Jordán Adél nyolc évvel ezelőtt talált rá a vegán életmódra, amely azóta is meghatározó része az életének. Az egészségügyi okból fakadó életmódváltás hamar etikai irányba mozdult, így ma már saját érdekein túl a Föld élőlényeinek védelméért is így él. Személyes példamutatással és a Veganuár 2025 nagyköveteként szeretne inspirálni másokat, hogy adjanak egy esélyt a veganizmusnak, mert hisz a „Tiszta test. Tiszta lélek.” elvében.
Nyolc éve váltott vegán életmódra Jordán Adél, elsősorban egészségének megőrzése és javítása miatt. Régóta tudatosan figyel a körülötte lévő világra és saját, belső útmutatására, aktívan oktatja a jóga különböző formáit, és törekszik a környezettudatos életre.
Nem véletlen, hogy 2025-ben a Veganuár kihívás új nagyköveteként mutatkozik be – fontosnak tartja, hogy saját mikrokörnyezetén túl minél több embert inspiráljon a színes, változatos, egészséges étrendváltásra, és esélyt adjon, hogy megtapasztalják a külső-belső harmóniát, amit egykor ő is átélt.
Elkezdtem a vegán életmódot, és 3 hónapon belül elmúltak a pattanásaim. Sokkal energikusabb lettem, elmúltak az emésztési zavaraim. Minden egyes étkezés után azt éreztem, hogy töltődöm. Akkor lehetett megérezni, hogy az vagy, amit megeszel, amikor vegán életmódra váltottam
– mesélt a kezdetekről Jordán Adél.
Tapasztalatai szerint a növényi alapú ételek fogyasztása után „nincs az az elnehezedett gyomorérzet, nincs álmosság” sem.
|
Vegánként az ünnepek alatt – és után
Az ünnepi időszak különösen fontos számára, hiszen ilyenkor is megmutathatja, milyen sokoldalú a vegán konyha. „Kifejlesztettem már egy profi ünnepi menüt is. Isteni a vegán töltött káposztám, a majonézes krumplim pedig lekörözi a hagyományost” – mondja nevetve. Tudatosan válogatja össze az ételeket, hogy az ünnepi asztal is összhangban legyen az elveivel.
Adél az egyik legkülönlegesebb receptjét is megosztotta a Prove olvasóival:
A majonézreceptem alapja a csicseriborsó-konzerv leve. Egy turmixba öntöm a csicseriborsó levét, olajat, citromlevet, egy csipet fekete sót és opcionálisan cukrot, majd alaposan összeturmixolom. A fekete só megadja a kénes, tojásos ízt. Elképesztően finom, és sokkal könnyebb, mint a hagyományos.
Adél nemcsak az ünnepi menüre, hanem a mindennapi főzésre is nagy figyelmet fordít. Kiemelte, hogy szereti az ázsiai boltok kínálatát, mert ez a konyha áll hozzá a legközelebb. „Ha az ember elkezd főzni, meglátja, hogy milyen egyszerűen és változatosan lehet ízletes ételeket készíteni” – hangsúlyozza, ezzel is bátorítva azokat, akik még csak most ismerkednek a növényi alapú konyhával.
Arcát és nevét adja egy jó ügyért
A Veganuár kampány nagyköveti szerepét büszkén vállalta, mert hisz abban, hogy a közösségi élmény segíthet a változásban. Ő pedig nagyon szeretné elérni, hogy egyre többen legyenek nyitottak és meggyőzhetők arról, hogy ez az életmód az egyik legetikusabb választás, ami egészségünkre nézve is tele van fantasztikus előnyökkel.
„A Veganuárban az is nagyon jó, hogy ez egy közös kihívás, sokan csináljuk, egy közösség vagyunk, és jó idetartozni” – mondja a Prove beharangozó videójában.
Mivel aktívan oktatja és gyakorolja a jógát, nagyon hamar össze tudta kötni a veganizmussal, ugyanis szerinte rengeteg a kettő között a közös metszet.
A jógafilozófiában fontos erkölcsi szabály az ahimsza, a »nem ártás« elve, ami arról szól, hogy ne árts egy másik érző lénynek sem szóban, sem gondolatban, sem cselekedetben. A belső és külső tisztaság, amit a növényi étrend is támogat, nemcsak a testet, hanem a lelket is formálja
– jelenti ki határozottan.
Szerinte Magyarországon is egyre könnyebb vegánnak lenni. „A boltokban is egyre több a vegán opció, sőt az éttermek is figyelnek arra, hogy legyen vegán választék. Már bekerült a kollektív tudatba, és szerencsére egyre többen hallgatunk a belső hangunkra, tápláljuk a testünk, lelkünk, szellemünk.”
Adél nyitottságával és inspiráló hozzáállásával azt szeretné megmutatni, hogy a vegán életmód nem lemondás. Egy izgalmas, tudatos döntés, amely a mindennapokat és az ünnepeket egyaránt gazdagítja, és ennek elkezdésére a Veganuár az egyik legjobb lehetőség.
Vida Raul aktivista és előadó több mint 6 éve indít és vezet vegán projekteket – többek között a 279.000 követővel rendelkező Csir Kevin Facebook oldal alapítója, a 80.000+ magyart támogató Veganuár kihívás szervezője és az Empátia Sztori non-profit szervezet vezetője. Az elmúlt évek során 5000+ adag vegán ételt adományozott, 2023-ban pedig már több mint 30 előadást tartott az állatok jogairól országszerte. Örök optimista, igazi altruista, és célja, hogy növelje a társadalmunk érzelmi intelligenciáját.