A kínaiak túlnyomó többsége nyitott a laboratóriumban előállított hús kipróbálására

Egy friss kutatás azt találta, hogy az ország lakosai közül sokan rendszeresen fogyasztanák a laboratóriumi húst, és van, aki elsődleges fehérjeforrásként is alkalmazná.

Kína a világ legnagyobb húsfogyasztója, valamint előállítója is egyben. A világ éves hústermelésének nagyjából 1/3-át a kínaiak eszik meg. Éppen ezért nagyon biztató, hogy a kínaiak ennyire befogadónak bizonyultak a laboratóriumi körülmények között, sejtkultúrából előállított húskészítmények iránt.

A felmérés eredményei azért is biztatóak, mert az ország vezetése egyre nyitottabbnak tűnik a növényi alapú, valamint sejtkultúrás készítményekkel szemben, márpedig az, hogy mi kerül a kínai emberek tányérjéra, az egész világ számára nagyon fontos kérdés.

A több, mint 2000 megkérdezett 90%-a nyilatkozott úgy, hogy fogyasztana ilyen módon előállított húst, 30%-uk pedig azt mondta, a megfelelő íz és textúra elérése esetén akár elsődleges fehérjeforrásként is tekintenének a mesterségesen előállított termékre.

A közvélemény-kutatást a Lever China, egy alternatív fehérjék előállítását támogató alap és a FoodPlus készíttette.

Fontos, hogyan hívjuk az ilyen terméket

A kutatás azt találta, hogy a kínaiak számára a „customized meat” volt a leginkább vonzó elnevezés. Ezt a jelzőt húshoz elég nehéz társítani magyarul. Az angol szó azt jelenti, hogy személyre szabott, egyéni igények alapján elkészített. Az eddig használat elnevezésekkel szemben ez a jelző elég távol esik az orvosi vagy mesterséges képzettársításoktól, talán éppen ezért ilyen népszerű. Magyarra talán dizájner húsként lehetne fordítani, hogy a jelentéstartalom megmaradjon.

Amerikában sem került még pont a stilisztikai vita végére. Az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) a „cell-cultured” megnevezést preferálja, ami hazánkban sejtkultúra alapúként ismert, míg a The Good Food Institute a „cultivated meat” mellett teszi le a voksát, ami megtermelt, előállított húsként fordítható.

Egy autentikus kínai név kiválasztása, amely megfelelő mértékben vegyíti a technológiai fejlettséget, reklámozhatóságot és kulturálisan is megfelelő, fontos lépés az iparág növekedéséhez. A kutatás azt találta, hogy a „customized meat” elnevezés segíthet a kormánynak és az iparnak abban, hogy elérje a céljait a szektorban úgy, hogy növeli a fogyasztók érdeklődését és hajlandóságát a termék kipróbálására, ami kritikus fontosságú egy fenntartható nemzeti húsgyártási rendszer jövőbeli kialakításához

– fogalmazta meg gondolatait Cecilia Zhao, a Lever China projektmenedszere.

(Vegconomist)

Ez a cikk is érdekelhet:

Szürke pólót viselő férfi ül a laptop előtt

Folyton fáradtnak és ingerlékenynek érzed magad? Akár ez is állhat a hátterében

Nem mindig csak a stresszre vezethető vissza, ha sokszor alszol

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Szürke színű, fekete szezámos fagylalt egy fehér tálban

Szezám Éjszakája fagylalt – misztikus ízek nyárutóra

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének