Most olvasott cikk
Koreai uborkasaláta csípős gochujang öntettel

Koreai uborkasaláta csípős gochujang öntettel

Koreai uborkasaláta felülnézetből, szezámmaggal a tetején, mellette chilipaprika, újahagyma, chilipor és vöröshagyma

Ha szereted kipróbálni az izgalmas, pikáns ízvilágú nemzetközi ételeket, akkor ez a koreai uborkasaláta éppen neked való. Garantáljuk, hogy ez az egyszerre sós, édes, savanykás és csípős uborkasaláta a legízletesebb és legropogósabb változat lesz, amit valaha kóstoltál.

Ez az uborkasaláta hazájában tipikus 반찬, azaz banchan: ez nagyjából azt jelenti, „köret”, ennél azonban sokkal több. A banchan sok kis ételt jelent, aminek a koncepciója a közel-keleti konyha mezzéjéhez hasonló.

Sokszor előre elkészítik, és légmentes dobozban hűtőbe teszik, majd rizzsel és levessel vagy valamilyen raguval tálalják. Az uborkasaláta mellett készülhet így például kimchi, savanyított retek és párolt spenót is.

Az uborkasaláta titka

Ha nyitott szemmel jársz az interneten, akkor biztosan láttad az utóbbi időben az ázsiai ihletésű uborkasaláta hihetetlen térhódítását. De mégis mitől olyan különleges, és miért szintlépés az itthon megszokott változathoz képest? Olvass tovább, és megtudod.

Ízvilág: a koreai uborkasaláta pikáns ízéről a különleges öntet gondoskodik. Ennek a szezámolaj, a fokhagyma, a rizsecet és a szójaszósz mellett egyik fő összetevője a gochujang: ez a fermentált rizsből és chiliből készült paszta a koreai konyha egyik legikonikusabb alapanyaga. Egyszerre sós, csípős és édeskés ízvilága teszi jellegzetessé.

Előkészítés:

  • Fontos, hogy az uborkát felvágás előtt összezúzd. Ezt legkönnyebben úgy tudod megtenni, hogy egy nehezebb kés lapját ráteszed a hosszában kettévágott uborkára, és a tenyereddel rátámaszkodsz, hogy összetörjön belül. Ezután körülbelül egy centi vastag szeletekre kell felvágnod. Ezek a lépések azért fontosak, mert így tud az uborka a lehető legtöbb ízt magába szívni, de közben roppanós is marad. Ha vékony szeletekre vágod, akkor ugyan felveszi az ízeket, de elveszti roppanósságát. Ha pedig nagyobb darabokra vágod zúzás nélkül, ugyan roppanós lesz, de ízetlen marad.
  • Elengedhetetlen lépés az uborka felvágása után, hogy alaposan lesózd, és hagyd állni egy szűrőben legalább fél órát. Erre az időre leginkább lefedve, a hűtőbe érdemes betenni.

Hozzávalók

  • 2 közepes uborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál rizsecet
  • 1 teáskanál gochujang
  • 2 teáskanál agávészirup
  • 2 teáskanál só (az uborka lesózásához)
  • tálaláshoz szezámmag vagy újhagyma (opcionális)

Koreai uborkasaláta elkészítés

  1. Az uborkát tisztítsd meg és vágd hosszában ketté. Tedd vágott felével lefelé, és a kés lapjával támaszkodj rá az uborkára, hogy kissé összezúzódjon. Ezután átlósan vágd kb. egy centiméter vastag szeletekre.
  2. Tedd a felvágott uborkát egy szűrőbe, és alaposan sózd le. Tegyél a szűrő alá egy tálat, és hagyd állni a hűtőben lefedve legalább 30 percet, majd nyomkodd ki a levét, és tedd át egy nagyobb tálba.
  3. A fokhagymát pucold meg és reszeld le.
  4. Egy kisebb tálban keverd össze a szezámolajat, a szójaszószt, a rizsecetet, a gochujangot, az agávészirupot és a reszelt fokhagymát, majd keverd hozzá az uborkához. Opcionálisan tálald szezámmaggal vagy újhagymával.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének