Most olvasott cikk
Egy csésze állatkínzás: a “kopi luwak” luxuskávé mögötti kegyetlenség

Egy csésze állatkínzás: a “kopi luwak” luxuskávé mögötti kegyetlenség

Kopi luwak kávé - az állat ürít, a kávé luxus

A kopi luwak egy kávékülönlegesség, mely olyan kávébabból készül, amit egy állat – a közönséges pálmasodró – megevett, majd kiürített magából. Az állat 43-47 cm hosszú, a cibetmacskafélék családjába tartozik, éjszakai életmódot folytat és ugyanolyan emlős állat, mint mi.

Ahhoz, hogy ez a kávé elkészülhessen, a kisemlősöknek egy életre szóló traumát kell átélniük. A pálmasodrókat kiragadják természetes közegükből, a vadonból, és rideg, kicsi ketrecekben, rabságban kell leélniük hátralevő életüket.

A kisállatokat legalább három évig ketrecben tartják, mielőtt visszaengednék őket a vadonba, azonban addigra teljesen legyengülnek és depressziósak lesznek.

Gyakran már nem képesek a párzásra, önállóan eltartani magukat és társas kapcsolataik is elvésznek, melyből az következik, hogy az állatok nagyon kis hányada képes túlélni a fogságban tartott évek után.

A befogott példányokat megfosztanak mindentől, ami természetes és fontos számukra, beleértve a szabadságot, a mozgásteret és még a rendes élelmet is.

A vadonban fákra másznak, hogy elérjék a gyümölcsöket, melyek táplálékot szolgáltatnak nekik; a fogságban tartott állatok azonban csak kávébabbal tömött tálakat kapnak. Ezek sokkal több mennyiségű élelmet jelentenek, mint amit a valóságban valaha elfogyasztanának, azonban megfelelő táplálék híján minőségi éhezés lép fel náluk.

A fogvatartás miatt rágják a ketreceket, körbe-körbe rohangálnak, majd lassan megbolondulnak és a bundájukat is elveszítik.

Mindezeket az emberi szükségletek kielégítéséért kell átélniük; az interneten ugyanis igen felkapott lett ez az új keletű kávé, amit többek között az Amazon.com kínál.

Szándékos megtévesztés

A PETA egy ázsiai kutatója meglátogatta az indonéziai és fülöp-szigeteki cibetfarmokat, a világ két legnagyobb kopi luwak gyártóját. Az itt talált állatok depressziósak, fertőzöttek és zoochózis (feszültség által kiváltott neurotikus állapot) jeleit mutató betegek voltak.

Ezekből a gazdaságokból származó rejtett felvételek megmutatják, hogy a cégek hamisan, vadon tartott állatokkal reklámozzák magukat, azonban a gazdák azt mondták a kutatónak, hogy szinte lehetetlen lenne kizárólag vadon termő cibet kávét előállítani.

Azt is hozzátették, hogy az ipar tudatosan megtévesztően címkézi a kávét, mely valójában fogságban lévő állatoktól származik.

Két gazdaságban is azt nyilatkozták, hogy nem származott bajuk abból, hogy “100%-ban vadon élő cibetektől származó” címkét raktak a csomagolásra, holott ketrecben tartották őket.

Az egyik gazdálkodó még a hamis címkével ellátott kávé mintáját is megadta. Ez a kávé megtalálható a különböző üzletekben, többek között az Amazon.com-on.

Most, hogy tudod a kopi luwak mögött rejlő állatkínzást és átverést, bízunk benne, hogy ha beutazod a világot, azt állatok kihasználása nélkül teszed majd.

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.