Most olvasott cikk
Kibertámadás érte a világ legnagyobb húsipari cégét, ideiglenesen megbénult a működés

Kibertámadás érte a világ legnagyobb húsipari cégét, ideiglenesen megbénult a működés

JBS hackertámadás

Váratlan kibertámadás érte május végén a világ legnagyobb húsipari csomagoló vállalatát, a JBS Foods-t, megbénítva az Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában működő üzemeket. A bennfentesek szerint ennek egyetlen igazi következménye lesz, mégpedig a termékek árának emelkedése.

Az információs rendszer elleni támadást az ausztrál húsipari alkalmazottak érdekvédelmi szervezetének titkára, Matt Journeaux is kommentálta, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkavállalókat éri emiatt a legtöbb hátrány, hiszen a legtöbb üzemben napi munkára szerződnek a dolgozók, így nem kaphatnak fizetést a kieső időszakra.

Az ausztrál kormány természetesen nem nézte tétlenül az országszerte mintegy 47 telephellyel rendelkező gigavállalat nehézségeit és minden szükséges segítséget megadott ahhoz, hogy a JSB húsüzemei a lehető leggyorsabban visszakerüljenek az online térbe.

„Globális fehérjehiány alakulhat ki, ha a helyzetet nem orvosolják néhány héten belül”

– nyilatkozta akkor Matt Journeaux, aki szerint a csomagolás minden szakasza leállt a kibertámadás következtében. A vonalkódokat ugyanis számítógéppel készítik és nyomják rá a húsos dobozokra, amelyek ekkor nem működtek.

A Guardian néhány nappal későbbi beszámolója szerint azonban az akció nem zavarta meg a húsellátást. A támadás ugyan blokkolta a minőségbiztosítási rendszert, ám a biztonsági másolatok segítségével végül helyreállították.

„Visszatérünk az online rendszerbe, és nem fogunk különösebben nagy erőforrásokat mozgósítani a hasonló fenyegetések leküzdésére”

– nyilatkozta Andre Nogueire, a JBS USA vezérigazgatója.

Az érintett marha-, sertés-, baromfi-, és készételüzemek közül ugyanis több már másnap teljes kapacitással működött. S bár a támadás célja a húshiány előidézése volt, ez nem következett be, a JBS ugyanis a különleges helyzet ellenére is ellátta megrendelőit.

Az Ausztrál Húsipari Tanács legfrissebb nyilatkozata szerint nincs bizonyíték arra, hogy a támadás bármilyen hatással lett volna a piacra. Az ország húsipara által használt rendszerek alkalmasak az ilyen jellegű problémák kezelésére, s ezt már a korábbi krízis helyzetek, mint amilyen a COVID-19 járvány, remekül bizonyították.

A JBS az FBI-tól, valamint az ausztrál és kanadai hatóságoktól kért segítséget, a nyomozó szervek pedig haladéktalanul megkezdték a hackerek feltételezett oroszországi tartózkodási helyének felkutatását. A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre szerint az Egyesült Államok hivatalosan is felvette a kapcsolatot az ügyben Oroszországgal, hangsúlyozva, hogy felelős országok nem adhatnak menedéket bűnözőknek.

A húsipari cég szerint a számítógépes rendszer feloldásáért kért váltságdíjat nagy valószínűséggel egy orosz székhelyű bűnszervezet jelentette be, s eddig nincs tudomásuk arról, hogy az ügyfelek, a beszállítók vagy az alkalmazottak adatai veszélybe kerültek volna.

Az elmúlt hónapban hasonló támadás érte a Colonial Pipeline, vagyis az Egyesült Államok legnagyobb üzemanyag-vezetékét működtető cég számítógépeit, amely akkor több napra megbénította az ország délkeleti részének ellátását.

A JBS USA június 3-i közleménye szerint a május 30-i kibertámadást követően a vállalat gyors reagálásának, nagy teljesítményű informatikai rendszerének és a titkosított biztonsági szervereinek köszönhetően, hatékonyan megoldották a problémát. A bűnözök nem fértek hozzá az alapvető információkhoz, így igazi károkat sem tudtak okozni.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.