Most olvasott cikk
Eldőlt, a kolumbiai bikáknak 2027-től nem kell matadorokkal megvívni

Eldőlt, a kolumbiai bikáknak 2027-től nem kell matadorokkal megvívni

Közeli fotó egy bikáról

Kolumbia a bikaviadalok tilalma mellett döntött. Hároméves türelmi időszak alatt állhatnak át más tevékenységre azok, akik eddig ebből éltek meg. A bikaviadalra használt stadionok pedig a későbbiekben kulturális és sportcélokat szolgálnak majd.

Nagy állatjogi lépést tett Kolumbia: a kongresszus elfogadta a bikaviadalok betiltásáról szóló törvényjavaslatot – írta meg a BBC. A határozat 2027-től lép majd hatályba. Ehhez a gyakorlatban még Gustavo Petro kolumbiai államfőnek is alá kell írnia a javaslatot. Tekintve azonban, hogy a politikus nyíltan támogatta az indítványt, ez a valóságban csak formalitás.

Gratulálok azoknak, akiknek végre sikerült elérni, hogy a halál ne legyen többé látványosság. Azok, akik állatok halálán szórakoznak, végül emberek halálán fognak szórakozni; ahogy azok is, akik könyveket égetnek, végül embereket fognak égetni

– írta az elnök azt követően, hogy a kongresszus a bikaviadalok ellen szavazott.

A dél-amerikai ország évszázadokon keresztül képezte a spanyol gyarmatbirodalom részét. Ebben az időszakban váltak a kultúra szerves részéve a bikaviadalok. A PETA állatvédő szervezet azonban rámutatott, a bikaviadal az erőszak ünnepe, ami nem lehet a kultúra része.

„A bikaviadalok egyébként sem igazi harcok: ezeket a véres látványosságokat úgy rendezik meg, hogy a bikák veszítsenek. Az emberek kényszerítik őket a ringbe, ahol a harcosok kínozzák és csonkítják meg őket. Amikor pedig a bikák már túl gyengék és a vérveszteségtől túlságosan zavartak ahhoz, hogy megvédjék magukat, egy matador végzetes csapást mér rájuk. Gyakran előfordul, hogy lebénulnak, de még akkor is az eszméletüknél vannak, amikor kivonszolják őket a ringből” – olvasható a PETA kolumbiai döntés kapcsán kiadott közleményében.

A szervezet hangsúlyozta, abban bízik, hogy a bikaviadalok tilalma Kolumbiában felébreszti majd azt a hét országot is, ahol még mindig engedélyezik ezeket a rendezvényeket. Cselekvésre szólították fel

  • Ecuadort,
  • Franciaországot,
  • Mexikót,
  • Perut,
  • Portugáliát,
  • Spanyolországot és
  • Venezuelát.

Kérészéletű volt a bikaviadalok tilalma Mexikóvárosban

A mexikói állatvédők számára igazi örömünnep volt 2022 júniusa. Ekkor ugyanis egy bíró úgy határozott, hogy helyt ad a Justicia Justa állatvédő szervezet panaszában megfogalmazottaknak. A beadványban kifejtették, hogy a bikaviadalok betiltása elengedhetetlen annak fényében, hogy azok egyértelműen állatkínzásnak minősíthetők. Ez a bizonyos bíró pedig egyetértett, és be is tiltotta ezeket a rendezvényeket Mexikóvárosban.

Ez azért volt különösen nagy lépés állatvédelmi fronton, mert a város bikaviadal-arénája a legnagyobb a világon. Akár 40 ezer fős tömeg is megtekintheti az ott megrendezett eseményeket. És pontosan ezért számíthat nagy visszalépésnek a legfelsőbb bíróság 2023 végi döntése. Megszavazták ugyanis, hogy folytatódhassanak a bikaviadalok az ország fővárosában.

A határozat előtt értetlenül állnak az állatvédők, köztük Jorge Gaviño is, aki a mexikóvárosi kongresszus egyik tagja. Gaviño korábban három helyi intézkedést is indítványozott a bikaviadalok ellen – sikertelenül. Kifejtette, hogy a bírósági tilalom feloldása az állatok jogainak megtépázását jelenti. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, ez nem tántorítja el őt és több állatvédő szervezetet attól, hogy a bikaviadalok tilalmát szorgalmazzák a továbbiakban is.

Zúgolódnak a bikaviadalok hívei

Azok, akik a kultúra részének tekintik ezeket a véres eseményeket, hangos tiltakozásba kezdtek a bikaviadalok tilalma miatt. Erre persze már előzetesen is számítani lehetett.

Nem történt ez másképp Spanyolországban sem, pedig ott nem is a teljes betiltásról határoztak, hanem csak a Nemzeti Bikaviadal-díjat, egy 30 ezer eurós állami kitüntetést töröltek el. Ernest Urtasun spanyol kulturális ügyekért felelős miniszter a döntést azzal indokolta:

A társadalom többsége nem támogatja az állatkínzást, azt pedig még kevésbé, hogy ezért még közpénzből finanszírozott díj is járjon.

A kolumbiai bikaviadal-rajongók szerint a kormány nem pusztán a kulturális élménytől fosztja meg őket, de megélhetési válságba sodorja a bikatenyésztőket és a stadionok környékén dolgozó árusokat is.

A törvényjavaslatban azonban éppen az ő védelmükben szerepel a hároméves türelmi időszak. Ezzel próbálnak átállási lehetőséget biztosítani azoknak, akik a teljes üzleti modelljüket erre a hagyományra építették fel. Az érintettek még állami segítséget is kérhetnek abban, merre forduljanak alternatív jövedelemszerzés céljából.

Azokat pedig, akik attól tartottak, a bikaviadalok tilalma után kihasználatlanul állnak majd a stadionok, szintén megnyugtatták. A bikaviadalok korábbi helyszínein 2027 után különböző sport- és kulturális eseményeket rendezhetnek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.