Teriyaki szósz egy üvegben és felhasznált összetevők a háttérben

Koreai szójaszószos BBQ-szósz fokhagymásan, gyömbéresen

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Wonton leves húsmentesen

Húsmentes wonton leves – tökéletes gyógyír az őszi-téli megfázásokra

Ez az isteni koreai szójaszószos BBQ-szósz pillanatok alatt elkészíthető és rengeteg módon felhasználható. Pácolhatsz vele, mázként vagy öntetként is használhatod, de mártogatós is lehet belőle.

A koreai BBQ-szósz abban tér el az eredeti, hagyományos változattól, hogy Worcestershire-szósz helyett szójaszósz, ketchup helyett pedig gochujang, vagyis fermentált koreai vörös chilipaszta kerül bele. Ezenfelül – a fűszerezést tekintve – füstös helyett gyömbéres-fokhagymás ízvilágot kap, a sűrűségét pedig a kukoricakeményítőnek köszönheti. Ezeknek az összetevőknek köszönheti jellegzetesen kelet-ázsiai, csípős ízvilágát ez a különleges BBQ-szósz.

Az eredeti BBQ-szószhoz hasonlóan ezt a szójaszószos verziót is sokszínűen lehet felhasználni. Tökéletesen passzol például szejtán pácolásához, amit felcsíkozva megsüthetsz, vagy a mázat kicserélve elkészítheted ezt a mennyei laskasültet. Szószként is felhasználható, például kipróbálhatod vele ezt a pirított tésztát vagy használhatod édes-savanyú szósz helyett ezekhez a karfiolfalatokhoz. De egyszerű mártogatósként is fogyaszthatod például sült zöldségek mellé.

Ha más kelet-ázsiai receptek is érdekelnek, kattints ide, és fedezd fel őket.

Hozzávalók

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 cm-es gyömbér
  • 1 evőkanál szezámolaj*
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 100 ml víz
  • 80 ml szójaszósz
  • 3 evőkanál nádcukor vagy agávé-/datolya-/juharszirup
  • 2 evőkanál gochujang*
  • 1 evőkanál rizsecet*

*A csillagozott összetevők bármelyikét helyettesítheted, ha nem férsz hozzá vagy éppen nem lelhető fel a háztartásodban. A BBQ-szószhoz szezámolaj helyett használhatsz egyéb olajat, gochujang helyett például Srirachát vagy egyéb csípős szószt, rizsecet helyett pedig 10%-os ételecetet.

Elkészítés

  1. A megpucolt gyömbért reszeld le, a fokhagymát pedig zúzd össze.
  2. Egy evőkanál kukoricakeményítőt oldj fel 100 ml vízben, majd tedd félre.
  3. Egy edényben hevítsd fel a szezámolajat, és add hozzá a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért. Közepes lángon pirítsd 1-2 percig.
  4. Add hozzá a vízben feloldott kukoricakeményítőt, de előtte alaposan keverd át, mert le tud ülni az aljára a keményítő.
  5. Jöhet hozzá a többi összetevő is: a szójaszósz, a nádcukor vagy a szirup, a gochujang és a rizsecet.
  6. Folyamatosan kevergetve forrald fel, hagyd néhány percig gyöngyözni, majd zárd el.
  7. Az elkészült BBQ-szószt fogyaszd rögtön vagy töltsd megtisztított befőttesüvegbe.

Ez a cikk is érdekelhet:

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének