Most olvasott cikk
Keto? Növényi? Paleo? Egy kardiológus véleménye a legjobb étrendről

Keto? Növényi? Paleo? Egy kardiológus véleménye a legjobb étrendről

Mindannyian jól akarjuk érezni magunkat és hosszú, egészséges életet szeretnénk. Ez egy meglehetősen általános igény az emberi létünk során, emiatt nem meglepő, hogy olyan sok egészség- és diétatrend terjed manapság. Az internetnek köszönhetően manapság könnyebb az íróasztal mellől étkezési szakértővé válni, mint valaha. De egy olyan korban, ahol több a trend mint a tény -különösképpen az egészség témakörében -, hogyan kellene értelmeznünk az étkezési divathullámokat? Mi is – ugyanúgy, mint bárki más – imádjuk a fitness influencereket, a híres orvosokat, de néha úgy tűnik, hogy a lájkok szerzése és a tartalom terjesztése fontosabb lett, mint a valódi, makacs tények.

Dr. Joel Kahn szerint – aki gyakorló kardiológus, ötszörös könyvíró, továbbá kiemelkedő szónok – a diéták esetében kulcskérdés, hogy mennyire támasztja alá őket a tudomány.

Nil Zacharias #EatForThePlanet műsorának legújabb epizódjában Dr. Kahn kifejti, hogy miért népszerűsíti a növényi alapú étrendet, különösképpen a szívbetegségben szenvedő páciensei számára, továbbá tisztáz pár tudományos kutatást, amely alátámasztja a következtetéseit. Mint régóta praxisban lévő egészségügyi szakember, Dr. Kahn végigkövethette a ketogén és paleo diéták hullámát, továbbá a teljesen nevetséges, tisztán húsevő diétáét is. Elismeri, hogy azoknak az embereknek, akik ilyen diétát folytatnak talán kockás hasuk lesz, de a vérképük mást fog mutatni. Egy húsevő diétát követő ember felfedi, hogy prediabéteszben szenved, illetve a hemoglobin szintje alapján az élettartama jelentősen megrövidült a húsközpontú étrend miatt.

Nem teljesen rosszak a diéták

Ez nem azt jelenti, hogy Dr. Kahl ne értene egyet ezeknek a diétáknak bizonyos nézeteivel; a legtöbb ilyen trend hangoztatja, hogy hagyjunk fel a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásával, csökkentsük az olaj és cukorbevitelt, és kerüljük a finomított gabonákat. Általánosságban elmondható, hogy az egészséges életmód véleményvezérei ellenzik az ipari állattartást, és nem népszerűsítik azt, hogy olyan húst fogyasszanak az emberek, amely tele van nyomva antibiotikumokkal, hormonokkal és más nem túl egészséges anyagokkal.

Sajnos az USA-ban lévő hús 99 százaléka ipari állattartásból származik, de ez a világ minden táján hasonló arányban figyelhető meg.

Dr. Kahl rámutat továbbá, hogy kevés meggyőző bizonyíték van arra, hogy a hússal terhelt diéták az egészségre pozitív hatást gyakorolnának, illetve elmagyarázza, hogy azok a diéták, amelyek az állati eredetű fehérjét állítják a középpontba, nem csak a társadalomra lehetnek veszélyesek, hanem a környezetre is károsak.

Ebben a tényeken nyugvó, magával ragadó beszélgetésben Dr. Kahl párhuzamot von az emberi egészség és a környezet egészsége között, továbbá megosztja a véleményét arról, hogy hogyan bizonyosodhatnak meg arról az orvosok, hogy a diéta, amelyet ajánlanak a betegeik számára, mindkettőt figyelembe veszi – egyébként főként azzal, ha mindenkit arra ösztönöznek, hogy több teljes értékű növényi ételt egyenek, és kevesebb – vagy semennyi – állati eredetűt.

A növényi étrendben látja a jövőt

Dr. Kahl megosztja a tapasztalatait arról, hogy hogyan nyitott és működtet három növényi alapú ételeket felszolgáló éttermet, illetve arról is, hogy hogyan dolgozik azon, hogy a növényi alapú diéta fontosságát terjessze, illetve beszél néhány kollégájáról is, akik hasonló nézeteket vallanak.

Amennyiben többet szeretnél megtudni a diétáról, amelyet a kardiológus ajánl az egészséged javulása és a jóléted érdekében, akkor hallgasd meg a teljes műsort alul, vagy a következő platformokon: iTunes, Spotify, Stitcher.

Meghallgatom:

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.