatkozni rá. Az ajándékozási kényszer miatt számos olyan dolgot vásárolunk, amiknek egy része sohasem kerül elő a szekrény mélyéről. A nagy családi összejövetelek és ünnepi ebédek megnövelik az ételpazarlást, a legújabb karácsonyi égőcsodák pedig az energiafogyasztásunkat is igencsak megemelik. Léteznek viszont olyan praktikák, amelyek segítségével nagymértékben csökkenthetjük az ünnepek alatt keletkező kibocsátásunkat, és egy kis szerencsével másokat is inspirálhatunk a példánk követésére.
A karácsony ünneplésének a legfenntarthatóbb módja természetesen az, ha kizárólag lélekben éljük meg az ünnepi hangulatot. Ha nincs fa, nincsenek díszek, nincsen kényszeres ajándékozás, karácsonyi fények és roskadozó asztalok az ünnepi ebédeken, akkor az ezekkel járó környezeti terhelés sem jelentkezik.
Ennyire drasztikus lépéseket viszont senkitől sem várunk, hiszen az ünnep lényege éppen az, hogy kicsit kizökkent a mindennapokból. Karácsonyfa nélkül nincs karácsony, és habár az ajándékozás elhagyása egyre népszerűbb, feltételezzük, hogy sokaknál még hozzátartozik az ünnep megéléséhez. Ahogy az ünnepi ebéd vagy vacsora, és a lakás csinosítása is. Környezetbarát tippjeinket éppen emiatt úgy állítottuk össze, hogy továbbra is hamisítatlan karácsonyi hangulatban telhessen az ünnep.
A legkritikusabb kérdés: műfenyő vagy igazi?
A fenntartható karácsony kapcsán megkerülhetetlen téma az ünnep legismertebb szimbóluma, a karácsonyfa. Ha a címsorban feltett kérdéssel nem szeretnénk sok időt eltölteni, akkor elég annyit tudni, hogy az igazi fenyő valamivel zöldebb. De mint a legtöbb ilyen kérdés kapcsán, itt is célszerű jobban megvizsgálni az témát. Fenntarthatósági alapelv – ez később is vissza fog köszönni –, hogy használjuk azt, amivel már rendelkezünk.
Ha a műfenyőnk nem hullott még darabokra, akkor semmiképp se dobjuk ki, hogy aztán igazi fával helyettesítsük. Minél tovább használjuk a műfenyőt, annál jobb. Ha pedig 15-20 évig szolgál karácsonyfaként, akkor ugyanott vagyunk, mintha igazi fenyőt vásároltunk volna minden évben. Éppen emiatt, ha valaki műfenyő vásárlásán gondolkodik, érdemes nagyobb összeget rászánni, és jó minőségűt vásárolni, ami évtizedeken keresztül a családban marad, és akár öröklődhet is a generációk között.
Az igazi fenyő kapcsán fontos különbséget tenni a vágott és a földlabdás fa között. Vagyis nem mindegy, hogy halott fával vagy élő (és jó esetben túlélő) fával tervezzük díszíteni a nappalit. Érdemes tudni, hogy a karácsonyfának szánt fenyőfákat külön erre a célra ültetik, azokat nem az erdeinkből vágják ki az ünnepekkor. Növekedésük közben nem csak szén-dioxidot kötnek meg, de számos magyar családnak biztosítanak munkát. A halott fa viszont az ünnepek után legtöbbször a szeméttelepre vagy a kályhába kerül, ahol az élete során megkötött szén-dioxidot visszajuttatja a légkörbe, a bomlási folyamat következtében pedig még metán is társul a kibocsátáshoz.
A legzöldebb megoldás éppen emiatt a földlabdás vagy gyökeres fa, amit az ünnepek után ismét el lehet ültetni. Ez persze igényel némi extra elszántságot, a gyökeres fát földbe kell ültetni, a felállítás és díszítés előtt célszerű szoktatni a szoba hőjéhez. És persze nem árt, ha rendelkezünk egy kerttel, ahova az ünnepek után ki tudjuk ültetni. Ezeknek a terheknek az áthidalására lehet jó megoldás a fenyőfa kölcsönzése, amire a legtöbb nagyobb kertészetben már van lehetőség.
Amennyiben igazi fát szeretnénk az otthonunkba, a kikölcsönzött élő fenyőnél nincs zöldebb megoldás, viszont egyáltalán nem kötelező, hogy a karácsonyfánk ténylegesen fa legyen. Lehet karácsonyfa egy kreatív módon feldíszített könyvkupac vagy egy fenyőfa formába elrendezett fali dísz is. A lehetőségeknek csak a kreativitásunk szab határt.
Mibe csomagoljuk az ajándékokat?
Ha jobban belegondolunk, a csomagolópapír nem más, mint dekoratív hulladék, amit kifejezetten azért gyártanak, hogy idővel a szemétbe kerüljön. Ezt több módon is megakadályozhatjuk. Egyrészt teljesen lemondhatunk az ajándékok csomagolásáról, de ha ezt túl puritán megoldásnak érezzük, választhatunk olyan csomagolást, ami többször is használható. A dísztáskák vagy a vászonzsák nagyszerű megoldások lehetnek, amiket sokáig használhatunk anélkül, hogy a bontogatás alkalmával megsérülnének, és ki kéne őket dobni.
