Most olvasott cikk
Jubilált a Vegán Üzleti Kör

Jubilált a Vegán Üzleti Kör

VBC tizedik alkalom

Tizedik, jubileumi üzleti reggelijét tartotta meg szerdán reggel a Vegan Üzleti Kör (Vegan Business Circle) Óbudán.

Ahogy arról korábban már a Prove.hu is beszámolt, a kezdeményezés ötletgazdái a magyarországi vegán termékeket gyártó és forgalmazó vállalkozások számára kívánnak egyfajta közösségét teremteni, amelyben nem versenytársakként, sokkal inkább szövetségesként tekinthetnek egymásra. A növényi étrend hazai népszerűsítésének egyik fontos mérföldköveként pedig egy érdekképviseleti szervezetet is hamarosan életre hívnak.

A VBC reggelinek kéthetente, szerdán reggel, a The Planteen elnevezésű növényi alapú kantin-kávézó ad otthont, amelynek egyik termében ezúttal éppen, hogy elfértek a vendégek. A szokásos 20-30 fős társaság a tizedik alkalmat ötvenre bővülten ünnepelte, Zsolnay Gergely séf ínycsiklandozó reggeli táljával.

A házigazda szerepét betöltő, és a növényi alapú konyhán túl, az egészséges táplálkozás mellett is elkötelezett táplálkozástudományi szakember három formában – saláta, vinaigrette, marinált hasábok – is az asztalra varázsolta egyik kedvenc alapanyagát, a céklát, a mangó fagyinak tűnő gombócka pedig valójában közel-keleti sárgaborsó alapú humusz volt, míg a sós túrógombóc kölesből készült. De nem is vegán reggelin lettünk volna, ha a „superfood” jellegű morzsa melletti nyesedéket nem finom pótlékból pirítják. A roppanós húsfalatok valójában szejtán alapúak voltak.

A salátán és magokon élő vegánok sztereotípiájára alaposan rácáfoló üzleti reggeli a folytatásában is meglepte volna a növényi táplálkozás hazai előtöréséről eddig nem hallókat, hiszen a legkülönbözőbb cégek képviselői ülték körbe az asztalokat.

Pékségek, mentes termékek, csírák, nyers energiaszeletek, bor, vegán sonka és sütemény gyártói éppúgy voltak a vendégek között, mint növényi alapú szépségműhelyt üzemeltető fodrász, a sörfőzés melléktermékét képező törkölyből reggeliző pelyhet és sós snacket előállító élelmiszermanufaktúra képviselője, digitális termékfejlesztő, élelmiszerbiztonsági szakember, vagy éppen jógamester.

És a sort még ki tudja meddig lehetne folytatni, hiszen a VBC tíz eddigi találkozójának valamennyi résztvevője valami újat, valami egyedit hozott a hazai kereskedelem palettájára. Mégpedig a növényi alapok jegyében.

Az alapító ötös fogat, Bergovecz László, Kaveczki Zsófi, Miskolczi István, Nagy Ervin és Péntek Csaba közül utóbbi értékelte a Prove.hu számára ezt az első, éppen ezért igencsak különleges jubileumot:

„Minden a várakozásinknak megfelelően alakult, reméltük, hogy nagy lesz az érdeklődés a közösségünk iránt, s ez így is lett. A résztvevőink többsége a növényi alapú élelmiszerek gyártói közül kerülnek ki, aminek nagyon örülünk, ugyanakkor a folytatásban nyitni szeretnénk újabb üzletágak felé is, különösen vidéken. Sajnos most még nagyon kevés a vegán kozmetikumokkal foglalkozók száma a körünkben, s ami számomra meglepetés, a ruházati iparból például még senkivel sem találkoztunk. Az éttermesekkel is szeretnénk a meglévőnél szélesebb kapcsolatokat kialakítani, miközben most még a szállodák is viszonylag szűz területnek tűnnek. Úgy gondolom, hogy a felsorolás jól tükrözi, mely területeken tört már előre hazánkban a vegán gondolkodásmód. A VBC modul sikeréhez azonban nem fér kétség, a jövőben a létszám terén is a bővítésre törekszünk.”

Ahogy általában minden reggelin, úgy ezúttal is egyperces bemutatkozásokkal indult a hivatalos program, majd egy kiválasztott tag, tíz percben beszélhetett vállalkozásáról. A jubileumi összejövetelen ez a lehetőség a komáromi gyökerekkel rendelkező Ökosys Zrt-nek jutott, amely hosszú évtizedek óta foglalkozik környezetbarát termékek forgalmazásával, a Vegware és a Naturesse termékcsalád hivatalos magyarországi partnere.

Sebestyén Tibor kiselőadását egy különleges beszélgetés követte Biros Levente sikeres vállalkozóval, aki úgy gondolja, tanácsai egy vegán cég esetében éppen olyan hasznosak lehetnek, mint egy nem vegánéban.

A hatalmas adósságcsapdából kiszabaduló és mára milliárdos forgalmat bonyolító online kereskedőcégek tulajdonosa szerint az élet kínálta lehetőségeket mindig észre kell venni és élni velük. Alázattal, etikusan és transzparensen. A hibák ráadásul mindig általánosak és tipikusak, a vállalkozás területétől függetlenek. A márkaépítés során fontos eldönteni, kinek a malmára hajtjuk a vizet, vagyis kinek a brandjét építjük. Ha ez adott, akkor már csak az egyediség szükséges a jó induláshoz.

A reggelin az üzleti kör további terveiről is hallhattunk, az egyik következő találkozón például pszichológus lesz a meghívott vendég, aki a helyes időgazdálkodással kapcsolatban ad majd tanácsokat. A legfontosabb bejelentés azonban mindenféleképpen a növényi alapú termékeket gyártó, forgalmazó és annak vendéglátó részében tevékenykedők érdekvédelmi szervezetére vonatkozott, amelynek előkészületei most már a végső stádiumba érkeztek.

Koncepcionálisan minden részletet kidolgoztunk, folyik a komoly szakmai munka, és a jogi úton is elindultunk – tájékoztatott minket a szervezet pillanatnyi helyzetéről Szöllősi Réka élelemiszer-politikai elemző, aki Nagy Ervinnel együtt, különösen a szívén viseli a vegán érdekképviselet ügyét. – A mi esetünkben különleges, hogy szokatlanul széles a képviselendők skálája, ám a vegánság mégis egységet teremthet a három kör között.  Mivel a növényi alapú élelmiszerek elismertsége még igen újkeletű fogalom hazánkban, ezért úgy gondolom, hogy közösen hatékonyabban tudjuk ezt a filozófiát megértetni, a szükséges jogszabályi változtatásokat pedig elfogadtatni. A nyár folyamán készítjük majd el a termékelnevezésekkel kapcsolatos hatósági javaslatainkat, de már most foglalkozni fogunk a helyes címkézés és a növényi alapú fehérjék közétkeztetésbe való bevezetéséhez szükséges jogszabályi elvek kidolgozásával. A novemberre tervezett, második növényi alapú konferenciára szeretnénk a hivatalos procedúra végére érni, és bejegyzett érdekvédelmi szervezettként kiállni nagyközönség, többek között a leginkább érdekelt, vegán üzleti kör tagjai elé is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.