Február beköszöntével lezárult az idei Veganuár kihívás. Kérdés, hogy a résztvevők közül hányan térnek vissza a régi szokásokhoz, és hányan döntenek úgy, hogy maradnak növényi alapú étrenden. Mutatjuk, miért érdemes az év hátralevő részében is kitartani a vegán életmód mellett!
Ha Veganuár-résztvevőként olvasod ezt a cikket, gratulálunk a kihívás teljesítéséhez! Akár botlásokkal, akár tisztán növényi alapokon, de immár magad mögött tudhatsz egy egész vegán hónapot.
Januárban
- a havi mintaétrenddel mankót kaptál ahhoz, mit is ehetsz, ha kegyetlenségtől mentesen szeretnél táplálkozni;
- ráébredhettél, hogy számos híresség is évek óta vegán az állatokért;
- sőt: azt is megtudhattad, hogy már olyan ókori filozófusokról, buddhista császárokról, költőkről és emberi jogi aktivistákról is tudunk, akik vegetáriánus vagy – szinte – vegán életmódot követtek.
Kérdés, hogy mi lesz most, a kihívás lezárulta után? Kitartasz a vegán életmód mellett? Esetleg még vacillálsz? Amennyiben az utóbbi kérdést olvasva bólogattál, ez a cikk pont neked szól. Megmutatjuk, miért érdemes a következő hónapokat is a vegán felfogásnak megfelelően folytatni.
1. Képes voltál változtatni – ez az élet egyéb területein is lehet a szupererőd
Ha próbáltad már rávenni magad életmódváltásra bármilyen szempontból, például ha a testmozgást szeretted volna valaha is rendszeresíteni az életedben, tudod, hogy ez a mindennapokban nagyon komoly kihívást jelenthet. A kezdeti energia idővel apadni kezd, és egy hűvösebb, csapadékosabb hét során már valószínűleg a legkevésbé sem lelkesen gondolsz arra, hogy el kellene menni futni.
Ugyanez lehet a helyzet akkor is, ha a vegán életmódra térsz át. Könnyen lehet például, hogy anyukád – nem vegán – sütijére még nem tudtál nemet mondani, ezért azonban nem érdemes ostoroznod magad.
„Lépésenként praktikus elsajátítani dolgokat. Sokszor az újévi fogadalmak is ezért nem működnek: túl nagy változást várunk el magunktól, így nem épül be szokássá az, amit kitűztünk magunk elé” – nyilatkozta korábban a Prove-nak Juhász-Keglovits Klára házi gyermekorvos, életmódorvos.
Felfoghatod a Veganuár kihívás teljesítését egy első lépésnek is, és akár azt is kipróbálhatod, mennyi változásra tudod még rávenni magad. A sikeres életmódváltás pedig akár az élet egyéb területein is magabiztosabbá tehet.

2. A kihívás alatt megtapasztalt egészségügyi előnyök veled maradhatnak
Juhász-Keglovits Klára szerint a kihívás résztvevői egész biztosan szembesültek a növényi alapú étrend pozitív egészségügyi hozadékaival. Idesorolható szerinte
- a jobb emésztésnek betudható könnyedebb érzet,
- a javuló alvásminőség
- és az esetleges bőrproblémák enyhülése.
Az életmódorvos szerint ezek már a növényi étrendre való átállást követő első hónapban is tapasztalhatóak. További előnyöket zsebelhetsz be azonban, ha kitartasz a vegán életmód mellett.
Ha kerülöd az állati eredetű termékeket, azzal a legfrissebb kutatások és számos egészségügyi szakértő szerint is kedvezel a szervezetednek. A növényi étrend sok betegség megelőzésében hatékonynak bizonyul. Ilyen többek között az elhízás, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos ráktípusok – különösen a vastagbélrák –, a szklerózis multiplex, a demencia, a szorongás és a depresszió.
Ezek mellett számos egyéb egészségügyi előnyét bizonyították már: a növényi étrend többek között segíthet a menstruációs fájdalmak és az endometriózis tüneteinek enyhítésében, valamint javíthatja a mentális egészséget is.
Ráadásul több sportoló is arról számolt be, hogy a növényi étrend mellett energikusabbá vált, valamint a regenerálódási idő is rövidült.
3. Állatok életét kímélheted így meg
A növényi alapú étrend és a vegán életmód mögötti etikai megfontolás az, hogy ne kelljen állatoknak szenvedni az ember étkezése, mindennapi tevékenységei és szórakozása miatt. A Veganuár résztvevői egyenként akár 30 állat életét is megkímélhetik – egyetlen hónap alatt. Szinte felfoghatatlan, de évente 92 milliárd szárazföldi és 2,7 ezermilliárd vízi állatot mészárolnak le világszerte.
Az állattenyésztésnek ráadásul nemcsak a „haszonállatok” látják kárát, hanem a vadon élők is:
- több tízezer tengeri emlős hal meg ugyanis évente az elhagyott halászhálókba belegabalyodva,
- a vadállatok populációja közel 70 százalékkal csökkent 1970 óta, ami túlnyomórészt a mezőgazdaság, ezen belül is az állattenyésztés terjeszkedésének tudható be,
- és a tudósok szerint 2050-re 17 ezer állatfaj halhat ki a húsközpontú élelmezési rendszer miatt.

4. A vegán étrend a legkörnyezetbarátabb
A növényi alapú táplálkozás mellett voksolók jelentős része a hagyományos étrendénél jóval kisebb ökológiai lábnyom miatt döntött az állati eredetű termékek elhagyása mellett.
Egy 2023-ban készült, rendkívül átfogó tanulmány szerint utóbbi élelmiszerek mellőzésével teheted a lehető legtöbbet a Földért. Az elemzés rávilágít, hogy a kizárólag növényeket tartalmazó étrend akár 75 százalékkal kevesebb kibocsátással járhat, mint a húsban gazdag táplálkozás.
Az állattenyésztés a fosszilis tüzelőanyagok használata mellett kétségtelenül a legártalmasabb dolog, amit az ember a környezettel tesz. Többek között:
- a földhasználatból származó üvegházhatású gázkibocsátás közel 60 százaléka az állattenyésztés miatt van,
- az esőerdőirtás túlnyomó részéért a húsipar tehető felelőssé,
- a mezőgazdasági földterületek 75 százaléka felszabadulna, ha azokat állattenyésztés helyett növénytermesztésre használnánk,
- a globálisan előállított szója 77 százalékát az állattenyésztésben használják fel, míg csupán 6 százalékát emberi fogyasztásra,
- az összes ételpazarlás közül a hús a legrosszabb a környezetnek,
- a növényi étrend ezzel szemben viszont segítheti a szárazság ellen való harcot, csökkenti a földhasználatot, valamint segít a klímaváltozás mérséklésében.
5. Egyetlen kihívás is elég a szervezeted és az ízlésed meghackeléséhez
A növényi alapokra helyezett egy hónap Tőzsér Berta háziorvos, a Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület (MOTE) alapító és elnökségi tagja szerint már komoly változásokat indíthatott el a szervezetedben.
Körülbelül három-négy hét kell ahhoz, hogy a bélbaktériumok szintjén is beinduljon a változás. Vegyünk például egy olyan embert, akinek a szervezetében nincsenek elszaporodva azok a bélbaktériumok, amelyek a nyers zöldségeket szeretik. Ha ez az illető három-négy hétig tudatosan megeszik mindennap egy adag nyers zöldséget, ennyi idő alatt ezek a jó baktériumok el tudnak szaporodni. Ezzel már beindulhatnak olyan egészséges folyamatok, mint például a gyulladáscsökkenés
– magyarázta lapunknak.
Ezek a jó baktériumok ráadásul Tőzsér Berta szerint olyan anyagokat termelnek, amelyek a keringéssel az agyba kerülnek, és utána már kívánja is ezeket az ételeket az ember. „Három-négy hét alatt már annyi baktérium termeli ezt a hírvivő anyagot, hogy ennyi idő alatt gyakorlatilag meg tudja hackelni a saját ízlését az ember” – tette hozzá.

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.