A sűrű kókuszkrém teszi igazán krémessé ezt a keksztekercset, amelynek az elkészítésében a legnehezebb rész, hogy kivárd, amíg összeáll a hűtőben. Legalább két órát kell ugyanis várni az elkészítése után, mire szeletelheted.
A kókusz rajongói számos desszertalternatívából válogathatnak a klasszikus kókuszgolyón kívül is. Ott van például a kókuszos tejberizs, a házi Bounty szelet, a macaroon, azaz kókuszcsók, a vegán Raffaello golyó, a kókuszos darázsfészek vagy a kókuszos-mangós tápiókapuding. Ha pedig még ezek után sem tudsz betelni a kókusszal, kipróbálhatod ezt a kókuszos keksztekercset is.
Ennek a receptnek a különlegessége az extra vastag, selymes, kókuszos krémréteg. Ráadásul nincs szükség az elkészítéséhez sem margarinra, sem kókuszolajra. A titok nyitja a sűrű, konzerves kókuszkrém, amely elképesztően krémessé varázsolja ezt a klasszikust.
Még csak a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá – elég egy tál, egy nyújtófa és egy hűtő. No, meg egy kis türelem, mivel legalább két órát kell várni, hogy összeálljon, csak ezt követően szeletelheted.
Hozzávalók
Kb. 14-16 szelethez
A kakaós réteghez
- 400 g darált háztartási keksz*
- 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 4 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál rumaroma
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- 250 g konzerves kókusztej (a sűrű, fehér része)
- 1 dl konzerves kókusztej (az áttetsző, vizes rész)
*Vásárláskor érdemes ellenőrizni az összetevők listáját, hogy biztosan vegán termék került-e a kezedbe.
A kókuszos krémhez
- 350 g konzerves kókusztej (a sűrű, fehér része)*
- 3 ek porcukor
- 4 evőkanál kókuszreszelék
- 3 evőkanál kókuszliszt
*Ha a használt kókusztejkonzerv hígabb típus, és szobahőmérsékleten is folyós marad, akkor a krémet kókuszreszelék és kókuszliszt hozzáadásával érdemes sűríteni – annyit adj hozzá, hogy jól kenhető, de nem folyós állagot kapj.
A keksztekercs elkészítése
- Egy nagyobb tálban keverd össze a kakaós réteg hozzávalóit egynemű, formázható masszává.
- Borítsd egy sütőpapírra, fedd le egy másik sütőpapírral, majd nyújtsd kb. 4-5 mm vastag téglalapra.
- Egy másik tálban keverd simára a kókuszos krém hozzávalóit. Ha túl híg lenne, adj hozzá még kókuszreszeléket vagy kókuszlisztet.
- Kend rá egyenletesen a kakaós lapra a krémet.
- A sütőpapír segítségével szorosan tekerd fel, majd a külsejét is szórd meg kókuszreszelékkel, ha szeretnéd. Tekerd be ugyanazzal a fóliával.
- Tedd hűtőbe legalább 2 órára, hogy megdermedjen.
- Hűtés után szeleteld fel, és tálalhatod.

Varga Szilárd több mint 25 éve dolgozik szakácsként, de 2019-ben végleg szakított az állati eredetű alapanyagokkal. Egy jógára épülő életmódváltó program során belső meggyőződésből váltott növényi étrendre, és azóta teljes szívvel ezt az utat képviseli. Szakmai tudását ma már a vegán gasztronómia szolgálatába állítja, hitelesen és szenvedéllyel. Célja, hogy inspirálja az embereket az együttérzőbb és tudatosabb étkezésre.