Most olvasott cikk
A kenyai légitársaság nem szállít többé mauritiusi majmokat az amerikai laboratóriumokba

A kenyai légitársaság nem szállít többé mauritiusi majmokat az amerikai laboratóriumokba

Kenya Airways mauritiusi majmok

A kenyai légitársaság január utolsó napján bejelentette, nem újítja meg szerződését egy Mauritius szigeteki farmmal, amely eddig az ő gépeiken szállította az Egyesült Államokba a náluk nevelkedett majmokat.

Az állatok utazásának végállomása ugyanis a jól felszerelt amerikai laboratóriumok voltak, amelyekben nagy szenvedések árán áldozták fel őket a tudomány oltárán. A Kenya Airways a jövőben nem kíván részt venni ebben az igencsak kétes hírű üzletben.

A légitársaság elnöke, Michael Joseph megerősítette, hogy a hosszú farkú makákókat eddig ők szállították a szigetországból a New York-i John F. Kennedy nemzetközi repülőtérre. A majmokat itt teherautókra pakolták, és az 54-es úton indultak el végcéljuk felé. Január 21-én, pénteken azonban baleset érte a közel 100 egyedet számláló szállítmányt a pennsylvaniai Danville közelében.

A balesetben az állatok egy része megsérült, többen megszöktek, s csak hosszas hajtóvadászat után kerítették őket kézre a hatóság emberei. A hírek szerint az akció során a makákók egy részét le kellett lőni, többet pedig el kellett altatni.

Természetvédőként annak ellenére sokkolt a hír, hogy tudom, minden nemzetközi irányelvet betartottak az állatok szállítása közben. Ezért úgy döntöttünk, hogy a február végén lejáró szerződésünket nem hosszabbítjuk meg a farmmal

– kommentálta az eseményeket Michael Joseph a PETA-nak küldött e-mailben.

Az eddigi gyakorlat azonban nemcsak az állatok szemszögéből etikátlan és veszélyes. Egy hölgy, aki közvetlenül a teherautó mögött haladt járművével és a balesetet követően a helyszínen maradt, hogy segítséget nyújtson a sérülteknek, maga is rosszul lett, miután közvetlenül érintkezett a majmok ürülékével és nyálával. A hatóságok tanácsára azonnal orvoshoz fordult, s nemcsak veszettség elleni védőoltást kapott, de vírusellenes gyógyszereket is szednie kell.

Az állatjogi szervezet képviselői a balesetet követően szinte azonnal felvették a kapcsolatot a kenyai légitársaság vezetőivel a majmokkal való bánásmód miatt, amelyek a szállítás során nemcsak hosszú és kegyetlen repülésnek vannak kitéve, de a későbbi kísérletek nyomán korai halálhoz vezető kínzásoknak is.

A majmok élettere a vadon, nem pedig a laboratóriumok világa. Az otthonuk, a családjuk és a közösségük iránti természetes szükségleteiket kizárólag az előbbi tudja megadni nekik

írta Jason Baker, a PETA egyik alelnöke a légitársaság vezetőinek írt köszönőlevelében, amelyben üdvözölte döntésüket. Szerinte a történtek azt bizonyítják, hogy a fuvarozó cég megértette, a majmok kutatási célú felhasználása akár újabb fertőzőt betegségek kialakulásához is vezethet.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium vizsgálatot indított az ügyben, természetesen az állatvédők heves tiltakozásának hatására.

A majmok iránti keresletet egyébként a koronavírus-járvány igencsak felerősítette, aminek hatására a főemlősök tenyésztésére szakosodott létesítmények is növelték kapacitásukat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.