James Cameron megdöbbentő módon népszerűsítette az új Avatar-filmet

James Cameron

James Cameron rendező és környezetvédő aktivista egy olyan rendezvényen vett részt a legújabb filmjét népszerűsítő turné alatt, ami világnézetével elvileg nem összeegyeztethető.

December 15-től megtekinthető a hazai mozikban is James Cameron nagyszabású sci-fi eposzának második része, az Avatar – A víz útja. A filmet népszerűsítendő, az Oscar-díjas rendező és a stáb tagjai részt vettek december 10-én Tokióban egy Avatar témájú vízi showműsoron, ezzel pedig sokakból komoly indulatokat váltottak ki.

A sajtótájékoztató végeztével Cameron „Welcome to Pandora!” (Üdvözlégy Pandorában!) felszólítással köszöntötte a résztvevőket, utalva a film helyszínéül szolgáló, kitalált élettérre, majd számos delfin szereplésével elkezdődött a produkció, amiben az állatok különböző trükköket és mutatványokat hajtottak végre az egybegyűltek szórakoztatására.

Volt delfin, aki az oktatójával táncolt, egy másik az orrán egyensúlyozta végig idomárját, a stábtagok pedig láthatóan élvezték az előadást.

Imádom ezeket az állatokat, imádom, hogy ilyen intelligensek, hogy képesek kapcsolatot teremteni velünk, kommunikálni velünk és tanulni tőlünk. És biztos vagyok benne, hogy engedélyt kértek tőlük, mielőtt felléptek volna a show-ban

– nyilatkozta a rendező.

A történtek miatt sokan felháborodásuknak adtak hangot. A PETA US egyenesen azzal vádolta a saját állítása szerint régóta vegán és környezetvédő Cameront, hogy támogatja az állatok ellen elkövetett kegyetlenséget, hiszen ha ez nem így lenne, esze ágában sem lett volna megnézni egy ilyen produkciót.

„Bezárni ezeket a nagy területeken vándorló állatokat betonmedencékbe és élő szörfdeszkának használni őket, mint valami cirkuszi mutatványban, valami olyasmi, amit az Avatar-filmek gonoszai tennének. A PETA azt tanácsolja [James Cameronnak], határolódjon el az ilyen kegyetlenségektől és mindenki más is hagyjon fel a delfináriumok látogatásával” – mondta Lisa Lange a PETA US-től a Plant Based News-nak.

James Cameron aktivizmusa

Az eset azért is különösen bizarr, mert a rendező régóta a zöld ügyek pártfogója. Környezetvédelmi és állatjogi aktivizmusa miatt rendre szerepel azoknak a híres közéleti személyiségeknek a felsorolásában – Joaquin Phoenixszel, Rooney Marával vagy Lewis Hamiltonnal egyetemben – akikre a vegán mozgalom egyfajta követként, szóvivőként tekint.

Ismertségükből fakadóan ezek a világsztárok emberek százmillióit tudják elérni vagy megszólítani. Filmjeikkel, a közösségi média felületein olvasható megjegyzéseikkel, vagy akár csak azzal, hogy milyen márkájú ruhát hordanak, vagy milyen cégekkel lépnek együttműködésre, sokan fordulnak feléjük útmutatásért.

Cameron közreműködött a The Game Changers, a növényi táplálkozás jótékony hatásait bemutató, és a veganizmust övező sztereotípiákat ledöntő dokumentumfilm elkészítésében. Ha egy ilyen értékeket valló világsztár nemcsak, hogy részt vesz, de láthatóan élvez is egy olyan előadást, amiben intelligens állatokat cirkuszi mutatványokra kényszerítenek, miközben egész életüket apró medencékben kell tölteniük, az nagyon rossz üzenetet hordoz.

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.