Kétszer annyi tejmarhát öltek le eddig Írországban, mint húsmarhát

Problémák a tejiparral

A tejtermékek fogyasztását igazoló, sokszor hangoztatott kifogás, hogy a tejmarhákat legalább nem ölik meg. A tej- és a húsipar viszont nem választható külön, ahogy az a most közzétett írországi adatokból is kitűnik.

Általánosan elterjedt tévhit, hogy a tejükért tartott marhák sorsa jobb, mint a húsmarháké, azokat ugyanis leölik, míg a tejmarhákat csak fejik.

Abba már kevesebben gondolnak bele, hogy ha már nem profitábilis fejni a tehenet, akkor mi lesz az állattal, vagy hogy miért termelődik folyton a tej a tehenek tőgyében. Általánosságban véve a legtöbb ember meggyőződése az, hogy a tejükért tartott bocik sorsa jobb, mint a húsukért tartott társaiknak.

Pedig bizonyos értelemben véve minden marha húsmarha, csak amelyiket a tejéért tartják, sokkal tovább szenved az állatiparban, mielőtt levágják.

Az ír mezőgazdasági minisztérium által közölt adatok alapján az idei év első két hónapjában a regisztrált írországi vágóhidakon leölt marhák 66,3 százaléka tejmarha volt. Az adat csaknem pontosan megegyezik a 2022-es számokkal. Tavaly a levágott állatok 66,6 százaléka érkezett a tejiparból.

Az Irish Farmers Journal számadatai szerint a jelentés közzétételéig 69.350 tehenet vágtak le Írországban, ami 9 százalékos növekedés a tavalyi értékekhez képest.

Jelenleg 1.529.592 tehenet tartanak a tejéért és 833.939 tehenet a húsukért. A húsmarhák száma 2018 óta majdnem 150.000-rel csökkent.

A tejipar a reprodukciós rendszer kihasználásra épülő kegyetlen iparág

A tejükért tartott tehenek élete valóban hosszabb, mint a hím szarvasmarháké – kiváltképp, ha figyelembe vesszük, hogy a hím borjakat sokszor egyből megölik, mint felesleges mellékterméket –, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ez egy boldog élet lenne, bármennyire is ezt igyekeznek velünk elhitetni a tejipari cégek.

A tejmarhákat folyamatosan vemhesen tartják, hogy így késztessék őket tejtermelésre, a születő borjakat viszont legkésőbb 48 órán belül elszakítják az anyjuktól, ami borzasztó érzelmi stresszt okoz az anyaállatnak és a borjának is.

A természetes körülmények között akár 20 éves korukig is élő állatok a szektorban 4-5 év alatt szó szerint annyira elhasználódnak, hogy nem ritka látvány, amint munkagépekkel pakolják fel őket a teherautó platójára, ugyanis már képtelenek saját erejükből járni.

A tejipar borzalmairól részletesebben ebben a cikkünkben írtunk, akit pedig a szektorról szóló dokumentumfilmek is érdekelnek, annak a MILKED vagy a Maa Ka Doodh című alkotásokat tudjuk javasolni.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.