Koreai csípős tészta növényi tejszínnel és gochujang szósszal

Pipe rigate tészta piros szósszal, a háttérben egy nagy fekete tálban, a fókuszban elöl egy nagy kanálon

A gochujang szósszal, vagyis fermentált chilipasztával készült csípős koreai tészta az utóbbi időben híresült el világszerte a TikTok- és Instagram-videóknak köszönhetően. Többféle különböző változata lett ismert, mi most egy vegán verziót mutatunk.

Ebben a receptben a gochujang tészta alapja az újhagyma és a fokhagyma, amihez fermentált chilipaszta és agávészirup kerül. A szószt a növényi tejszín teszi selymessé, a rizsecet pedig kellemesen savanykássá. A végén vegán parmezánt szórunk rá, ami remekül passzol a krémes, csípős, fokhagymás ízvilágú tésztához.

Mi az a gochujang?

Gochujang szósz egy kis fekete tálban a háttérben, a fókuszban az előtérben egy kanálon
Koreai gochujang szósz. Fotó: Getty Images

A koreai konyha egyik legikonikusabb alapanyaga a gochujang, ami fermentált rizsből és chiliből készült paszta. Egyszerre sós, csípős és édeskés ízvilága teszi jellegzetessé.

Itthon a gochujang paszta még nem található meg a nagyobb szupermarketek polcain sem, de meg tudod vásárolni az egyre több helyen felbukkanó ázsiai boltokban, vagy megrendelheted online is. Fontos, hogy a sűrűbb pasztát vásárold meg, amik általában műanyag dobozban találhatók, és ne az üveges szószokat, mivel azok sokszor tartalmaznak extra összetevőket.

Hozzávalók

  • 500 g száraz durumtészta (kifejezetten jó hozzá a rigatoni vagy más lyukas közepű tészta)
  • 4 szál újhagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 100 ml növényi tejszín
  • 4 evőkanál gochujang paszta
  • 2 evőkanál agávészirup
  • 2 evőkanál rizsecet
  • frissen őrölt bors
  • vegán parmezán (opcionális)

Koreai csípős tészta elkészítése

  1. A tésztát tedd erősen sós, lobogó vízbe, és közepes lángon főzd a csomagoláson látható utasítások szerint al dentére. Ha kész, azonnal mosd át alaposan hideg vízzel, és jól csöpögtesd le. A tésztát időnként keverd át, miközben a szószt készíted, hogy ne ragadjon össze.
  2. Négy szál újhagymát szeletelj fel, hat gerezd fokhagymát pedig reszelj le vagy zúzz össze. Egy nagy, mély serpenyőben hevíts fel két evőkanál olívaolajat, és alacsony lángon pirítsd az újhagymát négy-öt percig. Két-három perc pirítás után tegyél hozzá fél teáskanál sót. Ha túl gyorsan pirul, vedd még lejjebb a lángot.
  3. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még egy percig alacsony lángon. Adj hozzá négy evőkanál gochujangot és két evőkanál agávészirupot, majd pirítsd öt-hat percig sűrűn kevergetve.
  4. Adj hozzá 100 ml növényi tejszínt, vedd fel a lángot közepesre, majd ha forr, adj hozzá két evőkanál rizsecetet.
  5. Ha ismét felforrt, zárd el, és kóstold. Ha kell, tegyél még hozzá sót, majd keverd hozzá a tésztát. Ízlés szerint vegán parmezánnal megszórva is tálalhatod.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.