A vörös hús fogyasztását ismét összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel

Egy több mint 200.000 alanyt vizsgáló tanulmány ismét megerősítette a 2-es típusú cukorbetegség és a vörös húsok fogyasztása között fennálló kapcsolatot. A tanulmány alapján azok, akik a legtöbb húst fogyasztották, sokkal nagyobb valószínűséggel lettek cukorbetegek, mint azok, akik csak kisebb mennyiségben ettek vörös húsokat.

Egy friss tanulmány ismét megerősítette a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása és a vörös húsok fogyasztása között fennálló kapcsolatot. Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmányban a harvardi kutatók 216.659 alanynál vizsgálták a betegség kialakulását. A résztvevők 81 százaléka nő volt. Az alanyok étkezési szokásairól kérdőíveken keresztül tájékozódtak, az adatok pedig több mint harminc évet fednek le. A vizsgált időszakban 22.761 esetben alakult ki 2-es típusú cukorbetegség a résztvevőknél.

Azoknál, akik a legtöbb (feldolgozott vagy nem feldolgozott) vörös húst fogyasztották, 62 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki diabétesz, mint azoknál, akik a legkevesebb húst ették. Kiderült az is, hogy napi egy vörös húsos étkezést hüvelyesekkel vagy magvakkal helyettesítve akár 30 százalékkal is csökkenthető a betegség kialakulásának esélye.

Az általunk talált eredmények igencsak megerősítik azokat a táplálkozási irányelveket, amelyek arra buzdítanak, hogy korlátozzuk a vörös hús fogyasztásának mértékét, és ez egyaránt vonatkozik a feldolgozott és a nem feldolgozott vörös húsokra is

– mondta Xia Gu, a tanulmány fő szerzője.

A vörös hús és a cukorbetegség kapcsolata

Nem ez az első olyan tanulmány, amely megemlíti az összefüggést a betegség és az állati eredetű termékek között. Mi is írtunk már róla, hogy régóta ismert a kapcsolat a nagymértékű húsfogyasztás és a diabétesz kialakulása között. A Harvard School of Public Health szerint akár már kis mennyiség fogyasztása esetén is nagyban megnő a betegség kialakulásának esélye. A jelenlegi kutatás eredményei csak tovább erősítik a cukorbetegség és a vörös hús közötti kapcsolatot. Ráadásul a számos résztvevő miatt igen jelentős statisztikai adatokkal is szolgál.

A növényi étrend viszont nem csak a cukorbetegség kapcsán jelenthet nagyszerű védelmet. Egyes kutatások szerint mérsékelheti az öregedési folyamatokat, ha teljes értékű növényi ételeket eszünk. Emellett csökkentheti a csontritkulás kialakulásának esélyét, és a demencia ellen is jó hatásfokkal alkalmazható azáltal, hogy segít megőrizni a szellemi frissességünket.

(Plant Based News)

Ez a cikk is érdekelhet:

Denevér pihen fafelületen

Magyar zenészt jelentettek fel állatvédők – védett állatot vert agyon

A Sztárban Sztár leszek! műsorból ismert Csonka Miklóst állatvédők jelentették

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Két tányér nyári zöldbableves, mellette fokhagyma, répa, citrom

Krémes nyári zöldbableves – hidegen is fogyaszthatod

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének