Most olvasott cikk
Komplett vegán karácsonyi menü: ünnepi ételek növényi alapon

Komplett vegán karácsonyi menü: ünnepi ételek növényi alapon

Három kép egymás mellé téve, baloldalt felül zöldségpástétom lekvárréteggel a tetején, alatta laskasült zöldségágyon, jobboldalt gesztenyés krémes

A karácsonyi menü nem csak húsos fogásokkal lehet teljes: az alábbi receptekkel megmutatjuk, hogyan készíthetsz mennyei menüsört kizárólag növényi eredetű alapanyagokból.

Ez az ötfogásos menüsor tartalmaz előételt, levest, két főételt – amelyek közül az egyik a kihagyhatatlan töltött káposzta – és desszertet. A főételeket köretekkel is kiegészítettük, hogy teljes legyen a karácsonyi menü.

A recepteket úgy válogattuk össze, hogy már alapanyagaikban is ünnepi hangulatot kölcsönözzenek a karácsonyi asztalnak: szerepet kap a cékla, a dió, a káposzta, a gomba és a gesztenye is.

Merész diópástétom lekvárral

Egy üveg zöldségpástétom vékony réteg piros színű lekvárral a tetején, egy ágacska kakukkfűvel díszítve
Fotó: Getty Images

Magyarországon talán nem, de külföldön a vékony lekvárréteggel fedett pástétomoknak igen nagy hagyománya van.

A sörélesztőpehellyel bolondított sós, intenzív ízű diókrémhez rettentően jól illik a lekvár édes, selymes krémessége, ami friss, ropogós kenyérre kenve tökéletes előhangja az ünnepi lakomának.

A receptért kattints ide!

Vörösbabos céklaleves

vegán borscs recept céklával, vörösbabbal
Fotó: Getty Images

A céklaleves, vagyis a borscs egy méltatlanul kevéssé ismert, de annál inkább különleges leves, amely élénk rózsaszín színével igazán jól mutat az ünnepi asztalon. Ebben a receptben a húst vörösbabbal helyettesítettük, aminek egyik előnye, hogy így sokkal egyszerűbb és gyorsabb is elkészíteni.

A céklát és a vörösbabot tökéletesen kiegészíti a friss kapor zöld üdesége, az enyhén savanykás ízhatásért pedig a citromlé vagy ecet felel. Ha szeretnéd, tálalhatod növényi tejföllel az extra krémességért.

A receptért kattints ide!

Vegán töltött káposzta

Egy darab töltött káposzta egy fehér tányéron, mögötte tejföl egy kis üvegedényben és két szelet kenyér
Fotó: Getty Images

Töltött káposzta hús nélkül? Igen, lehetséges – ráadásul úgy, hogy sem az íz, sem az állag szempontjából nem kell kompromisszumot kötni.

A szójagranulátumnak és a diónak köszönhetően az eredeti változathoz hasonló textúrát, a fűszereknek köszönhetően pedig isteni ízvilágot kapunk.

A receptért kattints ide!

Laskasült színes zöldségágyon

vegán karácsonyi főételek receptválogatás
Fotó: Prove.hu

Ha van egy bizonyos hagyományos étel, amire ez a laskasült kinézetre megszólalásig hasonlít, az nem a véletlen műve. A hagyományos sültek adták az inspirációt, ennek a növényi alapú változata ez a recept.

Fűszeres, szálaira szedett laskagomba az alapja a tölteléknek, amit rizspapírba tekerünk. Végül egy agávés-mustáros máz kerül rá, és így tesszük a sütőbe, ahol ropogósra sül.

A receptért kattints ide!

Aszalt szilvás gombafasírt

Őzgerinc formában sült gombafasírt sötét felületen oldalnézetből, körülötte apróra vágott petrezselyem, a háttérben fénysor, ünnepi atmoszféra
Fotó: Getty Images

Ez az aszalt szilvás gombafasírt amellett, hogy mennyei és esztétikus, még a teljes értékű növényi étrendbe is beleilleszthető: sem liszt, sem olaj nem szükséges hozzá, ráadásul gluténmentes is.

Alapja a zabpehely, a gomba, a lencse és az édesburgonya, az igazán különleges, ünnepi ízhatásról pedig néhány szem aszalt szilva gondoskodik.

A receptért kattints ide!

Veganézes krumplisaláta

vegán majonézes krumplisaláta
Fotó: Getty Images

A karácsonyi menü kihagyhatatlan körete természetesen a majonézes krumplisaláta. Ez a változat a klasszikus változaton csavar egyet: a lilahagyma mellett friss kapor is kerül bele.

Használhatsz hozzá tojásmentes, boltban kapható majonézt is, de érdemesebb házilag elkészíteni. Ez egyszerűbb és gyorsabb, mint gondolnád, és összehasonlíthatatlanul finomabb is, mint a dobozos változat.

A receptért kattints ide!

Tormás alma-répa-cékla saláta

Tormás alma-cékla-répasaláta - Prove.hu
Fotó: Getty Images

Ez a frissítő, könnyű, ropogós, tormás alma-répa-cékla saláta tökéletesen kiegészíti a nehezebb, majonézes krumplisalátát.

Természetesen készülhet köretként ezek mellé fűszeres sült zöldség, úgymint parázsburgonya, brokkoli vagy sárgarépa, de tökéletesen illenek az ünnepi asztalra a párolt zöldségek is, például a lilakáposzta.

A receptért kattints ide!

Sütés nélküli gesztenyés krémes

Sütés nélküli gesztenyés krémes
Fotó: Getty Images

A gesztenyés krémest egyszerűbb, gyorsabb és kevésbé energiaigényes elkészíteni, mint az eredeti változatot, mégis legalább olyan finom. Ráadásul akár előző nap is elkészítheted, a keksszel készült alap ugyanis nem szikkad ki úgy, ahogyan a sütést igénylő desszertek esetében az gyakran előfordul.

Mivel ez a gesztenyés krémes tisztán növényi eredetű összetevőkből áll – tehát se tej, se tojás nem kell hozzá –, hűtőben tárolva nyugodtan fogyasztható elkészítés után akár 2-3 nappal is.

A receptért kattints ide!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének