Most olvasott cikk
Meghackelhető egy hónap alatt a szervezetünk és az ízlésünk

Meghackelhető egy hónap alatt a szervezetünk és az ízlésünk

Egy nő egy növényi ételekkel teli konyhában uborkát mutat fel.

Ne tántorítson el a Veganuár kihívás teljesítésétől, ha nem a hónap legelején vágtál bele. De az sem gond, ha már belebakiztál. A lapunknak nyilatkozó orvosok hangsúlyozták, pozitív hatása van minden egyes étkezésnek, amelynél úgy dönt valaki, hogy nem eszik sem erősen feldolgozott ételt, sem állati eredetűt. 

Javában zajlik már a Veganuár, a Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület (MOTE) szakértői pedig arra buzdítanak, hogy ha eddig nem, akkor mielőbb csatlakozz a kihíváshoz. „A Veganuár kiváló tapasztalatszerzésnek és ismerkedésnek a vegán életmóddal. Még ha végül nem is marad utána vegán valaki, a környezet és a saját egészsége szempontjából is előnyös dolgokat építhet be később a mindennapjaiba” – nyilatkozta a Prove-nak Juhász-Keglovits Klára csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, a MOTE alapító és elnökségi tagja.

Hangsúlyozta, nem arra van szükség, hogy néhány ember tökéletes módon abszolválja a vegán életmódot. Sokkal inkább arra, „hogy minél többen megtegyenek annyit, amennyit az adott élethelyzetük megenged nekik. Sokszor már pár lépés elmozdulás is rengeteget számíthat”.

Már egy hónap is számít

Egészségügyi szempontból a végleges átállás lenne az ideális Tőzsér Berta háziorvos szerint, de már csak az egy hónapra szóló elhatározás is sorsfordító lehet. „Körülbelül három-négy hét kell ahhoz, hogy a bélbaktériumok szintjén is beinduljon a változás. Vegyünk például egy olyan embert, akinek a szervezetében nincsenek elszaporodva azok a bélbaktériumok, amelyek a nyers zöldségeket szeretik. Ha ez az illető három-négy hétig tudatosan megeszik mindennap egy adag nyers zöldséget, ennyi idő alatt ezek a jó baktériumok el tudnak szaporodni. Ezzel már beindulhatnak olyan egészséges folyamatok, mint például a gyulladáscsökkenés” – magyarázta a lapunknak az orvos, aki szintén a MOTE alapító és elnökségi tagja.

Ezek a jó baktériumok ráadásul olyan anyagokat termelnek, amelyek a keringéssel az agyba kerülnek, és utána már kívánja is ezeket az ételeket az ember. Három-négy hét alatt már annyi baktérium termeli ezt a hírvivő anyagot, hogy ennyi idő alatt gyakorlatilag meg tudja hackelni a saját ízlését az ember.

Juhász-Keglovits Klára szerint a legelső pozitívum, amivel a kihívás résztvevői szembesülhetnek, a könnyedebb érzet. Ez egyébként a jobb emésztésnek tudható be. De az életmódváltók a javuló alvásminőséget és az esetleges bőrproblémáik enyhülését is elég gyorsan megtapasztalhatják. Konkrét példával is érzékeltette, milyen előnyökkel járhat a növényi étrendre való átállás. „Volt olyan fiatal, egészséges pár, amelynek a tagjai régóta szerettek volna gyermeket. Sikertelen próbálkozások mellett viszont sajnos több korai vetélésük is volt. Egyik évet aztán mindketten növényi étrenddel nyitották. Nem sokkal később összejött a baba, aki azóta már erősen és egészségesen világra is jött” – mesélte.

A kihívás teljesítése tökéletlenül is tökéletes

Gondolhatod, hogy a január már elkezdődött, ezért a tökéletességre törekedve inkább 2026 januárjára tolod a kihívás teljesítését. A szakértők szerint azonban ezzel magad alatt vágod a fát.

