Most olvasott cikk
A hosszú élet és egészséges öregedés titka: így élnek a kék zónákban

A hosszú élet és egészséges öregedés titka: így élnek a kék zónákban

Négy idős hölgy áll nevetve a tengerparton

Egyre több szó esik mindenhol az egészséges öregedésről és a térségenként eltérő átlagéletkor okairól. Ennek kapcsán rendre felmerülnek az úgynevezett kék zónák is: az a néhány régió, ahol a fent említett két tényező mutatói kiemelkednek a világ többi részéhez képest.

Növekvő népszerűségnek örvend az egészség és a hosszú élet. Ennek köszönhetően egyre inkább bekerülnek a köztudatba a kék zónák is, amelyek kimagaslóan jó eredményeket tudnak felmutatni e tényezők terén. Jelenleg öt ilyen régióról tudunk. Ezek közé tartozik

  • Okinawa (Japán),
  • Szardínia (Olaszország),
  • Nicoya (Costa Rica),
  • Ikaría (Görögország),
  • valamint Loma Linda (Kalifornia).

A kék zónákban élők átlagéletkora jóval meghaladja a globális átlagot: Nicoyában például 85 év az átlagéletkor, míg a globális átlag 73 év. Okinawában pedig a világon a legmagasabb a száz év felettiek aránya: egy 2002-es felmérés szerint 100 ezer okinawai lakosra 34,7 száz év feletti jutott, míg a globális átlag ennek mindössze egyötöde.

Emellett a kék zónákban a krónikus megbetegedések aránya is jelentősen alacsonyabb, mint globálisan, beleértve a szívbetegségeket, a rákféléket és a cukorbetegséget is.

A kék zónák kilenc alapelve

Dan Buettner, a kék zónák egyik kutatója és csapata azonosították azt a kilenc alapelvet, amelyek mindegyik zónában megtalálhatóak voltak az életmódot illetően. Ezek voltak

  • a mozgás alapvető beépítése a mindennapokba,
  • az életcélok tudatos ismerete,
  • a stressz enyhítése,
  • csak addig enni, amíg a telítettségérzet a 80 százalékot eléri,
  • leginkább növényi alapú étrend követése,
  • az alkohol mérsékelt fogyasztása,
  • a közösséggel való kapcsolódás,
  • a család (legyen az biológiai vagy választott) előtérbe helyezése,
  • valamint az olyan társaság választása, akik az egészséges viselkedést támogatják.

Mi a közös a zónák étrendjében?

Ami az előbbi listából látszik, az az, hogy tulajdonképpen két tényezőnek van kiemelkedő szerepe a hosszú és egészséges életben: a közösségi kapcsolatoknak és annak, mit viszünk be a testünkbe. Az alábbiakban megnézzük, pontosan mit is fogyasztanak a kék zónák lakói.

Természetesen nem ugyanazokat a főzési technikákat és alapanyagokat használják Japánban, mint Görögországban – a különböző földrészek gasztrokultúráit más éghajlatok, tájfajták és kulináris szokások övezik. Találunk azonban az étrendjeikben néhány olyan közös nevezőt, ami a helyiek különlegesen egészséges és hosszú életéhez hozzájárulnak.

Az egyik ilyen a leginkább növényi alapú étrend. Mindegyik kék zónás régióra jellemző, hogy az alapélelmiszereket leginkább zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, gabonák és álgabonák, valamint magvak teszik ki. Állati eredetű termékeket ritkán, mértékkel fogyasztanak.

Fontos emellett még a helyi és szezonális étkezés. A zölden leszedett, fél világot átutazott terményeknek magától értetődően alacsonyabb a tápanyagtartalma, mint a leszedés után frissen elfogyasztott, helyben termett zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Nagy hangsúlyt fektetnek a kék zónák lakói emellett a teljes értékű ételek fogyasztására. Feldolgozott, finomított, mesterséges ételeket nem, vagy minimális mértékben fogyasztanak. A rostdús, tápanyagaiktól nem megfosztott ételek több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a finomított, hozzáadott cukrokban és telített zsírokban gazdag feldolgozott ételek.

Két régió is bekerült a mediterrán vidékről

Idős férfiak sétálnak Szardínia szigetén a promenádon a Temo folyó mentén
Szardínia lakosai sétálnak a Temo folyó partján. Fotó: Getty Images

Szardínián a teljes értékű gabonák, babfélék, saját kertben termett zöldségek és az olívaolaj kapnak nagy szerepet. Ezen az olasz szigeten különösen magas a világátlaghoz képest azon férfiak száma, akik elérik a százéves kort.

A kutatók szerint a szardíniaiak különösen hosszú életéhez a genetikai sajátosság is hozzájárulhat. Legalább ekkora jelentőséget tulajdonítanak azonban a globális, felgyorsult életmód ellen védő szó szerinti elszigeteltségnek is, amit a sziget nyújt lakóinak: kultúrájuk máig viszonylag érintetlen maradt. Hagyományos életmódot élnek, helyi terményeket fogyasztanak, szomszédaikkal jó viszonyt ápolnak, és sokat nevetnek együtt.

Ikaríán vadon termő zöld leveleseket, hüvelyeseket, olívaolajat és gyógynövényteákat fogyasztanak. Az étrend a szardíniaihoz hasonló, nem véletlenül, hiszen mindkét sziget a mediterrán régióban található. A mediterrán étrendet a kutatók az egyik legjobbnak tartják a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez, valamint az agyműködés megfelelő működéséhez.

Ikaríát sokszor úgy is emlegetik, mint „a sziget, ahol az emberek elfelejtenek meghalni” – s ez az elnevezés nem véletlen: a lakosság közel egyharmada megéri a kilencvenes éveit.

Ikaría szigete, az előtérben a kikötő, rajta egy kis hajó, a háttérben Evdilos falu
A sziget, ahol az emberek elfelejtenek meghalni. Fotó: Getty Images

Japánban, Costa Ricán és Kaliforniában kiugró a várható élettartam

Okinawában nagy hangsúlyt kap az étrendben az édesburgonya, a sötétzöld levelesek, a tofu és a tengeri algák. Érdekesség, hogy a japán édesburgonya a nálunk elterjedt, puha, narancssárga színű változathoz képest halványabb színű, keményítőben dúsabb. Okinawában a világon az egyik legmagasabb a várható élettartam, a nők esetében például 86 év.

A kutatók szerint ebben nagy szerepet játszik az étrend: az előbb felsorolt élelmiszerek mind vitaminokban, ásványi anyagokban és egyéb tápanyagokban és antioxidánsokban dúsak, amelyek segítenek csökkenteni a szervezetben fennálló gyulladásokat, valamint megelőzhetik a krónikus betegségek kialakulását. Az okinawaiak emellett a „hara hachi bu” ókori japán elvet követik étkezéskor, azaz csak addig esznek, amíg a teltségérzetet nagyjából 80 százalékban elérik.

Egy kettészedett, főtt, sárga belsejű japán édesburgonya egy fa felületen
Japán édesburgonya. Fotó: Getty Images

Nicoyában sok kukoricát, babot, tökfélét és trópusi gyümölcsöt esznek. A kutatók szerint az Egyesült Államok lakóinál kétszer akkora esélyük van azoknak, akik ebben a Costa Rica-i városban laknak, hogy a kilencvenéves kort megéljék.

A kutatók szerint fontos szerepet játszik a hosszú, egészséges életben a „plan de vida,” azaz az élet céltudatos tervezése. Ez különösen fontos a helyi idősek számára, célt és motivációt adva nekik arra, hogy aktívak maradjanak. Csakúgy, mint Szardínián, Nicoyában is hangsúlyos a jószomszédi viszony, a család, egymás meghallgatása és a nevetés.

Loma Linda városa a nagy számban jelen lévő Hetednapi Adventista Egyház tanításait követők miatt került rá a kék zónák listájára. A protestáns felekezet szigorúan vegetáriánus étrendet követ, amelynek központjában teljes értékű gabonák, magvak és növényi fehérjeforrások állnak.

Az átlagos amerikai lakossághoz képest a Loma Linda-i adventisták tíz évvel tovább élnek, krónikus betegségek pedig szintén lényegesen kisebb arányban jelentkeznek náluk, mint az ország többi részén.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének