A Kopi Luwak a világ legdrágább kávéja, ami a cibetmacska ürülékéből kiválogatott kávébabból készül. Mindössze egy csésze ára 50 dollár, azaz több mint 18.000 forint.
A cibetmacska egy Délkelet-Ázsiában élő, külső jegyei alapján a majommal és a mosómedvével is összetéveszthető macskaféle. Fontos szerepet játszik a táplálékláncban, mivel a gyümölcsök (pl. kávécseresznye, mangó) mellett rovarokat és kis hüllőket is eszik, és táplálékul szolgál leopárdok, nagy kígyók vagy krokodilok számára.
Indonéziában az ázsiai pálmacibetet, amely a kereskedelmi gyümölcsfarmokat támadja meg, gyakran kártevőként tartják számon, azonban védelmük az utóbbi években kiemelt fontosságú lett a helyi lakosok számára értékes trágyájuk miatt. Ugyanis felfedezték, hogy a cibetmacska emésztőenzimjei megváltoztatják a kávébab fehérjéinek szerkezetét, ezzel eltávolítva a savasság egy részét, ami lágyabb kávét eredményez.
De ahogy a cibet kávé egyre népszerűbb lett, Indonézia turisztikai célponttá nőtte ki magát. A látogatóknak a kávékülönlegesség megismerése mellett az egyébként vadon élő állat is felkeltette az érdeklődésüket, ezért egyre több cibetet zárnak be a kávéültetvényeken lévő ketrecekbe, ami részben kávégyártásra szolgál, de további pénzkereseti lehetőséget biztosít a bámészkodó turistáktól.
Az Oxfordi Egyetem Wildlife Conservation Research Unit és a londoni székhelyű nonprofit World Animal Protection kutatói közel 50, ketrecben tartott cibet életkörülményeit mérték fel Bali 16 ültetvényén. Az Animal Welfare folyóiratban megjelent eredmények komor képet festenek.
A vizsgált ültetvények egyike sem felelt meg a kutatócsoport tartásetikai, illetve higiéniai elvárásainak.
A ketrecek apró méretüket tekintve, a nyúlketrechez hasonlíthatóak – a tereket beborította az állati vizelet és ürülék
– nyilatkozta Neil D’Cruze, a csoport egyik kutatója.
D’Cruze elmondása alapján néhány cibet ijesztően vékony volt, mert korlátozott étrenden tartották őket, azaz csak kávécseresznyével – a kávébabot körülvevő gyümölccsel – táplálták őket. Voltak példányok, amelyek viszont a bezártság okozta mozgáshiány miatt elhíztak. A folyamatos kávécseresznye-bevitel különösen rossz hatással volt az állatokra az extrém koffein mennyiség miatt.
A bezártság emellett arra kényszerítette az állatokat, hogy egész nap álljanak, vagy aludjanak, ez azonban a ketrec dróthálóján nem nevezhető kényelmesnek.
Ha állandóan egy ilyen dróthálón állsz, az sebeket és horzsolásokat okoz. Nincs hova menniük, hogy leszálljanak erről a talajról. Ez állandó, intenzív forrása a fájdalomnak és a kényelmetlenségnek.
– mondta D’Cruze.
Ezenkívül sok cibetnek nem volt hozzáférése tiszta vízhez, nem volt lehetőségük kapcsolatba lépni fajtársaikkal, illetve ki voltak téve a forgalom és a turisták nappali zajának, ami különösen zavarja ezeket az éjszakai állatokat.
A kopi luwak kávé ára
A szakértők szerint részben az teszi a kopi luwakot olyan különlegessé, hogy a vadon élő cibetek kiválasztják a legkülönlegesebb kávécseresznyét. Azonban a cibet ketrecben tartása és régi cseresznyével való etetése gyengébb termékhez vezet.
Ma már nem lehet megmondani, hogy egy zacskó kopi luwak vadon élő vagy ketrecben tartott cibettől származik-e. A BBC titkos nyomozása 2013-ban feltárta, hogy az embertelen körülmények között ketrecbe zárt cibetből származó kávét Európában vad cibet kávéként árusítják.
Még Tony Wild is, a kávékereskedő, aki elterjesztette a kopi luwakot a Nyugaton, óva int ettől a Guardian cikkében.
Egyre inkább iparosodott, visszaéléseken alapuló és hamisítottá vált
– mondta.
Nincs olyan tanúsítási rendszer, amely biztosítaná, hogy a „vad” címkével ellátott kávé valóban az legyen. Más kávétanúsítók pedig, akik a környezettudatos gazdálkodás és termelés biztosításán dolgoznak, megtagadják a kopi luwak tanúsítását.
A Fenntartható Mezőgazdasági Hálózat (SAN) szabványai, amelyet a New York-i székhelyű Rainforest Alliance és más, jól ismert kávétanúsítványok alkalmaznak jóváhagyó bélyegzőik kiadására, megtiltják a vadon élő állatok vadászatát és befogását a farmokon.
Az UTZ, egy másik jelentős fenntartható kávétanúsítási szabvány, szintén tiltja a ketrecbe zárt vadon élő állatokat a farmokon, és nem ismeri el egyik kopi luwak kávét sem.
Alex Morgan, a SAN-szabványokat használó Rainforest Alliance munkatársa szerint problémás a kopi luwak tanúsítása. Túl nehéz megállapítani, hogy a bab 100 százalékban vadon elő állattól származik-e vagy sem.
Az én személyes tanácsom általában az, hogy kerüljük el. Valószínűbb, hogy egy ketrecbe zárt termelési tájról származik majd.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.