Jellemző önszabotáló gondolatmenet ez – mutatott rá Juhász-Keglovits Klára. Kiemelte, a neves vegán orvos, Michael Greger is írt erről a jelenségről az egyik könyvében. „Azt szoktuk gondolni, ha lemaradtunk valaminek az elejéről, akkor utána már nem érdemes csinálni. Ez viszont olyan, mintha azt mondanánk, már úgyis fröccsent egy kis kávé az ingre, akkor már ráborítom az egész bögrével” – magyarázta a MOTE szakértője.

Hangsúlyozta, ugyanez igaz abban az esetben is, ha a Veganuározó „megbotlik”, és állati eredetű élelmiszerek csúsznak a januári kihívás teljesítésébe. „Lépésenként praktikus elsajátítani dolgokat. Sokszor az újévi fogadalmak is ezért nem működnek: túl nagy változást várunk el magunktól, így nem épül be szokássá az, amit kitűztünk magunk elé” – mondta.

Tőzsér Berta pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy

pozitív hatása van minden egyes étkezésnek, amelynél úgy dönt valaki, hogy nem eszik sem erősen feldolgozott ételt, sem állati eredetűt.

Az életmódváltókat mindkét egészségügyi szakember arra buzdítja, hogy az egészségügyi előnyök miatt a feldolgozott, félkész ételek és helyettesítő termékek helyett a teljes értékű növényi étrend felé kacsintgassanak. „Egészségügyi szempontból nem elég pusztán az állati eredetű ételek mellőzése, a teljes értékű növényi étrendre érdemes elsősorban törekedni” – mondta Juhász-Keglovits Klára.

Szívinfarktus és stroke esetén gyors átállásra van szükség

Tőzsér Berta, aki egy Pest megyei nagyközségben praktizál, azt tapasztalja, hogy „az orvosok közül egyre többen ismerik fel – a MOTE munkásságának köszönhetően is –, hogy döntően növényi alapokon nyugvó étrendet érdemes követni és ajánlani. A páciensek viszont egyelőre tartózkodóbbak ezzel kapcsolatban. Nekik azt szoktam mondani, hogy – ha egy betegség vagy egy bizonyos egészségügyi állapot nem indokolja – nem kell azonnal váltani, elég kisebb lépésekben haladni”.

A háziorvoslás nagy előnye, hogy mindig visszajönnek a betegek, így nekem éveim vannak arra, hogy szép lassan egyre többet érjek el a pácienseimnél egészséges étkezés terén.

A 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás és elhízás esetében is megelégszik azzal, ha a betegei kimért tempóban araszolnak a növényi alapú táplálkozás terén. Stroke vagy szívinfarktus után azonban egy hónapos átmeneti időszakot szokott javasolni a növényi étrendre való átállásra. „Egy stroke-ot vagy szívinfarktust követően ugyanis meredeken megugrik az ismétlődés kockázata, növényi táplálkozással pedig jelentősen csökkenthető ez a rizikó” – mondta.

Mi is az a MOTE?

A MOTE 2021 tavaszán alakult. Az egyesület azt a célt tűzte ki maga elé, hogy mind a szakemberek, mind a lakosság körében ismertebbé tegye az evidenciákon alapuló életmódorvoslásban rejlő gyógyító és prevenciós lehetőségeket.

Tagjai között olyan orvosok, dietetikusok, növényi táplálkozási szakértők vannak, akik felismerték, hogy a legtöbb megbetegedés és halálozás mögött a helytelen táplálkozás és életmód áll. Ők azt vallják, hogy pusztán a hagyományos orvoslással nem lehet csökkenteni a betegek számát. Rámutatnak arra is, hogy új kihívás elé állítja az orvosokat az egyre nagyobb számú, ráadásul egyre fiatalabb korban fellépő megbetegedés.

A MOTE egészségügyi szakemberei a megoldást abban látják, ha a tüneti kezelés mellett életmód-változtatás segítségével gyógyítanak. Ezzel mintegy kitágítják, teljessé teszik a hagyományos orvosi modellt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének