Gondoltad volna, hogy tisztán növényi összetevőkből is készíthetsz olyan ételeket, amelyek hagyományosan túróból készülnek? Ha nem, akkor ez a pohárkrém remek alkalom arra, hogy kipróbálj egy ilyen receptet.
Ez a pohárkrém készülhet almával, barackkal, bogyós gyümölcsökkel, körtével vagy bármi mással, aminek éppen szezonja van. És mivel a hagyományos süteményekkel ellentétben tészta nélkül készítjük, a tetejére diót szórunk a textúra kedvéért.
A pohárkrémeket általában a nyári idővel párosítjuk, amikor nincs kedvünk a konyhát a sütővel bemelegíteni. Pedig összetevőktől függően az év bármely szakában tökéletes édes nassolnivaló lehet, amikor épp nem jár át a konyhatündér szelleme – ez a desszert gyors, könnyű, elronthatatlan és isteni finom.
Külön ajánljuk azoknak, akik szkeptikusan állnak hozzá a kölestúró koncepciójához: ez a desszert ugyanis isteni, a növényi tejföltől a túrókrémhez hasonlóan selymes, ráadásul hozzáadott cukortól mentesen is elkészíthető.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 2/3 bögre (100 gramm) köles
- 1 pohár (150 ml) növényi alapú tejföl
- 1,5 bögre növényi tej
- 3 evőkanál cukor vagy édesítő
- 1 biocitrom héja és 2 evőkanál a levéből*
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 200 gramm kedved szerinti gyümölcs**
- 1 evőkanál 70-80%-os margarin
- 2 evőkanál agávészirup vagy cukor
- 2 marék dió durvára vágva
*A nem biocitrom héja emberi fogyasztásra nem alkalmas (alaposan megmosva, beáztatva sem!), ezért mindenképp biót használj. Ha nem férsz hozzá, akkor a citromhéjat hagyd ki a receptből, és csak a levét használd fel.
**Lehet alma, körte, barack, szilva, áfonya, meggy vagy eper is.
Elkészítés
- A kölest alaposan mosd át, majd tedd fel főni egy-egy bögre (összesen kb. 470 ml) vízben és növényi tejben.
- Miután nagyjából elfőtte a levét, ellenőrizd, hogy megpuhult-e. Ha nem, akkor pótolj még hozzá vizet.
- Ha teljesen puhára főtt, keverj hozzá három evőkanál cukrot vagy édesítőt, reszeld bele egy biocitrom héját, adj hozzá két evőkanál citromlevet és egy teáskanál vaníliakivonatot. Zárd el, keverj hozzá még fél bögre növényi tejet, és tedd félre hűlni.
- A gyümölcsöt fajtától függően vágd kis kockákra (pl. alma, barack, körte), néhány darabra (pl. eper), vagy hagyd egészben (pl. áfonya). Két evőkanál cukorral vagy édesítővel, egy evőkanál margarinnal és egy-két evőkanál vízzel tedd egy kisebb edénybe, és alacsony-közepes lángon addig rotyogtasd, amíg meg nem puhul. Ha le akar pirulni, adj még hozzá pici vizet.
- Egy másik serpenyőbe tedd bele a durvára vágott diót, majd alacsony lángon pirítsd néhány percig, amíg éppen megpirul. Vigyázz, a dió nagyon könnyen megég.
- Miután kihűlt a köles, keverd hozzá a növényi tejfölt, és oszd el négy desszertes pohárban vagy bármilyen átlátszó falú, keskenyebb edénykében.
- Kanalazz a tetejükre egy-egy púpos evőkanál gyümölcsöt, majd szórd meg pirított dióval.
Tipp: ha nem azonnal tálalod a pohárkrémet, akkor lefedve tedd a hűtőbe úgy, hogy a diót nem szórod rá a tetejére, csak közvetlenül a tálalás előtt, hogy ropogós maradjon.

A Prove.hu vegán szemmel mutatja be a világot - növényi alapú receptek, riportok itthonról és a nagyvilágból, elemzések, véleménycikkek és még sok más.