A gochujang szósszal, vagyis fermentált chilipasztával készült csípős koreai tészta az utóbbi időben híresült el világszerte a TikTok- és Instagram-videóknak köszönhetően. Többféle különböző változata lett ismert, mi most egy vegán verziót mutatunk.
Ebben a receptben a gochujang tészta alapja az újhagyma és a fokhagyma, amihez fermentált chilipaszta és agávészirup kerül. A szószt a növényi tejszín teszi selymessé, a rizsecet pedig kellemesen savanykássá. A végén vegán parmezánt szórunk rá, ami remekül passzol a krémes, csípős, fokhagymás ízvilágú tésztához.
Mi az a gochujang?
A koreai konyha egyik legikonikusabb alapanyaga a gochujang, ami fermentált rizsből és chiliből készült paszta. Egyszerre sós, csípős és édeskés ízvilága teszi jellegzetessé.
Itthon a gochujang paszta még nem található meg a nagyobb szupermarketek polcain sem, de meg tudod vásárolni az egyre több helyen felbukkanó ázsiai boltokban, vagy megrendelheted online is. Fontos, hogy a sűrűbb pasztát vásárold meg, amik általában műanyag dobozban találhatók, és ne az üveges szószokat, mivel azok sokszor tartalmaznak extra összetevőket.
Hozzávalók
- 500 g száraz durumtészta (kifejezetten jó hozzá a rigatoni vagy más lyukas közepű tészta)
- 4 szál újhagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 100 ml növényi tejszín
- 4 evőkanál gochujang paszta
- 2 evőkanál agávészirup
- 2 evőkanál rizsecet
- só
- frissen őrölt bors
- vegán parmezán (opcionális)
Koreai csípős tészta elkészítése
- A tésztát tedd erősen sós, lobogó vízbe, és közepes lángon főzd a csomagoláson látható utasítások szerint al dentére. Ha kész, azonnal mosd át alaposan hideg vízzel, és jól csöpögtesd le. A tésztát időnként keverd át, miközben a szószt készíted, hogy ne ragadjon össze.
- Négy szál újhagymát szeletelj fel, hat gerezd fokhagymát pedig reszelj le vagy zúzz össze. Egy nagy, mély serpenyőben hevíts fel két evőkanál olívaolajat, és alacsony lángon pirítsd az újhagymát négy-öt percig. Két-három perc pirítás után tegyél hozzá fél teáskanál sót. Ha túl gyorsan pirul, vedd még lejjebb a lángot.
- Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még egy percig alacsony lángon. Adj hozzá négy evőkanál gochujangot és két evőkanál agávészirupot, majd pirítsd öt-hat percig sűrűn kevergetve.
- Adj hozzá 100 ml növényi tejszínt, vedd fel a lángot közepesre, majd ha forr, adj hozzá két evőkanál rizsecetet.
- Ha ismét felforrt, zárd el, és kóstold. Ha kell, tegyél még hozzá sót, majd keverd hozzá a tésztát. Ízlés szerint vegán parmezánnal megszórva is tálalhatod.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.