Most olvasott cikk
Írország bezáratja az utolsó néhány szőrmefarmját is

Írország bezáratja az utolsó néhány szőrmefarmját is

Törvénymódosítást kezdeményezett az ír mezőgazdasági miniszter, amellyel betiltatná 2022-től a szőrmeipari felhasználás céljából tenyésztett állatok tartását. A szőrmeipart egyre gyakrabban bírálják az egyes állatokra és a környezetre gyakorolt ​​hatása miatt. A törvénymódosítás elfogadásával Írország a 15. európai ország lehet Európában, amely ilyen tilalmat léptet életbe.

Egy éve már, hogy mintegy 15-17 millió, feltehetőleg koronavírussal fertőzött nercet „leselejtezésre” ítéltek Dániában. Ennek hatására a szőrmegyártás és szőrmetenyésztés tilalmát 2019 óta fontolgató ír kormány mezőgazdasági minisztere, Charlie McConalogue az elmúlt héten kezdeményezte az ír állat-egészségügyi és állatjóléti törvény módosítását.

A jogszabály nem csak megtiltaná az új szőrmefarmok létrehozását – amely tilalom kiterjed a macskákra, csincsillákra, kutyákra, rókákra, nercekre és menyétekre is -, hanem jelentős, mintegy 4-8 millió euróra tehető kompenzáció ellenében a jelenleg működő három farmot is bezáratja.

A Fine Gael kivételével minden ír politikai párt támogatja a jogszabályt, és a felmérések szerint a lakosság körülbelül 80 százaléka is.

„Számos nemzetközi és társadalmi vita dúl a szőrmetenyésztésről. Egyértelmű, hogy a társadalmi elvárások megváltoztak az ágazattal kapcsolatban. Időszerűnek tekinthető az iparág fokozatos kivonásának megkezdése Írországban”

– mondta Michael Creed, mezőgazdasági, élelmiszer- és tengeri miniszter.

Hollandia világméretű változást sürget

A nercek tartása önmagában véve sem túl kedvező állatjóléti szempontból. Ezek a magányos, territoriális állatok a vadonban akár négy évig is elélnek. Természetes környezetükben idejük 60 százalékát vízben töltenék, ám a tenyésztett nerceket szűk ketrecekben tarják, ahol egymáshoz való közelségük miatt könnyen megbetegszenek, és hajlamosak a sérülésre, verekedésre is.

A nerctenyésztés körüli állatjóléti problémák a COVID-19 megjelenésével tovább súlyosbodtak: a világ jelenlegi 24 nerctenyésztő országában több millió állatot kellett elpusztítani koronavírus fertőzöttség miatt, amely országok között Magyarország is szerepel.

A valódi eredmény azonban még várat magára: a The Guardian-nek adott nyilatkozatában Clair Bass, a Humane Society International ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a szőrmeipar korlátozása egy-egy országban nem jelenthet hatékony megoldást addig, amíg a bundák iránti keresletet továbbra is kiszolgálják más országok szállítói.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.