Üzlet

Kibertámadás érte a világ legnagyobb húsipari cégét, ideiglenesen megbénult a működés

JBS hackertámadás

Váratlan kibertámadás érte május végén a világ legnagyobb húsipari csomagoló vállalatát, a JBS Foods-t, megbénítva az Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában működő üzemeket. A bennfentesek szerint ennek egyetlen igazi következménye lesz, mégpedig a termékek árának emelkedése.

Az információs rendszer elleni támadást az ausztrál húsipari alkalmazottak érdekvédelmi szervezetének titkára, Matt Journeaux is kommentálta, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkavállalókat éri emiatt a legtöbb hátrány, hiszen a legtöbb üzemben napi munkára szerződnek a dolgozók, így nem kaphatnak fizetést a kieső időszakra.

Az ausztrál kormány természetesen nem nézte tétlenül az országszerte mintegy 47 telephellyel rendelkező gigavállalat nehézségeit és minden szükséges segítséget megadott ahhoz, hogy a JSB húsüzemei a lehető leggyorsabban visszakerüljenek az online térbe.

„Globális fehérjehiány alakulhat ki, ha a helyzetet nem orvosolják néhány héten belül”

– nyilatkozta akkor Matt Journeaux, aki szerint a csomagolás minden szakasza leállt a kibertámadás következtében. A vonalkódokat ugyanis számítógéppel készítik és nyomják rá a húsos dobozokra, amelyek ekkor nem működtek.

A Guardian néhány nappal későbbi beszámolója szerint azonban az akció nem zavarta meg a húsellátást. A támadás ugyan blokkolta a minőségbiztosítási rendszert, ám a biztonsági másolatok segítségével végül helyreállították.

„Visszatérünk az online rendszerbe, és nem fogunk különösebben nagy erőforrásokat mozgósítani a hasonló fenyegetések leküzdésére”

– nyilatkozta Andre Nogueire, a JBS USA vezérigazgatója.

Az érintett marha-, sertés-, baromfi-, és készételüzemek közül ugyanis több már másnap teljes kapacitással működött. S bár a támadás célja a húshiány előidézése volt, ez nem következett be, a JBS ugyanis a különleges helyzet ellenére is ellátta megrendelőit.

Az Ausztrál Húsipari Tanács legfrissebb nyilatkozata szerint nincs bizonyíték arra, hogy a támadás bármilyen hatással lett volna a piacra. Az ország húsipara által használt rendszerek alkalmasak az ilyen jellegű problémák kezelésére, s ezt már a korábbi krízis helyzetek, mint amilyen a COVID-19 járvány, remekül bizonyították.

A JBS az FBI-tól, valamint az ausztrál és kanadai hatóságoktól kért segítséget, a nyomozó szervek pedig haladéktalanul megkezdték a hackerek feltételezett oroszországi tartózkodási helyének felkutatását. A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre szerint az Egyesült Államok hivatalosan is felvette a kapcsolatot az ügyben Oroszországgal, hangsúlyozva, hogy felelős országok nem adhatnak menedéket bűnözőknek.

A húsipari cég szerint a számítógépes rendszer feloldásáért kért váltságdíjat nagy valószínűséggel egy orosz székhelyű bűnszervezet jelentette be, s eddig nincs tudomásuk arról, hogy az ügyfelek, a beszállítók vagy az alkalmazottak adatai veszélybe kerültek volna.

Az elmúlt hónapban hasonló támadás érte a Colonial Pipeline, vagyis az Egyesült Államok legnagyobb üzemanyag-vezetékét működtető cég számítógépeit, amely akkor több napra megbénította az ország délkeleti részének ellátását.

A JBS USA június 3-i közleménye szerint a május 30-i kibertámadást követően a vállalat gyors reagálásának, nagy teljesítményű informatikai rendszerének és a titkosított biztonsági szervereinek köszönhetően, hatékonyan megoldották a problémát. A bűnözök nem fértek hozzá az alapvető információkhoz, így igazi károkat sem tudtak okozni.

Gy. Szabó Csilla

Gy. Szabó Csilla

Újságíró
Írok, futok, meditálok és vegán vagyok. Csak olyan dolgokkal foglalkozom, amelyekben hiszek, ezért a növényi étrendre is etikai okokból tértem át. Döntésemet a mai napig nem bántam meg, a maratonokat is pontosan úgy futom, mint korábban.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.