Most olvasott cikk
James Blunt annyira heccelni akarta a vegánokat a húsközpontú étrendjével, hogy végül skorbutot kapott

James Blunt annyira heccelni akarta a vegánokat a húsközpontú étrendjével, hogy végül skorbutot kapott

James Blunt a vegánok heccelése miatt skorbutot kapott

Az énekes elmesélte, hogy a vegetáriánus barátait akarta idegesíteni azzal, hogy teljesen húsalapú étrendre váltott – ám a dolog fordítva sült el.

A közelmúltban James Blunt énekes beismerte, hogy a két hónapig tartó, kizárólag húst tartalmazó étrendjétől skorbutot kapott.

A 46 éves énekes Jessie Ware Table Manners podcastjában beszélt arról, hogy a diákévei alatt azt a bizarr kísérletet tette, hogy két hónapig csirkén és vagdalthúson élt, csak azért, hogy bosszantsa a vegetáriánus és vegán osztálytársait.

Kilógni a sorból

James Blunt, aki légiközlekedés-fejlesztést, tervezést és szociológiát tanult az egyetemen, így emlékszik vissza:

„A szociológia szakon 170 lány és mindössze 3 fiú tanult, és az összes lány vegetáriánus vagy vegán volt. Így hát, hogy eltérjek a megszokottól, elhatároztam, hogy vérbeli húsevő leszek és vagdalt húst és csirkét fogok csak enni, olykor egy kis majonézzel.”

Négy hónap múlva James igencsak rosszul érezte magát, és az orvosa extrém C-vitamin hiányt állapított meg nála, mely a skorbut jele. A betegség tünetei közé tartozik a gyengeség, ájulásérzés, végtagfájdalmak – ám egyszerűen orvosolható, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával.

„Hat-nyolc hétbe tellett, míg olyan rosszul kezdtem érezni magam, hogy orvoshoz mentem. Ő pedig azt mondta, hogy a tüneteim megegyeznek a skorbutéval. Majd hozzátette, hogy nagyfokú C-vitamin hiányban szenvedek, és előírta, hogy minden este megigyak egy pohár narancslét.”

Tápanyagokban dús étrend

Bármilyen ételfajta túladagolása kellemetlen tüneteket, sőt, mérgezést is okozhat, ezért a szakértők azt ajánlják, ne zárjuk ki a növényi ételeket az étrendünkből, mert így az esszenciális tápanyagok hiányát kockáztatjuk.

Azmina Govindji, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője szerint, ha teljesen elhagyjuk a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és egyéb növényi eredetű ételek fogyasztását, akkor alacsony lesz a C-vitamin, a rost és a kálium bevitelünk: a túl kevés C-vitamin fogyasztás pedig fáradtságot és letargiát eredményez.

A rostok egyes típusai, melyek például a zabban és árpában találhatók, csökkentik a koleszterinszintet, a kálium pedig hozzájárul a szívizom megfelelő működéséhez. Összefoglalva, a növényi alapú étrend, B-12 vitamin kiegészítéssel, táplálkozástudományi szempontból kielégítő.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.