Ha mégis a klasszikus egyszer használatos csomagolást választjuk, ismét alkalmazhatjuk a korábban említett alapelvet: használjunk olyasmit, amivel már rendelkezünk. A reklámújságok, regionális vagy napilapok remek alapanyagok az ajándékok bebugyolálására. Ha mindenképpen dizájnos külsőt szeretnénk a fa alatti csomagoknak, válasszunk újrahasznosított papírból készült terméket. A flancos és drága csomagolópapírokat jellemzően nem lehet újrahasznosítani, a műanyag csomagolási megoldások kártékony hatására pedig talán nem is érdemes részletesebben kitérni.
Miből és mennyi kerüljön az ünnepi asztalra?
Az ünnepek idején sűrűn hallani, hogy a szentestét megelőző napokat sokan a konyha rabjaként töltik. A karácsonyi menü legalább olyan hot topic, mint az, hogy ki milyen színkombinációba öltöztette idén a fát. A konyhai sürgéssel-forgással sajnos sokszor együtt jár az ünnepek alatt tapasztalható nagymértékű ételpazarlás is. Ezért az elsődleges tanács, hogy lehetőleg ne pakoljuk roskadásig tele az ünnepi asztalt. Ha biztosra akarunk menni, hogy minden vendég kellőképpen meg tudja tömni a hasát, akkor készítsünk olyan ételeket, amiket jól lehet hűteni vagy fagyasztani, hogy a megmaradt ételt ne kelljen a kukába dobni.
A karácsonyi menüre vonatkozó tanácsunk talán senkit nem fog meglepni: a Prove növényeket javasol az ünnepi asztalra – és ha már itt tartunk, a hétköznapi asztalra is. A nagyüzemi állattartás éghajlatváltozásban betöltött szerepéhez kétség sem fér. Ha az ünnepi menüvel nem az állattenyésztést támogatjuk, azzal már egy hatalmas lépést tettünk a fenntartható ünnep – és a fenntarthatóbb mindennapok – irányába. Aki pedig nem érez magában kellő kreativitást egy ínycsiklandó vegán karácsonyi menü összeállításához, annak ezekre az ötletekre szeretnénk felhívni a figyelmét.
A szomszéd háza mindig világosabb
A karácsonnyal együtt jár a karácsonyi díszvilágítás. A városok sétálóutcáin, az üzletek kirakataiban, de az erkélyeken és ablakokban is megjelennek az ünnepi izzók, már hetekkel szenteste előtt. Függetlenül attól, hogy csak egy kis extra karácsonyi hangulatra vágyunk, vagy meg szeretnénk dönteni a legtöbb karácsonyi égő rekordját, fontos, hogy LED-égőket vásároljunk. Így nagymértékben csökkenthetjük a világításhoz szükséges energia mennyiségét.
Ahogy a műfenyő kapcsán, itt is fontos, hogy figyeljünk a minőségre. Nemcsak a megnövekedett energiaigényért, de a legtöbb tűzesetért is a rossz minőségű karácsonyi díszkivilágítás tehető felelőssé. A LED-es megoldás ebből a szempontból is kedvezőbb, így egyszerre csökkenthetjük a fogyasztásunkat és tehetjük biztonságosabbá otthonunkat.
Bóvli helyett fenntartható ajándék
Kinek van szüksége egy újabb pár zoknira, karácsonyi pulcsira, sálra, sapkára vagy fehérneműre? Pedig biztosan sok karácsonyfa alatt lesz idén is valamilyen fast fashion termék, hiszen az évek óta nem látott másodunokatestvérnek is kell valamit ajándékozni. Az egyik legkevésbé fenntartható módja a karácsony ünneplésének, ha kényszerből vásárolunk olyan terméket, amiről jó eséllyel tudjuk, hogy semmilyen örömöt nem fog okozni. Ami pedig a legrosszabb, ha ezeket ráadásul olyan cégektől szerezzük be, akiknek a környezeti lábnyoma egyébként is hatalmas, a termékeik pedig köztudottan silány minőségűek.
Ehelyett kérdezzük meg az ismerősöket, rokonokat, hogy mit szólnának ahhoz, ha az ajándékozás nem lenne része az ünnepi eseményeknek. Az ajándékvásárlással járó stressz gyakran az egyik legkellemetlenebb része a karácsonynak, biztosan sokan szívesen lemondanak erről a kötelezettségről. Ha ez mégsem működik, ajándékozzunk tárgyak helyett élményeket. Egy wellnesshétvége, koncertjegy vagy színházi előadás – pláne, ha mindegyik a közelben van, és nem kell érte messzire utazni – nemcsak a helyi gazdaságot élénkíti, de biztosan nem kerül idővel szeméttelepre.
Amennyiben mégis valami tárgyi ajándék mellett döntünk, választhatunk helyi kézműves terméket. A legtöbb nagyvárosban találunk olyan karácsonyi vásárokat az ünnepek ideje alatt, ahol helyi termelők árulják a portékáikat. Ilyen vásár hiányában akár magunk is készíthetünk valami figyelmességet. Egy díszes befőttesüveg a saját lekvárunkkal vagy egy kreatív ékszer sokkal személyesebb, mint akármelyik előre összeállított fürdőszobai termékcsomag.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.