Most olvasott cikk
James Cameron reagált az őt ért kritikákra a delfinshow kapcsán

James Cameron reagált az őt ért kritikákra a delfinshow kapcsán

James Cameron

A világhírű rendező, James Cameron nyílt levélben magyarázta, hogyan történhetett meg, hogy vegán létére részt vett egy showműsoron, amiben fogságban tartott delfineket használtak.

Nem olyan rég számoltunk be arról a szerencsétlen és internetes körökben nagy port kavart esetről, miszerint James Cameron, aki már egy évtizede vegán, részt vett Tokióban egy delfinbemutatón.

Az eset a rendező legújabb filmjének, az Avatar: A víz útjának népszerűsítő körútján történt, és Cameron mellett jelen voltak még Jon Landau, Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver és Stephen Lang is.

A sajtótájékoztatót követően került sor a delfines mutatványokra. Volt olyan delfin, aki az oktatójával táncolt, egy másik pedig az orrán utaztatta idomárját. A produkciót a rendező „Welcome to Pandora!” (Üdvözlégy Pandorán!) felkiáltással nyitotta meg, utalva a film helyszínéül szolgáló kitalált világra, bár a látottak inkább arra emlékeztettek, amit a mozifilm gonoszaitól várhatnánk.

Munkái és nyilatkozatai miatt a vegán közösségben nagyra tartott Cameront hamar támadás alá vonta az internet népe, számos platformon kritizálták a jelenlétét egy ilyen rendezvényen.

A magyarázó e-mail

Brian Skerry régóta jó barátságot ápol James Cameronnal. A világhírű természetfotós, aki kifejezetten a vízi élővilágra specializálódott, Facebook-oldalán osztotta meg azt az e-mailt, amit a rendező írt neki, és amiben elmagyarázza, hogyan került sor a szerencsétlen esetre.

„Több országot érintő, nagyon pörgős népszerűsítő turnén voltunk az Avatar: A víz útja kapcsán. Egy héten keresztül egyik interjúból a másikba rángattak, szó szerint 20-30 interjút adtam minden nap. Kaptam egy napirendet, amin az állt, hogy az arra a napra tervezett hat állomás közül az első egy akváriumban lesz. Azt képzeltem, olyasmi a hely, mint a Monterey Bay Akvárium, a remek tudományos és konzervációs programjával. Egyáltalán nem volt szó delfinshow-ról. Szó szerint abban a percben tudtam meg, hogy lesz ilyen, amikor kimentünk a színpadra. Már ott voltunk a színpadon, a rajongók pedig ujjongtak.

Mondtam valami olyasmit, hogy „a delfineket biztosan megkérdezték, hogy akarnak-e szerepelni”, vagy hasonlót. Forrongtam. De nem akartam nyilvánosan jelenetet rendezni. Talán kellett volna, ahogy így visszagondolok. De az ösztönöm mindig azt súgja, hogy fogadjam el az embereket olyannak, amilyenek. Ami az Avatar: A víz útjának is az üzenete, hogy váltsunk nézőpontot.”

A levél értelmében tehát a rendezőtől elhangzott delfines megjegyzés az állatok hozzájárulásáról sokkal inkább egy cinikus, a showműsort kritizáló hozzászólás volt, mintsem egy bénán sikerült poén. Bár annál semmi nem lett volna egyértelműbb, mintha egyszerűen csak lesétál a színpadról és nem vesz részt az állatok kihasználásának eme groteszk megnyilvánulásában.

Brian Skerry az e-mail végén védelmébe vette James Cameront, akivel többek közt a Secrets of the Whales (A bálnák titkai) című sorozaton is együtt dolgoztak.

„Jim Avatar-filmjei a legékesebb példái annak, hogyan lehet meggyőzni másokat a megóvás ügyének a magas minőségű, bevonzó filmkészítéssel. Úgy hiszem, hogy Jim környezetvédelmi felszólalásai, felfedezései, dokumentum- és játékfilmjei bizonyítják elkötelezettségét a vadvilág és a bolygó iránt” – olvasható a fotós Facebookra kitett posztjának lezárásában.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.