Izrael vezető szerepet töltene be az alternatív fehérjeforrások gyártásában

Izrael Miniszterelnöki Hivatala különösen fontos ágazatnak tartja az alternatív fehérjék gyártását, amiben az ország gazdaságának megerősödését, valamint az élelmiszer-biztonság jövőjét látja.

Izrael Miniszterelnöki Hivatalának bejelentése szerint, a hivatal nemzeti célkitűzésként kezeli az alternatív fehérjeforrások népszerűsítésének kérdését.

„A Miniszterelnöki Hivatal (MH) eltökélt szándéka, hogy megerősítse Izrael vezető szerepét az alternatív fehérjék kutatásának és gyártásának területén klímavédelmi, élelmiszer-biztonsági és állatjóléti indokok miatt” – olvasható nyilatkozatukban.

Az MH felel a kormányzati szabályozások és célok meghatározásáért és jelenleg éppen azon fáradoznak, hogy kidolgozzanak egy kormányzati döntést, amely továbbra is a szektor meghatározó szereplői között tartaná az országot.

Izrael úgy tekint az alternatív fehérjeforrások népszerűsítésének kérdésére, mint nemzeti célkitűzésre. Ez megoldás lehet az élelmiszer-biztonságra, és a gyártásuk megerősítheti az izraeli gazdaságot. Benjamin Netanyahu miniszterelnök kiemelt fontosságú célként jelölte meg mindezt, és már korábban kijelentette, hogy »Izrael meghatározó szereplője lesz az alternatív proteinek szektorának«

– áll a hivatal nyilatkozatában.

A Miniszterelnöki Hivatal a Good Food Institute Israellel (GFI) és az Israel Innovation Autorityval (IIA) közösen irányítja majd az iparágban történő fejlesztéseket.

2022 szeptemberében az izraeli kormány az öt nemzeti jelentőségű cél között említette az élelmiszer-technológiát, különös hangsúlyt helyezve az alternatív fehérjeforrásokra. Az IIA ennek okán idén januárban bejelentette igényét egy fermentációs gyártóüzem létesítésére, valamint az ehhez szükséges engedélyek kérvényezésére.

„Az elmúlt év elképesztő nehézségeket hozott a globális élelmiszer-ellátási hálózat bukásától kezdve a makrogazdasági csökkenésig és geopolitikai feszültségekig. Az éghajlatot fenyegető veszély továbbra is fennáll – nem érhetjük el a zéró kibocsátást és teremhetünk ellenálló élelmezési rendszereket anélkül, hogy eltávolodnánk az állattartó mezőgazdálkodástól. Az alternatív fehérjeforrás az egyetlen felskálázható megoldás, és az izraeli kormány mutatja az utat” – nyilatkozta Nir Goldstein, a GFI Israel vezérigazgatója.

(Vegconomist)

Ez a cikk is érdekelhet:

Megterített asztal körül ül egy társaság|Cukrozott gabonapelyhek tálakban|

Egészséges étrendre törekszel? Ha ezekkel az ételekkel bűnözöl, hiábavaló lehet a próbálkozásod

Ha növényi étrendet követsz, de általában megúszósra veszed a mindennapi

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Caponata, azaz szicíliai padlizsánragu egy fehér tányérban

Caponata – a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja

Piperade, baszk zöldségragu egy zöld tányérban, körülötte paradicsom, paprika és hagyma

Piperade – a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének