Most olvasott cikk
57 éves vegán sportoló döntött meg két fekvőtámasz világrekordot

57 éves vegán sportoló döntött meg két fekvőtámasz világrekordot

Dr. Joe DeMarco vegán sportoló fekvőtámasz világrekord

Senki nem tudott még több fekvőtámaszt csinálni 8, illetve 12 óra alatt, mint Dr. Joe DeMarco.

Ismét bebizonyosodott – most már sokadjára – hogy a növényi táplálkozás minden sportteljesítményhez nagyon előnyös tud lenni. Például akkor is, ha mondjuk világrekordot szeretnénk beállítani fekvőtámasz nyomásban. Dr. Joe DeMarco május 25-én lett a világ első számú fekvőtámasz-királya, legalábbis ami a 8, illetve 12 óra alatt teljesített fekvőtámaszok számát illeti.

Az eddigi rekordok – mindkettőt az ausztrál Jarrad Young állította be 2021-ben – 8 óra alatt 14.444, 12 óra alatt pedig 20.085 fekvőtámasz volt. Múlt hét szerda óta az új értékek: 15.261 (8 óra alatt), és 21.008 (12 óra alatt).

Az egységnyi idő alatt teljesített fekvőtámaszok tekintetében egyébként számos kategória létezik. Fél perctől elkezdve, az egész napos teljesítményen át, az egy év alatt elvégzett gyakorlatokig, sok kategóriában lehet valaki csúcstartó, ahogy az sem mindegy, hogy tenyéren, bütykön, vagy ujjakon végzi az illető a fekvőtámaszt.

A jelenleg csontkovácsként dolgozó DeMarco persze nem úgy érte el azt az elképesztő eredményt, hogy egyszer csak rászokott a brokkolira. Több évtizedes testépítői, illetve gimnasztikai múlttal is rendelkezik, így nem idegen számára az aktív testmozgás és a fizikai megterhelés.

Habár egy ideje felhagyott a komoly sportolással, elmondása szerint szereti időről-időre új kihívások elé állítani magát. A jelenleg 57 éves orvos teljesítménye akkor is nagyot szólna, ha nem ennyi idősen éri el, ebben a korban viszont méginkább kimagasló az eredmény.

Növényi étrend és állatszeretet

Joe DeMarco nem a világrekord beállítása miatt váltott étkezési módot. A vegán atléta ezt a mostani teljesítményét is kutyájának, Buddhának köszönte meg, akit 2 évvel ezelőtt fogadtak örökbe családjával.

A motivációm ehhez a mostani teljesítményhez a kutyám, Buddha volt. Habár nem sokat lehet tudni Buddha múltjáról, az biztos, hogy nem volt örömteli. Van pár kattanása. Nagy valószínűséggel házőrzőként alkalmazták, mert az ajtón áthaladó emberek felhergelik. […] Sok munkával és szeretettel sikerült egy édes, szeretni való kutyává válnia, ami mindig is benne lakozott

– nyilatkozta DeMarco.

Az utóbbi év elég szerencsétlenül sikerült Buddha számára. Mindkét hátsó lábára lebénult és egy rosszindulatú daganatot is felfedeztek a testében.

Nem tudom, mennyi időt tudok még vele töltetni, de a legutóbbi kihívást az ő tiszteletére csináltam.

DeMarco erkölcsi alapú életvitelét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a világrekord kísérlethez létrehozott adománygyűjtésből befolyt összeget teljes egészében a Cape Ann Animal Aid menhelynek adományozza.

Amióta csak az eszemet tudom, mindig is megszállottja voltam a testmozgásnak és az állatoknak. Életem során számos állatnak nyújtottam segítséget, akik rászorultak. Ez az oka annak is, hogy 100%-ig növényi módon táplálkozom

– fejtette ki világnézetét az adománygyűjtő oldalon Dr. Joe DeMarco.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.