Most olvasott cikk
Nincs több koalaölelgetés – A Lone Pine Koala Sanctuary betiltotta a koalák kézbevételét

Nincs több koalaölelgetés – A Lone Pine Koala Sanctuary betiltotta a koalák kézbevételét

Egy koalát tart egy nyaktól lefelé látszó ember a mellkasán, egy másik ember keze az állat mancsát fogja

Ausztráliában államonként más szabályok vonatkoznak arra, milyen módon lehet kézbe venni egy koalát, vagy hozzáérni az állathoz. A fizikai érintést egyik állam sem tiltja, de a legtöbb helyen az „ölelkezés” nem megengedett. Ez alatt a koala mellkason való, csecsemőhöz hasonló tartása értendő. A Lone Pine koalamenhely úgy döntött, ők is betiltják ezt a gyakorlatot.

A koala joggal pályázik a világ legcukibb állata címre. Ezek a lassú, szinte az egész napot alvással töltő bundás emlősök pont úgy néznek ki, mintha egy plüssállat kelt volna életre. Nem is véletlen, hogy turisták ezrei – köztük számos híres ember – nem tudnak ellenállni a kísértésnek, hogy ölbe vegyék őket.

Sok ausztráliai állatkert kínál lehetőséget arra, hogy nem kevés pénzért kézbe vehessünk egy koalát és fotózkodhassunk vele. A közösségi oldalak lájkmágnes fotói a mai naptól viszont már nem készülhetnek el – legalábbis ami a Lone Pine koalamenhelyre érkező látogatókat illeti. A világ első (1927-ben alakult) koalamenhelye hétfőtől tiltja a koalák kézbevételét – olvashatjuk a The Guardian oldalán.

Ausztráliában államonként eltérő szabályok vonatkoznak a koalák kezelésére. Mindenhol megengedett valamilyen módon fizikai kontaktust létesíteni az állattal, de az „ölelkezés” csak Queenslandben és Dél-Ausztráliában engedélyezett.

Ez alatt azt kell érteni, amikor a koala súlyát az ember tartja. Vagyis a gondozó leszedi az állatot a fáról, és odaadja az illetőnek a fénykép elkészítése céljából. Ezzel szemben Új-Dél-Walesben csak simogatni, megérinteni lehet őket, illetve oly módon ölelkezni, hogy az állat a fán marad, miközben a delikvens átkarolja.

A vadon élő állatok turisztikai célú felhasználásának jövője az, hogy a vadonban lássuk őket, ahová valók. A turisták egyre inkább eltávolodnak a stresszt okozó szelfizésektől. A queenslandi turisztikai ágazatnak reagálnia kellene ezekre a változásokra

– mondta Suzanne Milthorpe a World Animal Protection Australiától.

A koalaölelgetés megzavarja az állatok bioritmusát

A szinte kizárólag eukaliptuszlevéllel táplálkozó állatok egy napból akár húsz órát is alvással tölthetnek. Ez segíti az emésztésüket, választott élelemforrásuk ugyanis igen nehezen emészthető. Viszont a folyamatos emberi jelenlét az állatkertekben és a menhelyeken könnyen felboríthatja a bioritmusukat.

A Lone Pine koalamenhely a látogatók visszajelzései és a World Animal Protection állatvédő szervezet aktivistáinak nyomására döntött úgy, hogy beszünteti a koalaölelkezést. Ez viszont csak az ő saját döntésük, az állam továbbra is engedélyezi a gyakorlatot.

A környezetvédelmi hivatal nagyon szigorúan szabályozza, mennyi ideig és milyen módon lehet bemutatni és kezelni az állatokat. Mindig azzal viccelődöm, hogy a koaláknak van a legjobb szakszervezetük. Rengeteget pihenhetnek és nagyon sok szabály védi őket

– nyilatkozott viccesen Steve Miles queenslandi szóvivő azzal kapcsolatban, hogy miért nem tervezik betiltani a koalaölelkezést.

A World Animal Protection céljai nem csak az ölelkezés betiltására terjednek ki. Szeretnék elérni, hogy a szaporítás is kizárólag fajfenntartási esetekben legyen engedélyezett. Emellett szeretnék, ha a különböző rendezvényeken nem lehetne állatokat simogatni, vagy oly módon emberi közelségre kényszeríteni őket, ami stresszt okoz számukra.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.