Most olvasott cikk
Jövőre érkezhet a világ első szintetikus méze, melyhez nem kellenek méhek

Jövőre érkezhet a világ első szintetikus méze, melyhez nem kellenek méhek

szintetikus méz

Januárban már a boltok polcaira kerülhet a Narayan Foods szintetikus méz terméke, így a vegánoknak sem kell nélkülözniük a kellemes mézes teákat a téli szezonban.

A hűvös idő beköszöntével egyre sűrűbben hallunk majd szipogást, köhécselést, tüsszögést az utcán vagy a tömegközlekedési eszközökön, és nagy rá az esély, hogy mi sem ússzuk meg legalább egy kis torokfájás vagy nátha nélkül a telet.

Ezekre az esetekre a mézes tea nagyszerű, ám a vegánoknak sajnos nem opció. Az agávé szirup, a juharszirup, vagy a datolyaszirup állagra és megjelenésre valamelyest hasonlatosak, de egyikük sem mézízű, így az élmény nem lesz ugyanaz.

A Narayan Foods legújabb szintetikus méz terméke viszont azt ígéri, hogy 2023 januártól ez a nélkülözés is a múlté, a vegánok is élvezhetik az autentikus mézes teák ízét. Terveik szerint jövőre dobják piacra a világ első, a méhes verziótól ízre és állagra is megkülönböztethetetlen növényi alapú mézét –feldolgozott szirup és koncentrátum nélkül –, amelyet a díjnyertes kaliforniai élelmiszer-technológiai cég, a MeliBio segítségével fejlesztettek ki.

Az elkészítési technológiának köszönhetően a termék a méhek által készített méz számos pozitív tulajdonságával bír – erősíti az immunrendszert, antioxidánsokat tartalmaz, de mentes a mézben található vegyszerektől, rovarirtóktól, antibiotikumoktól. Anyukák és gyermekeik is fogyaszthatják, hiszen Clostridium baktériumtól is mentes.

A mézgyártás önmagában elég káros a biodiverzitásra nézve, a háziméh (Apis mellifera) sok helyen kiszorítja a magányos beporzókat, csökkenti a beporzásra specializálódott rovarok populációját. Emellett a méhekkel szemben sem etikus az eljárás. Többek között ezeket a káros következményeket is igyekszik visszaszorítani a Narayan Foods az első méhbarát mézzel.

A nagy gyártási kapacitású üzemeknek köszönhetően a termék nem lesz a mézhez hasonlóan szezonális, mindig lesz belőle kellő mennyiség. A cégnek 250 vegán igazolással ellátott terméke van 75.000 üzletben és 30 piacon Európa szerte, úgyhogy ezen a területen komoly tapasztalattal bírnak.

Miért nem fogyasztanak a vegánok mézet?

A kérdés általában azután szokott felötleni az emberekben, miután a tejtermékek vagy húskészítmények kérdéskörén már túljutottak. Az erkölcsi kötelességünk sokkal könnyebben érthető, amikor az elszenvedő egy tehén, egy borjú vagy egy malac, mint amikor egy pusztán csak pár hetes életciklussal rendelkező méh az, akit szenvedésre ítélünk – már ha egyáltalán úgy gondoljuk, hogy tudnak szenvedni a rovarok.

A kihasználásra, kizsákmányolásra, eltulajdonításra épülő ipar viszont akkor is káros, és akkor is olyan negatív gyakorlatokat normalizál, ha történetesen rovarok az elszenvedői a kapzsiságunknak. Korábbi cikkünkben részletesebben foglalkoztunk azzal, hogy miért nem fogyasztanak mézet a vegánok.

(ESM)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.