A karácsonyi menü nem csak húsos fogásokkal lehet teljes: az alábbi receptekkel megmutatjuk, hogyan készíthetsz mennyei menüsört kizárólag növényi eredetű alapanyagokból.
Ez az ötfogásos menüsor tartalmaz előételt, levest, két főételt – amelyek közül az egyik a kihagyhatatlan töltött káposzta – és desszertet. A főételeket köretekkel is kiegészítettük, hogy teljes legyen a karácsonyi menü.
A recepteket úgy válogattuk össze, hogy már alapanyagaikban is ünnepi hangulatot kölcsönözzenek a karácsonyi asztalnak: szerepet kap a cékla, a dió, a káposzta, a gomba és a gesztenye is.
Merész diópástétom lekvárral
Magyarországon talán nem, de külföldön a vékony lekvárréteggel fedett pástétomoknak igen nagy hagyománya van.
A sörélesztőpehellyel bolondított sós, intenzív ízű diókrémhez rettentően jól illik a lekvár édes, selymes krémessége, ami friss, ropogós kenyérre kenve tökéletes előhangja az ünnepi lakomának.
Vörösbabos céklaleves
A céklaleves, vagyis a borscs egy méltatlanul kevéssé ismert, de annál inkább különleges leves, amely élénk rózsaszín színével igazán jól mutat az ünnepi asztalon. Ebben a receptben a húst vörösbabbal helyettesítettük, aminek egyik előnye, hogy így sokkal egyszerűbb és gyorsabb is elkészíteni.
A céklát és a vörösbabot tökéletesen kiegészíti a friss kapor zöld üdesége, az enyhén savanykás ízhatásért pedig a citromlé vagy ecet felel. Ha szeretnéd, tálalhatod növényi tejföllel az extra krémességért.
Vegán töltött káposzta
Töltött káposzta hús nélkül? Igen, lehetséges – ráadásul úgy, hogy sem az íz, sem az állag szempontjából nem kell kompromisszumot kötni.
A szójagranulátumnak és a diónak köszönhetően az eredeti változathoz hasonló textúrát, a fűszereknek köszönhetően pedig isteni ízvilágot kapunk.
Laskasült színes zöldségágyon
Ha van egy bizonyos hagyományos étel, amire ez a laskasült kinézetre megszólalásig hasonlít, az nem a véletlen műve. A hagyományos sültek adták az inspirációt, ennek a növényi alapú változata ez a recept.
Fűszeres, szálaira szedett laskagomba az alapja a tölteléknek, amit rizspapírba tekerünk. Végül egy agávés-mustáros máz kerül rá, és így tesszük a sütőbe, ahol ropogósra sül.
Aszalt szilvás gombafasírt
Ez az aszalt szilvás gombafasírt amellett, hogy mennyei és esztétikus, még a teljes értékű növényi étrendbe is beleilleszthető: sem liszt, sem olaj nem szükséges hozzá, ráadásul gluténmentes is.
Alapja a zabpehely, a gomba, a lencse és az édesburgonya, az igazán különleges, ünnepi ízhatásról pedig néhány szem aszalt szilva gondoskodik.
Veganézes krumplisaláta
A karácsonyi menü kihagyhatatlan körete természetesen a majonézes krumplisaláta. Ez a változat a klasszikus változaton csavar egyet: a lilahagyma mellett friss kapor is kerül bele.
Használhatsz hozzá tojásmentes, boltban kapható majonézt is, de érdemesebb házilag elkészíteni. Ez egyszerűbb és gyorsabb, mint gondolnád, és összehasonlíthatatlanul finomabb is, mint a dobozos változat.
Tormás alma-répa-cékla saláta
Ez a frissítő, könnyű, ropogós, tormás alma-répa-cékla saláta tökéletesen kiegészíti a nehezebb, majonézes krumplisalátát.
Természetesen készülhet köretként ezek mellé fűszeres sült zöldség, úgymint parázsburgonya, brokkoli vagy sárgarépa, de tökéletesen illenek az ünnepi asztalra a párolt zöldségek is, például a lilakáposzta.
Sütés nélküli gesztenyés krémes
A gesztenyés krémest egyszerűbb, gyorsabb és kevésbé energiaigényes elkészíteni, mint az eredeti változatot, mégis legalább olyan finom. Ráadásul akár előző nap is elkészítheted, a keksszel készült alap ugyanis nem szikkad ki úgy, ahogyan a sütést igénylő desszertek esetében az gyakran előfordul.
Mivel ez a gesztenyés krémes tisztán növényi eredetű összetevőkből áll – tehát se tej, se tojás nem kell hozzá –, hűtőben tárolva nyugodtan fogyasztható elkészítés után akár 2-3 nappal is.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.